Amb nom propi

by

• Tierno Galván. El passat dia 19 es van acomplir vint-i-cinc anys de la mort de Tierno Galván “El viejo profesor” després d’una llarga malaltia. El seu enterrament va constituir una mostra sentida de dolor popular. Recordo seguir-lo a televisió i sorprendre’m de la calidesa amb que la ciutadania de Madrid acomiadava a la seu alcalde. Amb aquella imatge de “bon vivant” Tierno es va fer popular per la seva proximitat, per la seva imponent manera de redactar bans i per la seva omnipresència, però aquesta imatge no pot amagar la gran qualitat intel•lectual i la seva profunditat i rigorositat de pensament. Així ho recordava en un magnífic article al País el seu col•laborador Raúl Morodo en el que destacava la seva gran capacitat de treball i la seva lucidesa intel•lectual .Morodo diu d’ell que va voler crear un socialisme “heterodox i radical, humanista i obert” a través de crear el Partido Socialista Popular que va obtenir representació , minsa però, a les constituents de l’any 1977. Després el PSP s’integraria al PSOE i Tierno en seria president i candidat i alcalde socialista de Madrid. Morodo descriu perfectament el seu acomiadament a Madrid. “…. en multitud impresionante cercana al millón de persones as e despedía con lágrimas y rosas a su alcalde paternal y festivo: “Tierno amigo el pueblo está contigo”…” i mes endavant conclou “ Tal vez, en el imaginario ciudadano, era algo más: la despedida, con un extendido “hasta siempre” , a un hombre honesto y a un presidente de la República non nata”. Completament d’acord.

• Pascual Sala. Flamant nou President del Tribunal Constitucional després de la votació dels seu membres. Sala ha rebut el vot del sector progressista de l’alt tribunal. Així mateix ha estat escollit com a Vicepresident Eugeni Gay ( que té el mandat ja caducat) també del sector progressista. L’elecció de Sala pot donar un tomb al malmès prestigi del Tribunal Constitucional després de la sentència sobre l’estatut de Catalunya. Sala amb una trajectòria nítidament democràtica va ser una dels fundadors de Justícia Democràtica, el moviment de jutges contraris al franquisme. Ha passat pel Consell del Poder Judicial i també ha estat membre del Suprem. Sala era partidari d’avalar l’estatut però les circumstàncies posteriors van situar-lo en una tessitura força complexa en haver de donar el vist i plau a una sentència interpretativa i restrictiva per evitar-ne una de pitjor. Suposem que a partir d’ara juntament amb un vicepresident com Eugeni Gay podran fer interpretacions força més progressista i més d’acord amb la voluntat popular. No serà fàcil que aquest tribunal recuperi la normalitat ja que encara li cal una nova substitució de magistrats, aquells que han de ser designats pel Congrés de Diputats que estan pendents d’acord entre els forces polítiques. En fi que sembla que mínimament les coses comencen a canviar al Tribunal Constitucional; tant de bo el canvis sigui per bé.

• Vicenç Villatoro. D’ençà el nomenament del nou conseller de Cultura , el nom de Villatoro estava en totes les travesses per accedir a la direcció de l’Institut Ramon Llull. Villatoro és un home que segurament concilia més voluntats que no pas les separa i això, en una institució com el Llull, és important i possiblement imprescindible. Escriptor d’uan dilatada trajectòria amb guardons importants i amb una solidesa narrativa consolidada ha obtingut els principals premis del país. Ha tingut també una trajectòria en l’administració prou solvent. Director general de difusió cultural, diputat de CiU i Director de la Corporació Catalana de Radio i Televisió . Com a periodista ha dirigit el diari Avui i col•labora de manera sistemàtica en els principals diaris del país. Des del meu punt de vista és una persona oberta , dialogant i ponderada que malgrat tingui una adscripció política concreta i pública té la capacitat de superar-la quan convé i ser capaç de mantenir actituds que afavoreixin l’acord i el treball comú en pro del País. El Llull ha tingut uns excel•lents directors en els darrers temps, Rafael Manzano , Josep Bargalló i ara Villatoro que creiem que complirà amb escreix la expectatives positives que al meu entendre aixeca el nomenament. Expectatives bones que caldrà veure si es concreten en realitats. Capacitat hi és ,veurem el marge de maniobra que pressupostos i política li permeten.

• Juan Josep Llorens. La ciutat de Vilanova per mitjà d’un unànime acord del seu ajuntament l’ha proclamat Fill Predilecte. Un títol que honora la seva activitat cívica al llarg de la seva vida. El títol també honora ,crec, a qui el concedeix per l’encert en atorgar-lo. En Josep Joan Llorens va ser una persona vinculada als moviments progressistes de l’església i va participar activament amb actuacions de caràcter social. Membre fundador de la Jove Cambra amb la que van fer una aportació important amb la creació d’una escola d’infermeria a la ciutat, després tingué una tasca dilatada i molt fruitosa al front del patronat de la Casa d’Empara, una de les institucions més estimada pels vilanovins i les vilanovines. Exemple d’aquelles persones que actues de manera desinteressada al servei dels altres, aprofitant la seva projecció publica al servei de la comunitat. Recordo que quan a l’ajuntament vam aprovar la creació de la figura del Defensor de la ciutadania vam pensar en la seva persona per posar-lo en marxa. Lleial amb qui treballava va refusar-lo perquè considerava que era incompatible. Segurament hagués prestigiat notablement el càrrec en els seus inicis . Exercí una funció important, impagable també al front del procés de consolidació del CIM , com a institució educativa. Sempre amb voluntat de diàleg ,sempre amb disposició de col•laborar de manera altruista en causes nobles. Aquest honor , el de Fill predilecte crec que pren una plena dimensió en atorgar-lo a Josep Joan Llorens.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: