Des de l’oposició cal construir l’ alternativa.

by

Fa un parell de mesos, en complir-se el primer any de mandat municipal,analitzàvem críticament la feina del govern i concloíem que era un govern feble i sense un projecte global plausible. Però alhora afirmàvem també que no es veia cap alternativa sòlida des de l’oposició capaç de convertir-se en una solució. És una simple percepció personal que no pretén ni donar innecessaris i irrellevants consells ni fer propostes concretes.

Algú va comentar , carregat de raó, que a l’oposició hi fa molt fred i hi ha el perill de quedar-se congelat. I quan es ve de governar el fred es pot convertir en una capa de gel que t’impedeixi moure’t amb facilitat en el nou espai en que et pertoca políticament. El llast cal deixar-lo ben aviat i afededéu que no és gens fàcil fer-ho. L’oposició és una tasca fonamental en democràcia. Ja hem llegit la sustentació d’aquesta afirmació en els argument d’un articulista fa poc en aquest mateix Diari No cal insistir-hi. Però tampoc el, i cal insistir, capteniment d’oposició és igual per tothom i va en funció de les expectatives que tinguis. Amb tot el respecte possible hi ha formacions polítiques que difícilment arribaran governar i ,si ho fan, serà com a part minoritària d’algun govern de coalició , que és molt digne, però que també condiciona la manera de fer oposició, amb propostes maximalistes que ratllen un cert populisme.

I quan s’ha governat es fa difícil fer d’oposició.
Hi ha un seguit de handicaps que tot nou govern explota. És allò tant suat de: I vosaltres que fèieu? que impedeix, a vegades, veure amb claredat la realitat. El recurs fàcil d’assimilar a l’anterior govern tota la mala gestió que es pugui i atribuir-ho ( el que no rutlla) als d’abans és recurrent . L’episodi de la suposada mala gestió econòmica llençada fa ara un any sobre el tripartit, desprès no demostrada en cap audiència pública, n’és una mostra fefaent.
Un altra recurs ben fàcil per desacreditar l‘oposició són , per exemple, les declaracions de,l’alcaldessa en la seva entrevista clàssica al DIARI de Festa Major: “ Crec que hi ha formacions que anteposen els interessos del partit. Això no vol dir , però, que renunciem a buscar punts d’encontre?.
El toc dels interessos partidistes llençats sobre els altres és un clàssic habitual. Es creu l’alcaldessa que les privatitzacions , que són un punt del seu ideari polític no son interessos de partit ?. La ciutat potser no les necessita. O és que seu govern no aplica principis d’ideològics que alguns dubtem que sigui el millor per la ciutat,?. Pura retòrica.

Però avui no es veu cap lideratge clar en l’oposició, la mateixa composició de quatre grups amb interessos diferents , des de que manté generalment per globalització el suport al govern fins el que creu que no fer pinya amb l’altra oposició en traurà més rendiment en les properes eleccions, però la realitat és que no hi ha crec una visualització d’un bloc opositor amb el mínims punts acordats , i les línies vermelles que no han de traspassar-se per part del govern, tot i que cal reconèixer també que hi ha hagut acords importants que han fet que el govern hagués de tirar enrere propostes.

També és cert que avui les alternatives que cal oferir no poden ser posicions generalistes ni mocions d’aplaudiment fàcil, sinó que quan es fonamenta una alternativa cal deixar clar que és possible, que hi ha els recursos necessaris i també cal assenyalar que es deixaria de fer per fer allò que es proposa de nou , donat els temps que corren i els poc recursos disponibles.

I segurament cal que les forces de l’oposició o almenys aquelles que són alternativa de govern guanyin pes polític i es plantegin amb tranquil•litat però sense pausa la necessitat de fer relleus en profunditat per reinventar el projecte i per no tenir el llast de l’assimilació a l’anterior govern, derrotat a les urnes, i que , crec ,que injustament , insisteixo, és culpabilitzat de masses coses, però la realitat és aquesta i cal assumir-la per sortir de la situació d’oposició desnortada.
No és la millor oposició aquella que tomba més propostes del govern sinó aquella que és capaç de modular i de fer complir ( fer complir!) els acords a que s’arribi en el Ple d l’ajuntament, i també aquella oposició que té capacitat de respondre alternativament a cada proposta que es fa des del punt de vista ideològic i de millora de la ciutat i/o de les seves persones. I això portarà a voltes a l’acord i a voltes a l’enfrontament polític i la mobilització. I aquesta coherència entre el que es diu i el que s’ha fet mentre s’ha governat és els que donarà nova credibilitat i naturalment tothom pot canviar de posició raonada i legítimament.

Fer feina al carrer, atendre la discrepància de col•lectius amb el govern sense promeses fàcils ni practicar allò del “sí” a tot, sinó amb respondre argumentacions raonables i realistes , posar-se al costat dels menys afavorits i impulsar accions que ajudin a sortir del pou. Amb realisme plantejar alternatives i propostes possibles i entenedores . Hem vist en el que va de mandat acords i pactes ben estranys i contradictoris, certament això no ajuda a la credibilitat ni de l’oposició ni de la política. Tampoc es tracta del “no” sistemàtic, que no fa a l’oposició ni més eficaç ni més contundent , es tracta de posar en evidència el govern davant la ciutadania de que hi ha alternatives que la majoria desitja i fer les complir. I tot amb un exquisit tacte i ignorar les continues desqualificacions que venen del govern i dels seus hipotètics aliats conjunturals.
Discrepar i també acordar. Suport i si cal mobilització, argument i alternativa, redefinir projecte i un cert canvi de mentalitat,. Coherència en el que s’ha fet i ara es demana. I sobretot un cert lideratge i reconeixement

Des de l’oposició s’han forjat gran alternatives de govern guanyant-se confiances i maneres de fer. Queden poc més de dos anys i molta feina per fer per bastir la legítima ambició de governar però fer-ho sense pressa, sense necessita de pactes poc comprensibles i sense objectius clars , suport al govern en allò estructurant contra la crisi però combatre també el mateix govern en allò proposa i que pot tenir alternatives més àmpliament acceptades i socialment més avançades . Amb tranquil•litat però amb fermesa..

Publicat al Diari de Vilanova el 24 d’agost

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: