De lectures

by

L’alliberament.
Sandor Marai
Col•lecció Narrativa, 411
Editorial Empúries
Barcelona , 2012

Els conflictes armats, les guerres són un pou sense fons per trobar matèria literària. Històries que en base a la realitat esdevenen una ficció carregada dels patiments, les aventures, i l’esperit de supervivència de les persones. No en va en el conflicte és quan surt la part més negativa del esser humà i en contrapartida també es veuen els actes més transcendents de generositat o carregats d’heroïcitat personal o col•lectiva. Els mecanismes de relació canvien, els valors humans es situen ne els límits i les reaccions de els persones són imprevisibles

El llibre de Sandor Marai s’inclou en aquesta literatura que té com a teló de fons la guerra i les conseqüències que sobre els persones té. En la guerra, més enllà dels combatents, qui pateix més el conflicte és la població civil que al marge de les connotacions ideològiques tenen tots els inconvenients i patiments inimaginables. Masses vegades aquesta població civil ha estat la torna amb que els mateixos combatents compensen les seves mancances o serveixen per la seva pròpia protecció.

La novel•la de Marai, és el recorregut vital d’unes persones que esperen el moment final dels combats que s’estan produint al voltant seu , esperen el moment de l’alliberament amb els dubtes i els temors o les confiances que el fet produeix. La tensió permanent i la mostra dels sentiments dels personatges en moments de límit màxim són elements importants en la narració.
Impressionant i en alguns moments dura, però molt interessant com a reflexió sobre la pèrdua de la conviccions en els moments d‘extrem perill personal.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: