Vèncer l’escepticisme

by

El comptador de la Plaça de Sant Jaume segueix restant segons, minuts, hores i dies fins que arribarà al 9-N.

El 9 N . Votar o no votar?. Aquesta sembla la qüestió.

Interpel·lat per aquest mateix Diari, en la secció “ Digui la seva” vaig manifestar que sí, que el 9-N aniria a votar. Sens dubte no és respondre a  la pregunta que m’agradaria ,voldria que fos tant clara i diàfana com un sí o com un no, sense subterfugis ni qüestions interposades,  ni tampoc  el procediment que m’hagués agradat  però manifestar la meva opinió que  – llàstima que només sigui en això – el legítim govern del meu país em demana  , doncs responc i vaig a votar.

La nova proposta que ha formulat Mas ha generat controvèrsies en diversos fronts i fins i tot amb des dels bàndols enfrontats.

Entre els pro sobirania perquè creuen que descafeïnar encara més la consulta no ajuda a mantenir la tensió necessària entre el cos electoral per obtenir un bon nivell de participació. I entre els contraris al “procés” perquè creuen que ja s‘ha rebaixat el nivell d’enfrontament amb l’estat.

Deixo clar, doncs, que aniré a votar, però també conscient de que això no era el que m’havien promès pel davant i pel darrera, amb insistència , amb suposada seguretat i fins el darrer moment ,  ara sembla  que no ens volen  fer passar bou per bestia grossa. I sobretot si la intenció real del President sembla que sigui una altra ,com es podria despendre del que ha dit en la  compareixença solemne:“perquè això s’acabi bé i es pugui considerar un referèndum hi ha d’haver una llista conjunta i un programa conjunt  amb prou gruix i prou massa crítica per obtenir la majoria absoluta”.

Sóc conscient de que potser estem davant el primer acte de campanya electoral del President Mas , però tot i així aniré votar, a manifestar la meva opinió al respecte i ho faré perquè em sembla que els límits ja s’han superat  i sobretot perquè  , més enllà del contingut del meu vot, vull expressar el rebuig  ala nul·la disposició del govern de Rajoy a moure’s de la seva enquistada posició  que diu que  no vol ,ni pot fer-hi res per sortir de atzucac polític en que estem. Vull votar perquè si no vol fer ni pot fer res que deixi fer els altres que segur que trobarem la solució.

Tampoc hem de ser massa il·lusos per adonar-nos que ja fa dies que la velocitat de cara a la consulta s’anava reduint significativament. Els terminis per fer algunes de les “coses” ( cens, meses, col·legis lectorals) necessàries per poder votar amb garanties s’han esgotat sense que es fessin. Això ja ens podria fer veure que anàvem cap a una nova situació en la que la rebaixa dels plantejaments de la consulta ens ha portat a que  la situació sigui clarament d’una certa confusió ciutadana i un campi qui pugui entre els grups polítics que havien signat l’acord pel qual el 9-N es votaria passes el que passes

I el President ha dit , amb l’escenificació dels moments que hem batejat d’històrics ( i des de fa un any ja en portem molts d’aquest moments) , que hi haurà un procés participatiu . El President ha comparegut   a la sala Gòtica del Palau, més sol que un mussol,  per anunciar que canvia la consulta per un procés participatiu, abans ja havia canviat de referèndum a consulta,  amb urnes i paperetes  amb poques garanties homologables als processos democràtics com fins ara els hem entès i malgrat totes els afegitons que s’hi vagin fent difícilment serà comparable a altres votacions , com perquè el resultat sigui versemblant i definitiu.

Però malgrat tots els inconvenients que es puguin posar, malgrat totes les insuficiències, tots els dubtes procedimentals que em pugui generar la convocatòria i les pegues que segur que podríem trobar-hi , malgrat el recompte no sigui clar ni transparent , malgrat tot i més  aniré a votar el 9-N i hi aniré vencent l’escepticisme que et pot generar un  procés de participació ciutadana que després en farem una lectura que anirà més enllà del que el 9-N vol representar pel convocants. I ho faré perquè segur que la suma de moltes opinions acaba generant un corrent ampli que permetrà avançar en el procés, si més no sabrem els que estan disposats a votar, i això d’una vegada per totes trencarà el discurs de suposades majories. Ara,  no amb tota l nitidesa necessària i desitjable, ho sabrem. I vull creure que  la participació serà suficient com perquè l’experiment- consulta doni el seu fruit

Ens queda el dubte de si “apretar” tant durant tant de temps garantint al consulta el 9-N, quan ja se sabia que acabaria en un succedani descafeïnat . Potser sense la insistència de que votaríem amb garanties  avui la sensació no seria la d’una rebaixa de plantejaments, que evidentment reformula la significació del dia 9 però en absolut el fa menys important ni menys interessant.

I amb l’anunci del President de la nova formula del 9-N , el galliner s’ha esvalotat, la unitat – la porcellana fina- es trencava i ara nomé hi ha corredisses d’un lloc  a l’altre , d’un partit a l’altre, d’un local a l’altre, d’un despatx a l’altre, d’un restaurant a l’altre   intentant formar fronts més o menys sòlids i reclamacions de que es facin com més aviat millor eleccions. Jocs tàctics en el fons. Calma, tranquil·litat quan hem arribat fins aquí – i crec que és molt- el que cal em sembla – i segurament vaig molt errat- es fer un pas  i desprès l’altre. Passem 9-N, votem , opinem amb tranquil·litat i amb convicció i desprès ja anirem de cara a els eleccions – 25 de gener, diuen els informats- si el govern no es sustenta  en una majoria i el President les convoca que és qui té facultat per fer-ho – ningú més, quedi clar- i ja parlarem de sí llista única, si llista combinada, si llita d’espera, si llista de noces, si llista de rebaixes…  o qualsevol altre composició.

Ara el 9-N , a votar vencent l’escepticisme que tot plegat ha generat i el 10 ja afrontarem el que ve, entre altres coses els pressupostos per l’any vinent no se’ns oblidi .

 

Publicat al Diari de Vilanova el 24.10.14

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: