Nois, això ja trontolla

by

Joan Hortalà: “El nivell de benestar material de la gent quedaria perjudicat amb la independència si Catalunya sortís de la UE”

Felip Puig: el referèndum s’aconseguirà “en una altra data posterior” si no pot ser a la data fixada per les forces sobiranistes. Passi el que passi, mantindrem la seguretat jurídica i seguirem a la UE

Dolors Camats: “Si el 9N no es vota, ja es votarà en un altre moment. De moment no tenim la resposta que això estigui garantit, sembla que els procediments que havíem previst no avancen”

Alfred Bosch “Entenem que poden haver-hi complicacions, però per més difícil que sigui sempre oferirem més garanties democràtiques des del camí marcat, que no les garanties ofertes pel camí marcat pel govern del PP”.

 Tot això abans de les reunió dels partits partidaris de la consulta al Palau de Pedralbes. Ja sembla que això trontolla que el que fins avui semblaven certeses plenes avui ja són incerteses notòries.

I la unitat tant preuada i tant fràgil alhora ara sembla que s’ha trencat i ara cadascú llença la seva proposta com si fos la més plausible i la més encertada.

Vam passar del referèndum a al consulta i ara ja es parla de que es farà una enquesta sembla 18.000 enquestadors en un punts concrets del país a on els ciutadans hauran d’anar a donar la seva opinió, altres estan clarament per la mobilització i encara hi ha qui ja va directament la Declaració Unilateral d’Independència.

Tampoc hem de ser massa il·lusos per adonar-nos que ja fa dies que la velocitat de cara a la consulta s’ha anat reduint significativament. Els terminis per fer algunes de les “coses” ( cens, meses, col·legis lectorals) necessàries per poder votar amb garanties s’han esgotat sense que es fessin. Tot plegat ens ha portat a que avui la situació sigui clarament d’una certa confusió ciutadana i un campi qui pugui entre els grups polítics que havien signat l’acord pel qual el 9-N es votaria passes el que passes. Uns fent assemblees nocturnes a la Plaça de Sant Jordi, altres volent fer mobilitzacions que es puguin quantificar , però naturalment això no és homologable a cap consulta democràtica,  i altres, molts ,esperant al que digui  el President i quin és el rumb nou per arribar a Ítaca   i cortejar els esculls i les tempestes que amenacen el viatge planer que ens havien gairebé promès.

I el President ha dit , amb l’escenificació dels moments que hem batejat d’històrics ( i des de fa un any ja en portem molts d’aquest moments) ,ha comparegut  a la sala Gòtica del Palau per anunciar que canvia la consulta per un procés participatiu amb urnes i paperetes però amb poques garanties homologables com perquè el resultat sigui versemblant.

Tampoc calia “apretar” tant. Potser sense la insistència de que votarem , que segur, que naturalment, podien haver esperat els cincs mesos que se suposa que el Constitucional trigarà a parlar i després plantejar l’alternativa amb una mica més de cara i ulls. Sempre s’havia dit que no hauria de ser un nou Arenys de Munt i això s’hi assembla massa.

Deixo clar que aniré a votar, però conscient de que això no era el m’havien promès pel davant i pel darrera i que no es pot fer passar bou per bestia grossa. I sobretot si la intenció real del President sembla que sigui una altra com es podria dependre del que ah dit en la compareixença solemne:“perquè això s’acabi bé i es pugui considerar un referèndum hi ha d’haver una llista conjunta i un programa conjunt  amb prou gruix i prou massa crítica per obtenir la majoria absoluta”.

 Doncs si aquest és l’objectiu que es proposa ara el President després de que l’altra avui per avui sigui inviable doncs que treballi per fer-lo possible i no maregi més la perdiu que ja som grandets.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: