De lectures

by

Todo lo que se llevó el diablo.

Javier Pérez Andújar.

Colección Andanzas, nº735.

Editorial Tusquets

Barcelona, 2010

 

Javier Pérez Andújar (Sant Adrià de Besòs, 1965), es va llicenciar en filologia hispànica a la Universitat de Barcelona i va debutar en narrativa de ficció amb la magnífica Los príncipes Valientes ,tot i que ja havia publicat diversos llibres sobre història i algun que altre assaig. Destacaríem alguns dels seus títols: Catalanes todos. Las quinze visitas de Franco a Catalunya, Salvador Dalí. A la conquista de la irracional. Ha fet també d’editor d’uns quants llibres vinculats al Círculo de Lectores. També ha fet diverses col·laboracions periodístiques a l’edició catalana del  diari El País i també al programa L’hora del lector de TV3 amb  Emilio Manzano. Va col·laborar amb revistes catalanes que han tingut una ressonància important com Ajoblanco, Globe, Mondo.

 A “Todo lo que se llevó el diablo” l’acció es concreta amb la figura de tres mestres que entusiasmats, amb la proposta d’estendre la cultura i l’educació per part de la República,  s’apunten a les Misiones Pedagógicas  autèntiques cèl·lules d’agitació i extensió educativa i cultural que vam recórrer el llarg i ample de les espanyes per difondre els coneixements amb recursos variats a tots els pobles d’Espanya. Aquesta idea tant utòpica va contrastar amb la realitat que es a van trobar , colpidora en alguns moments o entranyable en altres moments . La novel·la també ens mostra l’esclat de la violència amb personatges inesperats i  la narració ens trasllada a l’actualitat a través de la mateixa històrica. La narració és un reconeixement a la tasca de les missions pedagògiques i a la gent que de manera desinteressada i amb un noble afany d’oferir els seus coneixements al altres es van enrolar entre els anys 31 i 36 aquets projectes que com tots va tenir elements diversos i projeccions controvertides.

L’autor inclou en la narració l’humor, la política, la violència i també juga , com tant altres autors, quan fan referència a fets del passat i a personatges reals que es barregen amb la trama de ficció. El real es barreja amb allò que hagués pogut ser i acaba creant la necessitat de descobrir fins a on la ficció supera a una realitat possibilitat . El protagonista , xofer d’aquelles missions esdevé després un dibuixant de còmics a Brussel·les esdevé la clau per conèixer la història i interpretar els fets novel·lats.

La voluntat de Pérez Andújar juga amb els personatges per provocar també el debat ideològic i el propi anàlisi de la convicció dels propis lectors. Al llarg del recorregut del protagonistes van trobant a un seguit de personatges que van contrastant les idees que els mestres portent a les seves espatlles i és en aquest contrast a on van sorgint elements que van apaivagant el primer idealisme del joves que, deixant una vida més o menys acomodada, van sortir a culturalitzar, potser ingènuament, potser utòpicament un país que necessitava la cultura i l’educació com l’aire que es respira o el pa que es menja.

Pérez Andújar recrea amb extraordinària novetat i amb una qualitat literària excel·lent la vida i la difusió de la cultura popular espanyola durant el temps de la república..

Narració brillant

Diàlegs recurrents i divertidíssims

Barreja de veritat i ficció.

Incardinació de personatges reals es espais de ficció.

Emotiva en alguns moments

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: