Des del civisme.

by

En menys de quaranta vuit hores  ala Biblioteca del  Museu Balaguer s’han produït dos actes d’un alt sentit cívics.

Dissabte passat assistíem  a la presentació del llibre Breus reflexions des de l’esquerra 2010-2013 de l’Avel·lí Serrano la presentació va anar a càrrec de d’Antoni Dalmau, escriptor; Adan Kovascsics, traductor, i Teresa Llorens, membre del Grup Breus i companya de l’Avel∙lí Serrano. L’acte el va conduir  Francesc Escribano, periodista. Tots van fer unes sentides i interessants intervencions glosant la figura del’ Avel·lí i també van comentar els seus textos  que s’apleguen ara en el llibre

Vaig rebre els “breus” al llarg del temps en que l’Avel·lí els va escriure. Cada mati ben d’hora en obrir l’ordinador em trobava el correu “breus” . Es podien llegir ràpidament però en tots cas calia no passar-hi de llarg, dedicar-hi una mica més de  temps per reflexionar i pair el que s’hi deia. Reflexions polítiques però també humanes i amb algun deix poètic en ocasions. Fetes amb rigor, raonabilitat i molta dosi d’humanisme

Ara es publica el conjunt, ara que fa un any que L’Avel·lí ens va deixar. I es publica amb las aportacions d’amics , coneguts i lectors dels “breus” de l’Avel·lí

La seva publicació és un acte de civisme i d’estima cap a ell i la seva reflexió.

Els organitzadors ho expliquen així.

 

QUÈ SÓN ELS BREUS

Els dos volums que conformen el llibre Breus reflexions des de l’esquerra 2010-2013 contenen 545 articles escrits entre el 10 de desembre de 2010 i el 2 de desembre de 2013. Són anàlisis polítiques i sociològiques basades en l’actualitat més rabiosa, en els records més personals o en coneixements més aprofundits d’alguns temes centrals de l’agenda política. Són 545 petits vaixells de flotació davant el fatal diagnòstic del càncer, escrits, la gran majoria, per l’Avel·lí Serrano Moreno.

Aquestes breus anàlisi diàries reflexen el pensament i la història del seu autor. Hi escrivia sobre educació i sanitat, sobre tenir una malaltia greu i compassió i generositat, sobre Mas i Rajoy, sobre el PSC i els seus líders, sobre el dia a dia i la teorització d’alguns conceptes, sobre el llenguatge polític i el medi ambient, sobre el passat i el present, sobre els records i els desitjos de futur, sobre l’anècdota més personal i l’anàlisi més global… Hi ho feia amb un llenguatge planer, clar i directe, amb la voluntat d’arribar a quanta més gent millor.

COM I PER QUÈ VAN SORGIR ELS BREUS

Van sorgir quan a l’Avel·lí Serrano li van diagnosticar un càncer, com a vaixell de flotació per a superar la malaltia, per a mantenir-lo connectat amb la realitat, per a sentir que podia seguir lluitant per allò que creia, que podia continuar treballant per a forjar un món millor per a les seves dues filles.

Per la voluntat d’explicar i explicar-se a les seves filles quan ell ja no hi fos. Per a analitzar l’actualitat des de l’esquerra i amb un llenguatge planer i pedagògic. Van sorgir com uns escrits matinals que s’enviaven a uns pocs amics i amigues. Però poc a poc la comunicació viral, i informal, es va encarregar d’ampliar la xarxa de receptors i receptores; després va néixer el blog. 

Van néixer com un projecte col·lectiu. El va idear l’Avel·lí Serrano, però hi va implicar un seguit de persones, amics i amigues, que van configurar el Grup Breus.

 Però avui mateix i al mateix lloc es celebra l’acte de lliurament de la Medalla d’Or al Francesc Puig Rovira, que serà també un acte carregat d’esperit cívic i de reconeixement de la personalitat i obra d’aquest vilanoví que al llarg de la seva tasca professional, social i intel·lectual ha acreditat més que mèrits sobrats per aquesta distinció.

En el moment de la merescuda  concessió de la Medalla de la Ciutat vaig escriure unes ratlles sobre el fet i sobre el Mateix Puig, avui els reprodueixo  coma  ostra d’estima i reconeixement.

 “I un tercer aspecte que personalment considero potser el més rellevant és el seu compromís en el servei públic, el seu treball pel “comú”, per la ciutat amb un profund sentit cívic, fent-ho des de l’administració o en el treball en institucions i entitats significatives. El seu pas per l’ajuntament de  Vilanova ens va deixar nous equipaments educatius, el primer Institut d’Ensenyament Mitjà que es va construir a diguem-ne comarques va ser aquí per iniciativa seva , la tasca poc coneguda d’intervenir en  situacions de conflicte i de situacions patides  per alguns vilanovins, el seu treball incansable a la Universitat a Vilanova, Manresa i a la gerència de l’UPC , els seus contactes en el Madrid universitari,  la seva presència activa en la remodelació del Museu, física però també de mentalitat  des de la presidència del Patronat , la defensa aferrissada dels bens patrimonials de la institució, la presidència de l’IEP… En fi, Puig  Rovira ha exercit sempre  la seva condició de vilanoví, de ciutadà com una expressió d’una dedicació cívica i cultural a la seva ciutat.

Tothom porta una motxilla a l’esquena carregada d’experiències actituds , treball, projecció…i de la que porta Puig Rovira  en poden sortir moltes coses positives per la comunitat, per la ciutat  i això és el que avui es valora i s’homenatja.

Sé que Puig Rovira ja havia declinat en altres ocasions iniciatives que volien atorgar-li el mèrit que ara se li reconeix. Sé que no li agraden les litúrgies de l’afalac innecessari, però aquest cop crec que es  fa justícia i el seu nomenament honra el protocol de la medalla de la ciutat. Modestament i amb tot el que significa i en front d’altres opinions més que respectables, em sento avui content de que es reconegui en nom de la ciutat des de la més nostrada institució, l’ajuntament  una, entre altres, naturalment,  de les persones  importants de la Vilanova contemporània. Felicitats!!”

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: