Hem superat el ‘Blue Monday’.

by

Si no ho sabíem ja ho sabem, els ciències avancem que són una barbaritat.

Sí, i també és cert allò de que qui no te feina el gat pentina.

A l’any 2005 un investigadors de la universitat de Cardiff , de nom Cliff Arnal va aplicar una fórmula matemàtica i va senyalar que el tercer dilluns del mes de gener , enguany ahir  19 de gener es considerat el dia més trist de l‘any el  ‘Blue Monday’.

Sembla que aquest ‘Blue Monday’. s’ha convertit científicament en  el dia més depressiu de l’any.

Dit això cadascú traurà les seves conclusions en funció de com li hagués anat el dia d’ahir.

Entre els variants que va estudiar el científic per arribar a la genial conclusió  n’hi ha uns quants, però els més sobresortints són les condicions climàtiques, la fi de les festes, la manca de diners i no haver complerts els propòsits fets

El clima és un factor important , i aquets dies al país hi ha una onada de fred que arribarà fins a la costa i amb temperatures diuen per sota del que hauria de ser normal per l’època, potser un pel més baixes però vaja res excepcional. De tot manera aquets factor ja estava recollit en la nostra tradició a través del refranyer català , sobretot en al setmana dels barbuts, que precisament és aquesta setmana. I en la tradició catalana hi ha forces Sants barbuts però en aquesta especialment són importants així hi trobem a  Sant Pau ermità (15 de gener), Sant Antoni Abat (17 de gener) i Sant Maür (18 de gener)hi encara hi podem posar a Sant Vicenç màrtir (22 de gener) i els refranys ja eren  prou eloqüents abans de les investigacions de Cardiff.

Alguns exemples:

Per sant Antoni fa un fred del dimoni

Per la setmana dels barbuts governen els tres germans, tos, moquina i amagamans

La setmana dels barbuts, setmana d’esternuts

La pluja de la setmana dels barbuts, cada raig val cinc escuts

Per Sant Vicenç, el fred arriba a les dents

Un altre element és la sensació de que ja ha passat el Nadal que generalment associem a un cert temps de benestar, felicitats  i ara ens costa tornar  reiniciar el cicle de l’any amb unes perspectives encara llargues i desconegudes fins el  proper període festiu.

Una tercera motivació és que segurament també fruit dels dispensis nadalencs estem escurats i encara queden dies per cobrar – això el que tingui la sort de encara fer-ho – . Però també cal dir que  abans de les investigacions del científic  de la Universitat de Cardiff aquí ja ,des de fa molts i molts anys,  es parlava de la “cuesta de Enero” ( així en castellà és com ho va aprendre ) i tots i totes sabem de quina “cuesta” parlàvem), vet aquí alguns exemples en las llengua en que vam descobrir que era la “cuesta”:

En la cuesta de enero, sin dinero me quedo

Lobo con piel de cordero, es que sufre la cuesta de enero.

Vaja que em quedat escurats i amb alguns deutes encara per pagar… tot un clàssic. Sí  un clàssic però que amb els temps que corren potser ens passa cada dia i no cal esperar el ‘Blue Monday’

I encara s’assenyala una quarta motivació que fa que aquest dilluns fos considerat el pitjor de ‘any. Sembla ser que ja ens hem oblidat dels propòsit  que vam fer per l’any nou.

Aquell moment gloriós en que et conjures per fer una llista d’allò que ineludiblement afrontarem amb l’any nou.

I ara constates que no és així.

És a dir no han passat encara un mes i ja sabem que moltes dels propòsits que ens vam fer han quedat en un do res, ha esdevingut fum abans d’hora.

I quanta raó que hi ah en aquesta anàlisi. Però tampoc som innocents del tot i malgrat fer-nos els propòsits ja sabem que al majoria d’ells no els complirem i alguns fins i tot ja sabem que ni ho intentarem.

Però què no fem cada any això?

Que no repetint recurrentment les llistes cada any?

En fi que sembla que congrien de ple les  pitjors previsions i tot plegat acaba essent la tempesta  perfecta que ens fa entrat en un estat gairebé d’obligada depressió. Però sembla que superant aquesta data maleïda podem estar ja tranquils ( del tot no encara) , i seguir fent el que hem fet fins avui.

Això millor agafar-s’ho tot amb una certa tranquil·litat i sobretot amb un somriure , no serà el ‘Blue Monday’  qui ens amargui els primers dies de l’any….

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: