Recta final.

by

Encarem els quatre darrers dies de la campanya electoral.

I la veritat és que no ha estat gaire animada que diguem, poca confrontació d’idees, més aviat missatges ambigus i propostes generals que potser ja hem sentit moltes vegades.

Sorprèn també en aquesta primera setmana la gairebé absència del PP al carrer, sembla com si haguessin llançat la tovallola o que ja ho tinguin tot fet.

Però hi ha altres fets que són interessant de recalcar.

Fem camí amb la prioritat de les persones cap a governar-nos en una nova vila i en un nou país amb força ….. Es lemes junts poden donar significat a l’obra del govern, de qualsevol govern.

Els de la Cup van uniformats, aquets dies veus pel carres a nombroses ( deixem-ho amb us quantes) persones amb una samarreta que porta el lema de Governem-nos, lema d ela campanya del CUP. Aniran els regidors al Ple amb la mateixa uniformitat per marcar diferència…?

Els actes dits centrals van també a  la baixa. ERC al teatre Principal, diuen que ple, el PSC  Neaoplis amb la platea gairebé plena , amb buits això sí, CiU a la plaça de les Neus amb format d’entrevista amb al candidata i la Cup a la plaça  de la Vila on els partits que fins ara han governat ja fa temps han renunciat a omplir-la. Bany de realisme d’un i potser d’optimisme pels altres.

Cartells electorals pocs, el mínims, això sí els d’ERC segueixen amb enganxades a diversos indrets, altres opten per les banderoles als fanals i els pancartes han guanyat pes, omplen espai i són molt visibles, Els de Guanyem , força desconegut han optat per un petit cartell amb la cara del cap de llista que no surt gaire afavorit i per altra banda costa d’identificar…

Més  cartells, diversos una amb la imatge dels candidats, altres de més corals i encara aquells que defugen els cares i llencen el missatge. Els de Som VnG, fets a mà i tenen un regust a del maig d el 68 amb consignes que sonen bé, amb un punt poètic que després  potser no serviran per res. La poesia és per la campanya i la prosa per governar.  Poques sigles i ben amagades . Minúscules en alguns casos, després si no es guanya tot és culpa del partit que va a la baixa , mai del candidat ni de la proposta que presenta. Això és més vell que l’anar a peu…I curiosos uns cartells suposadament de Podemos dient que no es  presenten i per tant ningú els representa a Vilanova, més confusió

Debat dels números 25. Interessant potser un pèl llarg però debat versallesc amb poques controvèrsies més per defecte que per excés. Intervencions interessants i altres d’una banalitat extraordinària. Els que tenen més taules a la seva i els altres tiren de manual i argumentari de campanya. Tenir el públic a favor no fa que les intervencions siguin més lluïdes. Però hi ha candidats tocats per la gràcia i poden dir el que vulguin, malgrat siguin bestieses  polítiques  i semblen tenir raó per l’acceptació general. En el fons es notava qui havia estat a l‘ajuntament i qui no per els afirmacions més o menys populistes que hem sentit. Veurem si el debat dels caps de llista dóna políticament més de sí.

Balls de xifres i d’opcions en els enquestes. Cada cop que en surt una de nova varia respecte  l’anterior . Un garbuix difícil de pair. Tot plegat fa que   segueixin  essent fent poc fiables. Sobre Vilanova no n’ hi ha de públiques però almenys els partits més grans tenen alguns estudis però no valen gaire, els pocs encerts que han tingut en les darreres eleccions fan que es mirin amb absoluta reserva i sense massa confiança. Al·leguen els responsables que les enquestes defineixen tendències, però això de la tendència és com la xocolata del lloro, els experts electorals a vegades tenen més nas,més olfacte polític que xifres  que moltes vegades  és millor que l’enquesta però com els bruixots o gurus  de la tribu davant la tècnica no tenen massa crèdit malgrat l’encertim més que la demoscòpia.

Es fa difícil preveure doncs els resultats malgrat les tendències que s’apunten , la pregunta immediatament posterior a les eleccions és com es governarà, I si hi haurà necessita de pactes. Tot apunta a que sí que en caldran. I acceptant això ,hom es qüestiona quina mena de pactes es podran fer i quantes forces caldrà sumar per obtenir una còmode majoria. Ningú s’avança, ningú dóna per fets pactes, ningú nega cap possibilitat, mai com ara també en els acords posteriors es juga al tacticisme i a veure-les venir. Que hi ha hagut converses de com es podria articular un govern ,segur. Que de moment no ha hi ha res tancat tampoc, no fos que tenint gorja avall una possible solució de govern  després les xifres la fessin inviable. En fi tot obert i res tancat.

Recta final amb moltes incògnites sobre possibles resultats i molts indecisos encara que són els que decantaran la balança final si acaben votant, perquè serà també molt interessant veure les xifres de participació.

Queden quatre dies  per desvetllar aquestes incògnites i tot sembla més obert que mai

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: