Tornar a la Plaça de la Vila.

by

Els Bordegassos de Vilanova tornaran un any més i ja en seran quaranta quatre  per celebrar aquells primera sortida, aquella actuació fundacional del 23 d’abril de 1972.D’ença aquell  primer pilar fet davant la casa de l’enyorat Joan Borbonés, que va ser l’ànima de l’inici de la colla, s’han fet molts castells.

Han passat molts anys i han passat molts Bordegassos per la colla. Ara han tingut la pensada de fer una trobada oberta a tots i a totes els que han portat la camisa groc-terrós.

Es tracta de recuperar la presència d’algunes de les persones que van tenir el seu paper en algun moment determinat de la colla i avui per raons diverses no sovintegen ni les actuacions ni la mateixa colla.

Han tramés una carta  de convocatòria a un acte que avui mateix es celebrarà al teatre Principal  aquest dissabte  amb el lema “ Un Pas Més per Vilanova” amb la participació de Sergi López , amb la voluntat de que tothom que hi participi es pugui sentir protagonista  de la història de l’entitat…

La carta vol animar  a recuperar  i fer-ho amb l’orgull d’haver portat la camisa bordegassa , diuen “Cap Bordegàs no deixa de ser-ho mai. Qui vesteix la camosa groc terrós és bordegàs per sempre ,i com a tals empre benvingut. La colla sencera estaria encantada amb que ens ajudéssiu a fer un pas més. Que col·laboreu amb la vostra experiència fer aquets gran colla una colla gran”.

Magnífic! , una crida a sumar experiència.  Una voluntat de recuperar persones perla colla.

La iniciativa sembla plenament encertada. La colla ha consolidat amb esforç els castells de vuit i naturalment un Pas Més ens portaria tornar atenir una colla de nou i també  una colla fonamentada amb la intergeneracionalitat com sempre ha volgut ser.

En el fulletó del I aniversari publicat a l’any 1973 la colla fa una definició clara de la seva sortida. “ El principi de la colla Els Bordegassos de Vilanova, no és res més que l’aglutinació  de tots els entusiastes que seguim el fet casteller a Vilanova, Després s’hi han ant afegint nous elements , els quals encara que en principi potser no tenien aquesta característica  d’aficionats als castells, són els que realment han fet consolidar una veritable colla castellera”.

Ara els Bordegassos fan una nova crida a consolidar la tasca constant i a  vegades costosa, esforçada  de fer colla de trobar l’aglutinant per seguir creixent , de seguir fent un Pas Mes.

Els Bordegassos van fent anys, ja en són 44, molts certament. Han passat com totes les colles  bons moments i altres de no tant bons però sempre han mantingut un esperit ferm i renovat.

La colla tot just començà a fer castells i ja es guanyà l’estima de molta gent  no sols pel seu esforç de superació en fer castell sinó pel seu tarannà franc i obert.

L’aparició del Bordegassos va significar un cert revulsiu en l’organització de les colles. Un a clara voluntat d’integració de tothom, un funcionament democràtic, uns responsabilitat Colectiva que sens dubte va cera una mena  de fer i entendre els món casteller a la “bordegassa”. I això sens dubte se’l hi ha valorat en el món casteller i sobretot en aquell moment, l’any 1972, en que també van tenir un paer significatiu en el procés de la recuperació de la festa i del carrer com espai de relació i socialització.

El Bordegassos han significat un revulsiu en la cultura popular de la ciutat i també en el marc associatiu de la nostra Vilanova. Voluntat d’integració, peça clau en al cohesió ciutadana, i a més la feina de fer castells i de projectar el nom de al ciutat al mon casteller i fer-se respectar fent honor a aquella frase pronunciada pel mític casteller vendrellenc i dirigent polític Pep Jai “Sou la colla més democràtica”.

Quaranta quatre anys són un bagatge que ja fa molt sòlida la colla, és una motxilla molt gran i molt plena de treball,esforç i constància. La colla ha anat evolucionat, ha anat passant de generació en generació , mantenint aquells valors inicials però també adaptant-se  als nous temps i a les necessitats associatives d’aquest moments.

Referents sens dubte de la cultura popular a la ciutat han fet una tasca envejable en la recuperació de la festa estan a l’avantguarda de la formació de l’imaginari festiu de la ciutat i fent una feina  de ser present en qualsevol manifestació cívica i o cultural.

Ara amb aquest projecte d’un Pas Més tornen a donar una mostra de la seva sensibilitat , la voluntat de recuperar a moltes de les persones que han vestit la camisa groga és sens dubte una voluntat clara de seguir cohesionant la colla no  només per bastir els castells més alts possible sinó per seguir fomentant el caliu humà.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: