Banderes i més banderes.

by

Passo per la Cruïlla de l’Esperança i m’adono que a la rotonda si ha palplantada una asta de  la que oneja una estelada. Potser fa temps que hi és però no me’n he donat fins ara o potser s’ha penjat fa poc i potser s’hi ha hissat , a rel d e la ximpleria de la Junta Electoral de fer despenjar les banderes estelades del edificis púbics. O potser hi es per contrarestar, contra programar  la bandera rojigualda de la caserna de la guàrdia civil de la ciutat.

El veure-ho en un espai públic hem suposat que l’asta  deu haver estat  posada per alguna institució pública em fa pensar que potser de tot plegat en fem un excés.

Dir amb tota al sinceritat que a mi particularment els banderes  em desperten paca emoció , però puc entendre que a molta gent els identifiqui amb una causa , amb una terra o amb un manera de ser. És un símbol que el respecto però no el venero, ni m’agrada que es cremin banderes ni que es posin  com a faldilles dels empostissats de festa major, però res més. Tampoc xiularia mai un himne però no m’escandalitzo hipòcritament si es fa. Estaria més amb aquell poeta que l’anomenava ala bandera  bagassa que per ella morien i mataven  els seus fills, talment  com això de les pàtries segons com es presentin i es visquin .

Ja  se sap que en aquest país varem viure allò que es va dir de les guerres de banderes , jo  en trec una i en poso una altre, anar fent  i això va provocar recursos judicials ,ordres i contraordres,en fi un “maldecap” terrible.

La progressió geomètrica d’estelades als carrers i als balcons ens ha fet veure que sembla qui ha més independentistes que mai, potser ja ho eren des de sempre i ara ho manifesten públicament sens embuts. Ja ho veurem quan votem. Sobre l’estelada  s’han escrit llibres i fins tot fa ben  poc ha celebrat el centenari. Els seus orígens són cubans, la constitució de la República Catalana de l’Havana de l’ any  28 la reconeixia com la bandera oficial , i han variat els colors de l’estel o del fons  en funció de les diverses ideologies que l’han hissat com a pròpia des del l’estel vermell i el fons blanc que usava el PSAN, o substituint el blanc pel groc d’altres organitzacions independentistes d’esquerres , o el més conegut fons blau i estel blanc de també diversos grups  i fins i tot s’ha recuperat la bandera amb el fons de l’estel negre i estel roig…En fi per donar i per vendre……. En el que hi ha acord és que la bandera és el símbol de l’ independentisme , i per alguns  és de la dels Països Catalans cada punta de l’estel una part del país.

Amb tot i amb tranquil·litat és una bandera d’un sector determinat del país, no de tothom

La profusió  de senyeres estelades ha estat de progressió geomètrica.

Arreu n’hi ha de penjades.

A molts balcons hi deuen ser per exterioritzar el sentiment  independentista i cada cop que hi ha un aplec per la independència ja sigui l’onze de setembre o qualsevol acte  de propaganda hi  podem trobar gent vestida d’estelada, des del mocador del cap fins les espardenyes passant per tota la vestimenta interior exterior i en el paroxisme independentista fis i tot hi ha qui es pinta l’estelada a els ungles…..jo no m’ho crec però m’han dit que algunes magne concentracions ja qui es tira pets amb la melodia del Segadors. Sublim!

Certament algun dia s’haurà d’estudiar el moviment econòmic que ha significat el merchaidansing independentista en aquests darrers anys. Una mega-estelada surt per un 300 euros i una de balcó entre 8 i 11 euros depenent de la qualitat o de si estel està en  les dues cares… i mentre ,caixa cobri!

Al costat d’aquets efervescència hi ha els contraris a penjar l’estelada i fan mans i mànigues legals i judicials per  evitar que siguin penjades,sobretot en edificis públics en substitució d’altre símbols  més identificadors duna majoria de la ciutadania. Però no ho discutiré ni en farem qüestió d’honor , només faltaria.

Tornem al principi i veient a l’asta situada a la Cruïlla de l’Esperança se’m acut que si allò és un espai públic es podria penjar-hi també altres banderes que essent banderes de fracció o sector de la població tenen o poden tenir el mateix sentit com a símbol identificador d’ algunes persones o col·lectius amb els mateixos drets de reconeixement dels partidaris de l’estelada.

Banderes d’ètnies,banderes de col·lectius , banderes de sindicats, de clubs  sobretot d’aquells que s’enorgulleixen i es vanten  de portar el nom del poble, i perquè no?,ara que es diu i es parla que a Vilanova ha seguit guanyant l’esquerra ( així en genèric), no estaria de més penjar-hi la bandera roja que és un emblema , una bandera que s’associa històricament als col·lectius d’esquerres i que forma part de la tradició revolucionària.

En fi amb modèstia jo m’hi sentiria també identificat  perquè forma part de l’equipatge que un porta al damunt.

En definitiva que està bé la diversitat i la multiplicitat de símbols.

Si es vol que  posin estelades en llocs de caràcter públic   que en el fons és una bandera d’un determinat sector  estaria bé  satisfer els altres sectors que voldrien veure al seva bandera penjada en l’espai col·lectiu.

Ens animen a fer la instància al nou ajuntament  a veure que responen?

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: