Bienvenido, mister Iglesias….

by

Per poc que coneguis els cinema el títol de la pel·lícula ¡Bienvenido, Mr. Marshall! segur que et sona com una de les pel·lícules mestres del cinema espanyol. Dirigida per Luis Berlanga a l’any 1953 i amb un elenc súper- clàssic d’actors del moment José Isbert, Lolita Sevilla, Manolo Morán, Alberto Romea, Elvira Quintillá, Luis Pérez de …El Pa Marshall era un pla d’ajuts a la recuperació d’Europa encara sota els estralls de la segona guerra mundial. La pel·lícula narra la història de la possibilitat que a un petit poble rebin aquesta ajuda i això fa anar de corcoll a  tots el habitants que preparen l’arribada dels americans com una oportunitat…. tot plegat acaba en no res en passar els cotxes dels americana a tota velocitat pel poble decebent de manera gran a qui els esperaven….tots revestits d’andalusos per donar major vistositat al poble i cantaven aquella cançó que va fer fortuna en el seu moment:

 “Americanos,

vienen a España

guapos y sanos,

viva el tronío

de ese gran pueblo

con poderío,

olé Virginia,

y Michigan,

y viva Texas, que no está mal,

os recibimos

americanos con alegría,

olé mi mare,

olé mi suegra y

olé mi tía.”

La vinguda del líder de Podemos , Pablo Iglesias m’ha recordat una mica aquesta pel·lícula, per l’expectació que ha aixecat i pel tractament que s’ha n’ha fet a al premsa , iniciant els telenotícies i amb editorials dels principal diaris.

No hi ha dubte que el fenomen de Podemos aixeca expectatives i passions , mai cap partit polític tenia una presència en els enquestes tant forta i tant creixent. El resultat de les eleccions Europees ja va ser un avís de que naixia una organització amb capacitat de mobilitzar a una bona part de l’electorat abstencionista i de “robar” vot als partits clàssics. Emocionava i retornava la il·lusió a una sector important de  la societat

Un llenguatge ben cuidat  amb les ambigüitats calculades , una facilitat de generar discurs, la necessària, lògica i justa  critica al  sistema,  un candidat amb una oratòria brillant i amb discurs entenedor, directe, pràctic  i naturalment amb unes estratègies de comunicació molt ben pensada , planificada i executada també amb un ajut impagable i poc explicat  d’alguna emissora de televisió  han portat a un fenomen polític que no sols sembla que pot guanyar les eleccions sinó que a Catalunya sense tenir encara una estructura definida es situa com tercera força política, i amb possibilitats de ser segona i fins i tot primers.

Tot això damunt del paer, desprès ja veurem que diu la realitat del vot.

També té els seus detractors, també tenen  els seus punts febles, i també van fent canvis en funció del guió que toca,  i també és segurament hi ha una certa operació des de l’estat per intentar desestabilitzar una formació que sembla que del no res pot arribar a  trancar el bipartidisme històric sabent recollir el malestar generat per  la mateixa pràctica política  i també per les actuacions poc meritòries per part dels mateixos polítics.

També és cert que hi ha un certa  mena de convenciments de creure’s o saber-se  que s’és el principi de tot i això, de tota batalla contra al corrupció i el canvi de paradigma política  no els afavoreix , hi ha un pòsit de treball ben fet , hi ha tot un camí de treball honest per part de la majoria dels polítics que ara sembla no valer res.

Quan  hom es creu el principi de fer bona política pot acabar essent l’exemple d’un cabdillisme que no precisament és el model de democràcia que es vol en general.

Que facin, que sacsegin la política però que no es cregui ni el principi de la bondat política perquè no és així ni es creguin que són el principi de tot ni estan lliures de pecat.

Ara tampoc es tracta per part dels altres de menysprear-los ni d’iniciar una persecució per buscar-hi draps bruts, que segur que n hi ha com a tota casa però tampoc per generalitzar la corrupció.

No tothom es casta ni tothom és caspa. Que ho tinguin clar.

No passes com a Villar del Rio el poble de la mítica pel·lícula de Berlanga, els americans passessin de llarg  i a Podemos els acabessin passant el vots de llarg desprès de tanta i tanta, tinta , comentaris i  expectatives.

 

 

 

 

Anuncis

Una resposta to “Bienvenido, mister Iglesias….”

  1. José Ramón Martínez Says:

    Buenos días, Bienvenido mister Iglesias me ha parecido un excelente artículo. Resaltar valores como la humildad, no creerse mejor que nadie, reivindicar el dialogo y la buenas maneras y el respeto y consideración a los que no piensan igual. Bienvenidos todos al agora de la democracia, de la sencillez, y menos arrogancias. Saludos cordiales. josé ramón martínez

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: