Què s’ha fet d’aquella vegueria?

by

Escrivia el mes de  setembre , a rel de la nova proposta de consulta del 9-N , sobre la possibilitat de que en l’Àmbit del Penedès hi hagués dues urnes per comptes d’una per manifestar-nos sobre la creació de la vegueria, deia llavors:” Però vet aquí que tot el “procés” es ha portat un instrument important per, potser, acabar de decidir la creació de  la Vegueria del Penedès, es tracta de la Llei de consultes no referendaries. Ara hi ha un instrument prou vàlid com per consultar a la ciutadania del Penedès si vol tenir la Vegueria, si vol que els territoris, avui fragmentats en l’actual divisió territorial, es volen  unificar per  i donar pas a una nova Vegueria, la del  Penedès.

No seria massa difícil fer-ho. Cal voluntat política. Ara és el moment que els partits que manta vegades han dit que sí a  la vegueria i també d’aquelles entitats que mantenen  viu el caliu de la reivindicació tenen l’oportunitat d’or per complir els compromisos . Promoure la consulta en un marc legítim, legal i estipulat.

El 9-N doncs al Penedès hi podria haver dues urnes.

Aquest petit canvi, dues urnes per comptes d’una, si que realment seria poderós”

Avui podem constatar, com era de preveure , deixem-ho clar,  que la proposta va ser totalment ignorada i que d’urnes , només n’ hi va haver una , la de la consulta no referendària, la que recollia l’opino sobre l’encaix o desencaix entre Catalunya i Espanya.

Es va perdre una oportunitat de amb un sol dia de votació caçar dos ocells, el d’àmbit nacional i el d’àmbit veguerial.

Però si la votació “dos” no es va fer també és va perdre la gran oportunitat de que el govern, a través del sistema de recompte, visualitzés els resultat de la jornada  donant  dades  de l’àmbit Penedès , hagués estat un reconeixement per la via dels fets de que hi ha voluntat de passar d’àmbit a vegueria com tantes vegades s’havia manifestat i tantes vegades se’n havia fet bandera..

El fet va ser lamentat òbviament  per la Plataforma pro vegueria però poc ressò va tenir en les forces polítiques  que sembla que algunes d’elles, tant actives en altres moments, han perdut , oblidat o amagat la seva  voluntat de treballar en la constitució de la vegueria  en el futur pròxim. Es va perdre una bona oportunitat de visualitzar aquesta voluntat.

Ara venen les eleccions municipals. Fa quatre anys en mig de la campanya electoral van aparèixer uns cartells en els que es demanava el vot per aquelles candidatures que apostaven clarament per la construcció de  la Vegueria del Penedès. Què es farà ara? Es dirà que no es voti a aquelles forces que no han portat a terme el seu compromís?. No ho crec. Però seria un bon moment per reclamar les responsabilitat a l’entorn del que seria un incompliment d’un punt que tenia una abast transversal i que segurament hagués donat la possibilitat de fer un treball conjunt. Ja es conegut que la Llei de Vegueries aprovada  ha estat congelada, hibernada i gairebé diríem  que oblidada , els inconvenients de caràcter administratiu i polític sembla que així ho va aconsellar. Però la llei malgrat no hagi entrat en vigor ,si que almenys podria haver estat modificada ja que qui governa de fet i qui ho fa  a l’ombra aposten ( apostaven) clarament per la constitució de la vegueria del Penedès, però tot plegat s’ha deixat , potser per altres moments.

Fa un dies, en un crec que atac de sinceritat inusual en els polítics i que segur que aixecarà moltes crítiques, el Conseller sant Vila manifestava  en to d’interrogació : “Si aquest país no hagués posat a sobre de la taula un discurs sobiranista, en clau de futur, esperançador, com hauria pogut resistir aquests ajustos”.

Impressionant. Felicitats! Algú intenta dir la veritat. Ja veurem el cost que li significa.

I és evident que les retallades massives en sanitat ( amb la paradoxa d ela pujada de sous dels alts directius de mandra gairebé obscena), en l’educació, o en les prestacions socials, en el ajudes per les coles bressol……. i en tantes altres aspectes  tenen un impacte molt major i negatiu en la societat que no pas el no haver fet el procés de la Vegueria del Penedès ,però tot plegat forma part d’aquesta mena  d’inacció governamental al llarg d’aquest dos anys , d’ençà les darreres eleccions al Parlament.

Per omissió totes aquelles propostes, esperances i voluntats que aglutinava el desig de configurar una Vegueria pròpia del Penedès sembla que tampoc ha pogut resistir  el discurs sobiranista, però veurem ara que es diu en els programes electorals dels partits pro-vegeuria. L’àmbit s’ha creat i els treballs sobre la seva estructuració tot just han començat.. tot plegat córrer el perill de que passi tant de temps sense cap concreció tangible  que acabi diluint-se en un o res

El territori és també una manera de viure de pensar i de posicionar-se al país, creiem que en aquest moment històric l’opció de la Vegueria del Penedès és la que pot cohesionar més a  la nostra ciutadania i potenciar millor les possibilitats col·lectives en tots els àmbits de la comunitat i ser un espai d’actuació que ajudi a sortir de la crisi amb una major rapidesa . En aquesta legislatura s’ha  perdut una oportunitat de concretar la seva constitució. S’obre de nou un cicle electoral. Aquest cop promeses poc valdran, ja les hem escoltat dojo, Cal activar mecanismes perquè el procés de la vegueria tingui el seu espai de formació. Això, o que es digui amb claredat que no hi ha reforma de la llei i per tant i com a mínim puguem somiar en allò que hagués pogut ésser i que no serà.

Petit i inútil  consol però  millor que l’ambigüitat estèril.

 

Publicat al Diari del Vilanova el 19.12.14

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: