Encara innocents.

by

D’aquí un pocs  dies el calendari celebrarà la diada de Reis, Nadal  i Cap d’any han marcat el punt àlgid d’aquestes celebracions i entremig   el dia dels Sants Innocents. Fa anys que s’han deixat de veure colles de nens i nenes que anaven penjant llufes, aquells ninots de paper retallat que es penjaven – no sense la seva complicitat del perjudicat,  tanmateix-  a l’esquena d’alguns despistats per cridar-li després, entre riotes, innocent! Innocent!. Imatges en sèpia, mil maneres de fer “broma” de passar-s’ho bé, fer explotar una cigarreta, un terrós  de sucre que deixava polsim al cafè, olives de guix en mig de les bones….. En fi,  es tractava de caçar l’incaut i passar una estona fent gresca pels carrers, ara tocant el timbre i arrancant a córrer, ara provocant algunes que altres situacions de tensió ambiental resolta la majoria de les vegades amb una riallada general però també, en ocasions, amb  alguna plantofada que li queia al menys espavilat o al que corria menys. També fa temps que han desaparegut de les ràdios i de les pàgines dels diaris – encara , com aquest Diari, alguns  l’aguanten amb dignitat- aquells notícia falsa però que pot colar com a bona, aquella informació que per la seva espectacularitat es posa en dubte i et fa pensar una mica més del que seria  normal, el dubte de si és plausible,  certa o ens aixequen la camisa. I en aquest sentit  cal celebrar que l’Estació Nàutica reivindiqui el Pantà de Foix per fer-hi activitats.  Enginy, bones formes, capacitat de ficcionar … no és gens fàcil fer passar gat per llebre, bou per bestia grossa amb al finesa necessària que requereix la innocentada, el talent per entabanar-nos no estava   a l’abast de tothom.

Possiblement avui la innocentada en els diaris ha perdut en bona part el sentit ja que moltes de les notícies que van apareixent diàriament semblen ja de per sí una veritable innocentada, quan no directament una presa de pèl. Hi ha sens dubte un seguit de notícies  que són la innocentada de  cada dia, un seguit de notícies que ens fan dubtar de la seva versemblança i en canvi són realitat pura i dura. Ja no cal l’enginy del periodista ,del reporter perquè la mateixa realitat està farcida de ,massa segades, veritables notícies que malgrat tinguin una certa possibilitat d’haver sortit de la inspiració del més brillant bromista, d’un excel·lent burleta o d’un irredent graciós,   són realitat certes, pures i dures.

Perquè no em diran que no és una llufa descomunal la notícia de que el sr. Mariano Rajoy ha assenyalat que ja no hi ha crisi, que aquest Nadal , just acabat de passar, era ja el Nadal de la recuperació. Si no fos perquè hi ha una dura realitat que han assenyalat els responsables d’organitzacions que dia a dia socorren a les famílies més desafavorides podríem pensar que el President el Govern ha volgut sorprendre’ns amb una bona innocentada. Ningú no s’ho ha cregut. Possiblement els balanços de la gran banca i de les empreses que cotitzen a la borsa hagin vist com els seus beneficis ha augmentat sensiblement respecte els darrers anys, però parlar del final de la crisi és  , realment, una broma de mal gust. Perquè sortir de la crisis vol dir que hem recuperat els nivells de benestar que teníem ara vuit o nou anys? O és que ens està dient el President Rajoy que ja mai més tindrem aquells serveis públics que havien costat tant i que ens haurem de mantenir com ara, amb índexs d’atur insuportables, amb unes congelacions i rebaixes salarials i  de les pensions i amb una pobresa energètica í alimentària de moltes famílies cada cop més elevada. Ningú no li ha rigut la gràcia.

Un altra innocentada comentada aquets dies és el pressupost de la Generalitat presentat pel Conseller Mas Colell i tot el que se’n ha derivat d’estires i arronses. El Conseller presenta uns xifres que la resta de grups de l’oposició els titlla de ficció i de l’escola Disney d’imaginació. Possiblement no en podria fer d ‘altres però la partida d’ingressos de més de 2500 milions d’euros que no tenen origen concret i es deixen a la possibilitat de que l’estat els financi no ha convençut a cap altre grup. Ningú vol caure amb l’ innocentada pressupostària. Però és que a més aquests pressupostos representen un altre cop una retallada més a partides altament sensibles com l’educació i significa una caiguda de més del 30 % la inversió per cada estudiant com assenyala un estudi del diari  La Vanguardia situant-se la inversió  al mateix nivell de l’any 2005. El mateix estudi ens indica que pel que fa a la sanitat la inversió per càpita es situa a nivell del 2066. Sí que és cert que els partides pugen però pagar el deute de les extres no pagades s’ho menja tot. Això contrasta amb els sous que s’han disparat del directius de la Conselleria de Salut. Paradoxa  que resulta una autèntica llufa per la ciutadania.

I al joc de els xifres i afegim el ball que protagonitzen Mas i Junqueres, que recorda allò de  la “Yenka”, ara passos endavant ara al darrera , al costat i un , dos tres…. i tornar a  començar. Tot plegat sembla que siguem en un 28 de  desembre continuat.

I amb 28 de desembre avançat els Núñez han sortit de la presó ( tant de bo no hi hagués ningú a la presó) aquest cop sembla que la justícia s’hagi tret la bena del ulls i miri només per uns quants…

Tant de bo no perdrem la innocència que encara ens queda. És difícil   quan la diada del innocents sembla permanent..

En fi ,que tinguem un excel·lent 2015,

 

 

Publicat al Diari de Vilanova el dia 3 de gener del 2015

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: