De lectures

by

Mal encuentro a la luz de la luna

W.Stanley Moss.

Col·lecció Acantilado nº296.

Editorial Quaderns Crema

Barcelona , maig 2014

El llibre porta un subtítol que deixa ben clar el contingut de la narració : “El secuestro del general Kreipe en Creta durante la segunda Guerra Mundial”. Així mateix el volum porta un pròleg i un epíleg de Ianin Moncreiffe i un post escriptum de Patrick Leigh Fermor que va ser coprotagonista del fets bèl·lics que s’expliquen  i matisa i puntualitza alguns dels aspectes que descriu l’autor.

En el llibre hi ha un moment en que una dels seus protagonistes escriu un missatge a l’autor i també protagonista i li diu :  “ Mi más florida, sincera y radical enhorabuena por haber sido capaces de deleitarnos a todos !con la mejor història  de guerra acontecida hasta el momento!”. Aqueta historia es la que narra en el llibre com un escamot d’agents del SOE , anglès segresta i trasllada des de Creta  a Egipte al general Kreipe , cap militar del alemanys a la illa

William Stanley “Billy” Moss, va ser  un oficial de l’exèrcit britànic en la Segona Guerra Mundial que va pertànyer al cos d’Operacions especials i va actuar des de la clandestinitat en diverses operacions a Creta i també més tard a Grècia i Albània. Va néixer al Japó per una qüestió de família que comerciava en acer  i desprès va viatjar per mig món fins i tot en expedició a l’Antàrtica., va estudiar a  Anglaterra . Quan va esclatar la guerra estava e Letònia i va arribar a Anglaterra creuant el Mar del Nord, va allistar-se  a l’exèrcit per seguir carrera militar i esta`considerat com un dels millors agents del Serveis d’Operacions Especials.

Després de la guerra i aprofitant la seva experiència i aventures va publicar un seguit de llibres a l’entorn de les accions bèl·liques en els que va participar, és autor de títols com  L’hora de vol, Els ratpenats amb les cares de nadó, Tres Plagues., L’or és on vostè el va  ocultar: Què va passar amb el Reichsbank tresor .

Va morir a l’any 1965 a Jamaica.

El llibre  “Mal encuenro a  la luz de la luna” va ser adaptada al cinema.

La trama és molt senzilla, a l’any 1944 un escamot de l’exèrcit britànic, del Serveis d’Operacions Especials, ajudat i amb una logística important per part de la resistència de l’illa de Creta  va segrestar al general alemany Heinrich, Kreipe. La narració explica els fets i com al llarg de diverses setmanes l’escamot i el General es van traslladant per la illa sempre d’amagat  fins aconseguir embarcar  i portar el presoner fins a l ciutat d’ El Caire des d’on va ser traslladat a Londres on va ser presentat en públic i va constituir un notable cop d’efecte en els nivells de la premsa i també òbviament en els cercles militars amb l’objectiu de minvar la moral de l’exèrcit alemany ja en franca retirada . L’episodi no va ser però un camí de roses i fruit de la dura repressió alemanya davant la impotència de veure el seu màxim comandament segrestat va causar prop de 200 morts en els diversos pobles de l’illa.

El llibre explica el fets d’una manera plana i senzilla. És curiós que de la lectura no se’n desprengui cap mena d’angoixa quan segurament en tota l’operació n’hi ha haver molts moments de tensió de dificultat extrema, tampoc hi ha exagerada exaltació del militarisme  ni  està tenyida la narració  com si fos una gran aventura èpica. Tot sembla desenvolupar-se amb normalitat rutinària, com si segrestar a la màxima autoritat alemanya a la illa de Creta fos un passeig amb alguns inconvenients. Sorprèn – relativament però- que la vida en la clandestinitat en aquets dies que va durar l’operació, malgrat la duresa d’alguns moments , sigui explicada amb tranquil·litat, la mateixa que semblaven tenir els membres de l’escamot , dies de lectura, altres de gresca i  borratxera , altres de caminar durament i altres d’una certa tensió i perill, per la situació en que es trobaven i altres per l’expectació que la seva acció havia aixecat entre els resistents grecs, llevat de les guerrilles comunistes que en alguns moments i fruit de l’enfrontament que mantenen entre sí sembla que poden posar en perill  l’operació de segrest i trasllat del general alemany.

El llibre és una transcripció del diari  que Moss va portar al llarg dels dies en que va durar l’operació clandestina. És un estil de narració molt espontani, amb descripcions prou interessants dels fets bèl·lics i és molt interessant la narració del segrest i com vestits de militars alemanys ell i un seu company preparen l’operació i es passegen entre els altre soldats de la guarnició alemanya. Tot relatat amb frescor , i amb ritme trepidant com la mateixa acció. Hi ha relats del moments de guerra, però el cert és que hi ha pocs enfrontaments ja que l’èxit de l’operació està en passar el màxim de desapercebuts i procurant fer maniobres de distracció per despistar a les tropes alemanyes que els persegueixen.

És interessant les anotacions que fa de les converses que manté amb el general alemanys i el canvia d’actitud del mateix fins a acceptar , potser complagut, la seva situació sabent   ja que per ell la guerra ja haurà acabat.

La narració té un to més íntims quan en les hores de refugis , d’amagatalls o a les nits fent reflexions molt més personals , parlant des de literatura o records i sobretot es veu la preocupació que té pels seus companys en l’operació i pels guerrillers cretencs a qui descriu amb admiració i afecte.

El llibre es pot llegir com una novel·la , sabent però que el que es narra són fidedignament fets reals i això fa que  encara tingui més valor com a narració. El llibre sens dubte constitueix des de la humilitat que mostra l’autor malgrat el fet històric en el que va participar als combatents que van posar en perill la seva vida per combatre els nazis a tot Europa.

No podem oblidar-nos del post-escriptum del Patrick Leigh que va participar activament també en l’operació.

En resum una interessant obra narrativa  a on ,més enllà del fets narrats que són importants, destacaríem les valors de l’amistat i la valentia en moments d ‘extrema dificultat.

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: