No hi emboliqueu a la Moreneta, si us plau.

by

Ja se sap que, en ocasions i en moments difícils, s’invoca , malgrat no siguem creients, a Déu o a alguns els seus molts representants en forma de santedats o invocacions de la verge Maria.

Són moments en que no se sap massa cap on es va o s’intueix que anem directament a una situació de dificultat, de desconcert i d’una possible situació sense sortida fàcil.

Aquesta darrera setmana, setmana en la que coincideixen el patró i la patrona del país, per tant és una setmana eminentment patriòtica, d’afermament dels nostres principis fundacionals com a nació, i d’afermament de les nostres creences col·lectives  hem vist com s’ha tirat d’iconografia  i del simbolisme per salvaguardar el país de les malvestat que sembla que ens volen altres països i mes en concret de l’estat .

Va començar el President Mas en la diada de Sant Jordi i com es reglamentari després de la missa a Palau i la benedicció se les roses.  I aquí s’acaben els fastos  i comencen les paraules  ( renunciant a la xocolata del President Pujol i l’acte a Pedralbes d’altres presidents ) i el President  es dirigia al país fent una declaració institucional i naturalment va usar la llegenda del “nostre sant” ( el compartim amb altres països d’Europa) per enfortir la nostra fe en el procés i ha apel·lat directament a que   “Catalunya té molts “dracs” amb què enfrontar-se, que no respecten la nostra dignitat com a poble i la nostra voluntat de governar-nos”.

Vet aquí que la fàcil metàfora de transformar el drac en qualsevol dificultat que tinguem és usada pel President com l’han usat en moltes altres ocasions els poetes nostrats i moltes altres persones.

El Drac ha significat – ara les coses han canviat molt- històricament una certa representació el “mal” i Sant Jordi el “bé”  ( és la vella lluita que tantes vegades s’ha representat en les llegendes universals). Així doncs ens hem de barallar contra molts dracs, i tant! I no precisament els que venen de fora sinó també els que tenim aquí mateix, que n’ h ha i molts que assetgen la princesa i potser ens deixarà sense roses.

És tanmateix la sublimació d’allò tant practicat pel pujolisme de  l’enemic exterior. El drac que no respecte la nostra dignitat, i la dignitat qui ens al treu també ?. Doncs tenir una educació cada cop més precària, una sanitat que ens treu de polleguera cada cop que ens cal alguna cosa, una pobresa que ja sembla estructural i que també sembla que acceptem.

Si Sant Jordi segur que ens ajudarà vèncer el drac ara ha entrat en joc la “moreneta” . No podia ser menys si el patró ajuda no pot ser que la patrona s’ho miri i per boca de l’Abad de Montserrat  sabem que segurament també vetllarà per nosaltres.

L’Abad , ha explicat que a la vetlla d’aquesta nit –referint-se a la pregaria  la vigília de la marededéu de Montserrat-  ha demanat a la Mare de Déu “que ajudi i protegeixi aquest cicle que comença d’eleccions perquè sigui el que més convé al poble de Catalunya”. I L’Abad però a més no ha concretat si el que més convé és la independència   : “Les vegades que he parlat sobre la independència no manifesto només el meu criteri, sinó el majoritari de la comunitat de Montserrat. No m’incomoda parlar-ne”. Però ha matisat que “com a responsable d’una institució d’església i d’una comunitat, anar més enllà de dir que és important que puguem votar, ja som opcions concretes a nivell polític que creiem que no ens toca entrar-hi. El que sí que podem fer és defensar que la gent pugui votar”.

O sigui que la Mare de Déu de  Montserrat vetllarà perquè puguem votar i si és independència millor. Feina doncs li ve a la patrona del país amb tres convocatòries electorals i potser també ja que vetlla vetllarà possiblement  per els del Barça, que és també una estructura de País tanmateix.

Feina doncs afegida  la que ja habitualment té la moreneta de protegir-nos de masses coses. Afegir-hi ara la d’il·luminar la catalana terra perquè es voti el que més ens convingui ….

El quid de la qüestió és que la conveniència està molt repartida – tant repartida com ciutadans i ciutadanes hi ha-  i per tant la “moreneta” tindrà els mateixos dubtes que tindrem molts mortals que a hores d’ara tenim molts dubtes sobre el nostre vot.

Perquè amb la magnanimitat que hom suposa  la Verge de Montserrat “el que més convé a Catalunya”,és tant difícil de copsar a primera vista que només la seva proximitat al major coneixement li permetrà repartir aquesta conveniència.

Ja ho diu la dita que la marededéu hi faci més que nosaltres, però  de moment el vot  el tenim els ciutadans i el miracle doncs del canvi a les urnes només el podem fer nosaltres.

Veurem doncs si hem votat el que convé.

Encara que no creiem en la influència divina pe via de la marededéu en les eleccions tampoc cal com han fet de la Societat Civil catalana carregant contra l’abat amb contundència,afirmant “Ho utilitza tot, sense moral, ètica ni vergonya”.

Deu n’hi do, van forts!!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: