Oh Europa!, o….

by

Amb aquest enigmàtic títol la Unió Vilanovina dins del seu programa mensual organitza avui a 2/4 de 8 al Castell de la Geltrú una nova tertúlia. La idea es intentar esclarir com Europa veu el procés – si el veu-  que s’està vivint a Catalunya.

S’ho creuen de debò?

Ho veu bé?

Que diuen sotovocce les cancelleries?

Trobarem aliats?

Serà tan fàcil trobar finançament per la nova república catalana?

Serveixen d’alguna cosa les ambaixades catalanes i la presencia a Brussel·les

O al contrari…

Posaran traves

Pressionaran perquè l’estat espanyol no s’esbocini i ni es trenqui.

Defensaran la permanència donat el cas de Catalunya  dins de l’euro…

En fi la contraposició de desitjós i els incògnites amb tres persones que per la seva feina , d’ara o anteriorment poden tenir una visió més propera a Europa.

I certament el paper que vulgui o pugui  jugar Europa és determinant per les aspiracions de Catalunya. Cal que hi hagi determinats compromisos amb el procés i sobretot l’endemà de que acabi el procés i s’estigui amb plena sobirania ( si és que arribés, es clar). El concert dels diversos països i de les estructures europees són una garantia del reconeixement internacional però també poden ser un escull important si finalment tot el procés no té un ampli reconeixement a nivell internacional.

És encertada la gestió que fa la Generalitat del procés a  nivell exterior? .

Com les estructures de l’estat espanyol poden avui influenciar a la resta d’estat perquè tot aquest esforç acabi en no res.

Tem Europa que el moviments secessionista català pugui encomanar-se  a altres nacions avui sense estat i modificar substancialment el mapa polític europeus.  Poden els estats permetre això?

Segurament més dubtes que certeses, possiblement avui encara més desitjos que realitat, potser ens dibuixem un horitzó molt planer i temin al davant costeruts treballs per poder-nos fer un lloc en el concerts de les nacions europees. Entrant, després del supòsit de que les eleccions del 27 de setembre siguin favorables els sobiranistes , en una fase en que caldrà més que mai els suports internacionals és el moment de saber que esperen a Europa del procés. No hi ha dogmes, però segurament tampoc les cancelleries i els governs europeus reaccionaran sempre en contra quan hi hagi una realitat  – de moment suposada- en que una majoria de ciutadans vol emprendre un camí col·lectiu com un nou estat.

Des de doncs el relativisme que s’imposa en el moment actual la tertúlia pot oferir visons diverses des del diversos àmbits del treball polític, social  i comunicatiu.

Hi participaran ,l’Ernest Maragall escollit eurodiputat el passat mes de maig per la coalició entre ERC i Necat. Maragall és un polític de llarga trajectòria , primer  a l’ajuntament de  Barcelona i després als governs de Maragall i Montilla , en aquets darrer  va ser Conseller d’Educació. Posteriorment va deixar el PSC en el moment em que es començava a concretar el Procés i va fundar Necat , partit  que demà,si no hi ha cap problema, constituirà junt amb el Moviment Catalunya una nova formació política MES de caràcter socialista i sobiranista.

Nacho Corredor, vilanoví, llicenciat  en Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra ,va ser  fundador de deba-t.org. ala Universitat Pompeu Fabra des de fa molts anys, malgrat la seva joventut, col·labora   amb mitjans de comunicació; ha estat present  en diverses  en tertúlies polítiques a Catalunya Ràdio, la Cadena SER o TVE. Fa d’analista  polític al diari El Periódico de Catalunya  on escriu regularment sobre l’actualitat, també  col·labora a Rac-1 en el programa el Mon.

I el periodista i professor de l’UAB Antini Reig que va er cap d ela secció d’internacional del diari Avui, és membre de la junta directiva de l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya, amb un bagatge doncs prou sòlid per entendre que passa en Europa respecte a Catalunya.

I tot plegat presentat i moderat pel Xavier Capdevila, un dels nostres periodistes se capçalera. En definitiva una sessió de debat i conversa prou interessant i que  ens pot ajudar a resoldre ( o no) alguns dels dubtes més importants que genera encara el procés català.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: