Pastorets… i molt més

by

 

Pastorets, bons pastorets

qui feu foc a la muntanya,

si cap a Betlem veniu

seguint la meva volada

trobareu un bell Infant

ajagut sobre la palla,

Sembla que plori de fred,

però plora d’enyorança:

del vostre senzill amor

enyora la dolça flama…

 

Això diuen ( o canten , segons la versió) els àngels…..

Satanàs també va a la seva:

 

Vostres armes poderoses

triomfaran, n’estic segur,

que fins ara mai ningú

hi ha posat gaires noses.

I si és cert, com van dient

pel món durant aquests dies,

que aquest esperat Messies

salvarà tota la gent,

no he de fer més que entaular

la batalla, ben de seguida,

que amb aquesta tropa decidida

estic segur de al Cel guanyar.

I vosaltres, fogainers

sigueu actius i feiners.

EI foc heu de revifar

d’aquesta grossa caldera

i encendre bé la llenya

per poder el món incendiar

 Segurament per diverses generacions aquest versos els sonarà, altres fis i tot els sabran recitar …Qui no ha vist els Pastorets ?, a l’escola, a casa fent-ne lectures o en algun teatre..

Són gairebé un afegit consubstancial a la nostra celebració de Nadal.

El clàssic de sempre la lluita entre el bé i el mal des de posicions més laiques , la batalla de la il·lusió pels més menuts i naturalment des del cristianisme una mostra més del fervor papular que necessita de manifestacions icòniques dels misteris que fonamenten les creences…

I acostant-se el Nadal La Unió Vilanovina dintre del seu cicle de tertúlies per avui n’ha organitzat una per parlar dels Pastorets.

A quarts de vuit al Castell de la Geltrú s’hi aplegaran el Xavier Capdet, el Nani Ràfols i el professor Jesús Francesc Massip.

Tres visions prou interessant i diferents dels Pastorets, per una banda en Xavier Capdet que és un actor prou conegut pel seus treballs d’interpretació  en teatre, cinema i televisió , i com tant altres en aquest país  – dels actors i actrius ,clar- va començar fent els Pastorets i en el seu cas com un dels còmics més celebrats al  Catòlic de Vilanova. Capaç de transformar-se gestualment generava en cada situació una expectativa per veure per on sortiria i com en sortiria…

L’Ignasi ( Nani)  Ràfols , potser és junt amb el Josep Maria Porta qui en sap més dels Pastorets en aquest poble, n’ha dirigit diverses versions, a diferents grups i en diferents escenaris. I no és feina fàcil perquè posar-se al capdavant de grups purament amateurs, amb la disbauxa i la manca de disciplina artística no és fàcil però sempre se’ ha en sortit prou bé. Serà interessant escolta-l’ho en passar revista a forces anys de dedicació a aquest espectacle.

Finalment el professor Massip, catedràtic d’Història del Teatre a la Universitat Rovira i Virgili hi posarà la part més acadèmica del tema , de com els Pastorets,  com a representatiu del teatre popular català acaba esdevenint una obra clau i paradigmàtica del teatre català.

Una sessió prou interessant per començar el cicle nadalenc i fer-ho des d’un dels aspectes més celebrat que en els  darrers anys ha tingut un nou impuls i que inevitablement ens porta a rememorar la nostra infantesa i joventut..

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: