La tercera via.

by

El periodista Rafel Nadal publicava  la Vanguardia fa unes setmanes un article que amb el títol Tercera via, oportunitat o parany? Posava damunt la taula la manca d’una posició que entre el sobiranisme i la recentralització apostés per un pacte que trenqui l’ status quo actual i s’avanci cap a una via molt més  profunda de marc competencial i nacional. Nadal en el seu article deia : El reclamen des d’Unió al PSC, passant per Iniciativa i sectors minoritaris de Convergència, però a l’hora de la veritat, ningú sembla estar entestat a convertir aquesta tercera via en un projecte estructurat i realista, capaç d’aglutinar als que encara creuen possible un pacte polític i econòmic que reconegui els drets de Catalunya sense necessitat de trencar amb Espanya.

I acabava l’article aclarint que calia perquè aquesta tercera via fos creïble:Declarar-se partidari del dret a decidir per votar a favor del pacte exigeix ​​aclarir com i quan s’ha d’exercir aquest dret si Espanya s’hi segueix oposant. Exigeix ​​explicar en quins terminis, com i amb qui arribarà raonablement el pacte invocat. Exigeix ​​projecte, programa i lideratges. En cas contrari, quan la tercera via es faci més visible -que es farà – i se’ns ofereixi com l’alternativa realista, no serà més que un parany falsari, que haurem de denunciar i combatre.

Ara ha estat Duran i Lleida qui llença una proposta sobre la tercera via també un article des de el diari  La Vanguardia. Ara la consulta! Després. L’article aposta clarament per una consulta legal i amb possibles diversitat de respostes a la pregunta i defineix clarament la seva posició confederal. La legió  mediàtica de l’ independentisme s’ha mobilitzat i a  Duran li han caigut clatellades fins el DNI ( encara espanyol) , com es diu popularment  (popularment més que de  clatellades es parla d’altres coses…) . I , fins i tot, des de CDC ja li han respost indicant-li en quines planes del programa electoral es descriu la posició de la coalició davant el procés.

A mesura que es van apropant les decisions claus hi ha també ball de posicions i comencen , sembla, a sorgir veus que sense qüestionar el dret a decidir , per descomptat, intenten posar damunt la taula altres alternatives que passin per aquesta tercera via que no està ni concretada ni es visualitza. Només insinuacions.

I clar, si aquesta tercera via emergeix quan les altres vies ja no puguin seguir més i esdevingui la única alternativa possiblement sigui una via morta que no dugui enlloc.

Si hi ha tercera via cal que es visualitzi, ja amb proposta concreta, amb les forces polítiques que l’avalin i quin es el temps polítics.

A mesura que s’hagi de fixar la data i la pregunta segur que hi haurà més moviments al sí de totes les forces polítiques , si els moviments són forts i les sacsejades continuades potser abans de la consulta veurem com emergeix un nou mapa polític català del magma actual.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: