Quin batibull!

by

Això s’anima.

Diumenge el  diari El País portava una enquesta d’intenció de vot que dibuixava un panorama post electoral molt difícil de gestionar. Quatre forces polítiques es situaven en una forquilla de tres punts de diferència, és a dir gairebé un empat tècnic entre les quatre forces i el repartiment dels escons podrà ser tant ajustat que es podria  arribar a  donar un quàdruple empat.

Entre el 22 % que obtindria Podemos i el gairebé 19 de Ciudadanos es movia el PSOE amb un 20 i escaig i el PP amb un parell de punts menys.

Això aboca directament a un gran caos o a grans pactes , estranys fins i tot,  serien necessaris o tornar a  unes noves eleccions en el curt termini per intentar que l’electoral decidís a qui atorguen una confiança més àmplia per poder tenir un govern amb la necessària solidesa que li permetés governar almenys un parell d’anys.

Llegíem això el diumenge però a les nostres contrades tampoc el panorama està més clar i obert.

En acostar-se  les eleccions municipals els moviments polítics són també amplis, diversos i en totes direccions. Sabem que els partits fins ara  representats a l’ajuntament,  llevat d’e CiU, han canviat els caps de llista i això sempre genera incertesa, que després es pot convertir en una esplèndida realitat o bé en una caiguda de votants i de representació. És una incògnita.

Però mes enllà d’això  que ja coneixem com a realitat política també hi ha força  moviment, sabem pel que diu la premsa que  Podem VNG i Front Cívic  segueixen endavant per fer una coalició electoral a Vilanova després de que fracassessin les negociacions amb altres grups per presentar-se  a les municipals del proper maig, de moment estan en la simbologia, codi ètic i línies d’actuació. Més enllà d‘això, que està molt bé, caldria saber que pensen sobre els temes més decisoris per la ciutat.

Uns quilòmetres més  a ponent, a Cubelles,  Podem i Guanyen no aniran junts,els segons sembla que prefereixen anar col·ligats amb ICV.

Uns quilòmetres més a llevant ,  a Sitges, també hi ah una amalgama de forces de l’anomenada Nova esquerra que finalment sembla que  aniran junts.

Uns quants quilometres més al nord, a Ribes , tampoc embla que les esquerres acabin trobant un front comú.

Mentre col·lateralment neixen petites formacions que la majoria de les vegades les encapçalen ex-regidors d’altres formacions que han deixat el seus partits per discrepàncies o perquè ja veien que no se’ls facilitaria renovar la confiança.

Tot plegat pot deixar  també un ajuntaments més que fraccionats, amb necessitat de pactes a tres o quatre bandes i ja sabem que aquest pactes en els  pobles són a voltes ben difícils per qüestions estrictament o d’entesa  personals que van més enllà de la política . Els ajuntaments a diferència  del Parlament o les Corts no es poden dissoldre i, per tant ,el que surti del maig haurà de resistir i aguantar quatre anys pel bo i pel dolent, i  això possiblement també hauria de ser un punt de reflexió pels votants.

Després tot plegat s’aclareix i els pactes són més fàcil del que pot arribar  a emblar d’antuvi , tocar poder o simplement mantenir-s’hi,  intercanvi de càrrecs i agafar-se a un salvavides després del naufragi són clares temptacions que poden fer passar, encara que sigui de puntetes, per damunt de  les ideologies i dels valors que s’hagin pogut defensar durant la campanya electoral.

Ho veurem , ho viurem i potser ho patirem segons com acabin conformant-se els governs.

Certament encara queden tres mesos i això en política és molt i el panorama es pot anar esclarint i la sopa de lletres sofrir una contracció i una concentració i tot plegat acabi essent una mica com sempre i amb algunes candidatures més , que tampoc seria aliè a la convocatòria de les municipals, llevat de les primeres i segona convocatòria ( amb excepcions) sempre hi han paregut grups de ciutadans que han volgut legítimament participar al marge dels partits, bé per convicció política i cívica bé per interessos concrets  a defensar.

Però no és fàcil treure un o dos  regidors, costa i molt guanyar cada vot i en això els partits clàssics tenen una certa avantatge perquè ja tenen la ma`quina de cercar vots greixada i tenen  unes xarxes de militància, de vot captiu  i coneixements més amplis. Però tot això pot no servir per res si en els municipals es dirimeixen altres aspectes de la política que no tenen ers a veure amb els municipals. Legítim certament incloure altres aspectes però potser emmascararan les propostes per cada ciutat.

Veurem com es va resolen tot plegat,  veurem si aquestes possibles coalicions noves acaben concretant-se i, sobretot, si caben obtenint representació.

Esperarem doncs,mentre segur que s’aniran definint propostes, atents doncs.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: