Ressentiment?. No crec.

by

El passat dia 6 de juny vaig penjar una entrada al bloc amb el títol “De moments sembla complicat , o no” . Aquesta entrada va tenir l’honor de ser reproduïda  en part  ,sens el meu coneixement però tampoc em sembla cap problema,, a Xarxa Penedès (1).

Es diu :En el seu bloc personal, denominat “A les verdes i a les madures”, Moral acostuma a intercalar reflexions de caràcter literari amb altres articles de caràcter polític. En una de les seves anotacions, publicada el 6 de juny amb el títol “De moment sembla complicat, o no”, Moral feia referència a la proposta política sorgida de l’assemblea de l’esquerra independentista en què, eventualment, es donaria suport a un govern conformat per la CUP, ERC, Som VNG i dos vots del PSC en el ple d’investidura.

Precisament, el paper reservat per la CUP pels socialistes vilanovins ha estat el fet que ha suscitat més comentaris per part de l’exalcalde de la ciutat. Al seu article, Moral referia que la CUP proposava un pacte d’esquerres que no comptava amb el primer partit d’esquerres en número de vots, i que la proposta de l’esquerra independentista anava més adreçada a aconseguir l’alcaldia de la capital del Garraf que no pas a redactar un document de prioritats polítiques sobre el qual edificar un acord sòlid i participat. Moral prosseguia els seus arguments tot queixant-se que el PSC semblava empestat:

“I perquè el PSC  ha de cedir dos vots?. Perquè els han de facilitar el govern sense poder influir?  Perquè algú pot pensar que això d’esquerres es discutible com tot, oi?. Són les polítiques d’ERC al Parlament d’esquerres… Ai, que hi ha dubtes!. La radicalitat verbal i la frase enginyosa no és sinònim de polítiques d’esquerres. Dóna per una bona campanya populista, però no necessàriament per  governar des de l’esquerra… Per ara, és poc creïble. I encara entre els socialistes hi ha un dubte que pesa molt per cedir-los “gratia et amore”  dos vots per la investidura. Ara fa quatre anys també era possible fer un govern d’esquerres i la CUP  amb la seva abstenció va propiciar un govern en minoria, que ara es vol carregar, i encara fa dos anys era possible formalitzar un govern d’esquerres quan l’Alcaldessa va optar per una moció de confiança vinculada a l’aprovació dels pressupostos . Aleshores tampoc la CUP va voler sumar una majoria d’esquerres. I ara es pensa que li cediran dos vots ? , Tot plegat no deixa de ser una clara estratègia de pura imatge per poder dir que els responsables de que les esquerres no governin a Vilanova no és responsabilitat seva . Au va!”

El text ha generat diversos comentaris com es pot imaginar carregant contra els socialistes. I tanmateix ha esta objecte d’una certa befa en determinats ambients polítics

Dos dies més tard vaig tronar a parlar del tema i deia :

Sembla que el desencontre històric de les esquerres a la ciutat s’ha palesat un cop més. Els socialistes se senten menystingut  – sobretot quan els seus vots són necessaris per una coalició d’esquerres no els volen al govern – , però essent així, crec, que  també haurien de pensar si han fet el treball previ durant aquest darrers  quatre anys perquè avui la confluència de les esquerres fos possible per governar. Però sembla que els socialistes avui estiguin empestats, però els  altres tampoc crec que s’hagin mirat bé al mirall. Quan no es vol governar , que és perfectament  legítim i tàcticament comprensible i no criticable, entenc que cal dir-ho amb naturalitat i claredat no cal cercar mixtures estranyes i componendes fictícies  que facin creure que la culpa de que no hi hagi un determinat govern de un signe concret   sigui dels altres.

Altres aposten per un govern sobiranista  -però em sembla que  la independència no és una ideologia , no deixa de ser per mi res més  un instrument per una societat diferent e l’actual- ERC clama per un govern entre CiU i La CUP i ells mateixos, i tenen la fatxenderia d‘afirmar  que d’aquest govern 9 dels 15 regidors representen la regeneració. Déu meu quanta immodèstia. Repartint carnets,  ara de renovació….

El text també sembla que ha merescut també un  cometari que reprodueixo:

anònim anonim@anonim.cat 195.77.242.18

Tramès el 10/06/2015 a les 7:49 am

Tinc prou coneixement com per afirmar que la proposta de la CUP no és cap “mixtura estranya” ni “componenda fictícia”, tot i que tingui tot el dret a pensar-ho. Tant difícil és creure que honestament la CUP consideri que la millor idea perquè avanci la ciutat és que per una vegada (una) des de 1979 manin uns altres que no siguin CiU i PSC? Que la proposta era complicada? Certament. Ara, això no significa que hi hagi hagut un càlcul tàctic per amagar la veritat segons vostè, que és que no vol entrar al govern. Trobo que atorga a la CUP una perversitat i un maquiavel·lisme inexistents en els raonaments de la CUP, que d’altra banda són públics i coneguts. Que no li agradi, és comprensible, però detecto una mena de ressentiment -quan, per exemple, gairebé mai no menciona la CUP als seus articles i en canvi sí que en parla, de forma el·líptica- una mena de ressentiment que sincerament no acabo d’entendre però que espero només siguin imaginacions meves.

Des del respecte a qualsevol opinió o crítica expressada amb correcció dir que no em sento especialment ressentit per els polítiques de La CUP, però hi ha un seguit de fets objectius que em sembla que mostren la no voluntat de la CUP ( en parli o en deixi de parlar en els meus articles, que no té cap mena de relació en el que es diu aquí) encapçalar o almenys proposar un govern des de l’esquerra. Algunes dades ordenades en el temps que poden donar alguna pista per on han anat els trets i que són ,si més no, constatables.

El PSC , des de la mateixa  nit de les eleccions proposa un govern d’esquerres PSC CUP I ERC.

El PSC contacta amb al CUP i en la reunió expressa la seva voluntat d’encapçalar un govern d’esquerres .

La Cup, legítimament manifesta que no  es pronuncia primer ja que té assemblea on decidiran la seva posició .

L’assemblea  soberanament es pronuncia per un govern amb ERC ,Som Vng i el suport exterior del PSC , sense que entrin al govern. Això és comunicat telefònicament al PSC, no hi ha cap proposta programàtica que faci com a mínim al PSC plantejar a la seva assemblea aquesta possibilitat.

El PSC segueix mantenint la voluntat d’un govern d’esquerres mentre però explora altres possibilitats i envia  a tots els partits ,almenys  amb els que s’ha entrevistat,  un document programàtic.

La Cup es veu amb el PSC i al marge de que creguin que en el document hi ha elements compartits no governarà  amb el PSC per motius ideològics….. llavor la seva assemblea  fixa definitivament  la posició i entre els seus punts  es pot llegir: “De la mateixa manera, mal favor faríem al combat contra el bipartidisme sustentador del règim, i a la credibilitat del projecte d’esquerres i democràtic que hem estat laboriosament confeccionant els darrers anys, si com a alternativa a CiU hi poséssim el PSC. Del partit de les retallades i les privatitzacions, al partit del rescat bancari i la negació del dret a decidir. Mal negoci per mal negoci”.

La posició de la CUP és la que és i ja està , no cal dir ers més. Legítima , vàlida i plenament sobirana

Però quan hom demana l’impossible i en aquets cas que dos regidors del PSC els votin sense oferir cap contrapartida ni real ni programàtica  , llegit el que s’ha llegit i vist el que s’ha vist ,doncs home no és ressentiment pensar que de bon principi no es volia comptar amb  una alternativa d’esquerres.

I quedi clar que no només no haver-ho aconseguit sigui responsabilitat seva , tant el PSC ( si és que  des de la Cup es consideren d’esquerres) com ERC hi tenen la seva responsabilitat. Potser d’aquí quatre anys si hi ha voluntat serà possible un acord d’esquerres , caldria des d’ara i  des de la discrepància veure si  es pot cercar una espai de complicitat que porti després a poder arribar a acords  .

Ressentit ,no, decebut en tots plegat una mica sí.

 

1 ( Xarxa Penedès (www.xarxapenedes.cat) és un portal de comunicació crítica i social de les comarques penedesenques (Alt i Baix Penedès, Anoia i Garraf).

Aquest projecte sorgeix de la necessitat de crear un mitjà de comunicació que ompli el buit que els mitjans de comunicació locals no omplen. I ho volem fer a partir de les inquietuds àmplies dels moviments socials, populars, culturals i polítics transformadors al Penedès. Així que Xarxa Penedès vol ser un portal d’informació, però alhora ser el portal dels col·lectius de les nostres comarques.

I tot això ho fem des de l’òptica d’un periodisme de qualitat que ens consolidi com a mitjà de comunicació veraç, modern, rigorós i crític dirigit al conjunt de la societat penedesenca. Contra la verticalitat de les empreses de comunicació, el projecte pretén establir l’horitzontalitat en totes les seves vessants, així com la proximitat i la transparència amb totes les lectores.)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: