Tancant el curs

by

El Conseller Ferran Mascarell clourà aquesta tarda el curs de les Aules d’Extensiu Universitària de la Gent Gran. Ho farà pronunciant la conferència La Cultura a la Catalunya del segle XXI.

En moment com l’actual de moltes incerteses però també amb un horitzó carregat d’esperances i possibilitats escoltar a una de els persones que crec que ha estat clau en bastir les bases intel·lectual  del camí cap el sobiranisme pot ser molt interessant i aclaridor.

Si la cultura és i així s’ha considerat una de les bases estructurals de la nostra societat escoltar a Mascarell sobre el paper de la cultura en el proper segle pot ser  indubtablement revelador.

Ferran Mascarell ha estat conseller de cultura amb el govern  de Pasqual Maragall i des de fa dos legislatura amb el govern d’Artur Mas. Aquest pas va ser força criticat per part dels socialistes però des del mon cultural es va veure com una oportunitat de la transversalitat en el camp de la cultura. El prestigi personal de Mascarell va fer apaivagar les crítiques va prevaldre la seva trajectòria en el camp de la política cultural

Ferran Mascarell és nascut a Sant Just Desvern. Baix Llobregat.

Historiador per la Universitat de Barcelona.

Director i editor de la revista cultural L’Avenç entre el 1977 i el 1984 i entre el 1980 i el 1983 coeditor i també director de la revista Saber.

A l’any 1.999 Esdevé Regidor de Cultura de la ciutat de Barcelona i la ciutat pren una embranzida impressionat en el camp de la cultura.

Entre altres llibres  ha publicat.

“El llibre Blanc de la cultura catalana, Un futur per la cultura catalana, a l’any 2000 un autèntic compendi i diagnosi de la situació de la cultura en aquells moments i unes propostes de govern.

La Cultura en la era de la incertesa. Roca Editorial, Barcelona 2005.

És un relat del que ha estat la cultura al llarg d’aquest trenta analitzant els grans esdeveniments , les corrents de pensament i coms des de la proximitat de les administracions això s’ha gestionat

Barcelona y la modernitad. La Ciudad como proyecto de cultura. Amb un planteig molt original Mascarell repassa els darrers trenta anys de l’efervescència política , social i cultural de Barcelona però que al meu entendre pot traslladar-se  a la major part dels ciutat mitjanes de Catalunya.

I el seu darrer llibre  és Catalanisme Deucentista. A la recerca d’un estat eficient  Aquest llibre és una recopilació de 80 articles escrits entre el 2007 i el 2010 en el qual es defensa l’anomenat catalanisme deucentista que Mascarell el defineix com  ” un projecte cultural i d’aprofundiment democràtic perquè es tornin a obrir les portes de la política a una majoria compromesa a fi de construir la vella màxima d’un sol poble i consolidar, per fi, un Estat eficient”

De Mascarell en podríem destacar Un sentit de la modernitat, impregnat de rigor, de treball responsable , d’actualitzar permanentment vells conceptes, d’adaptar les necessitat d’avui  el pensament cultural i polític.

La reflexió i la innovació són elements claus en la seva trajectòria i en aquest camp em sembla que es obligat fer esment als nombrosos treballs, estudis, conferències i articles que ens ha ofert constitueixen una llarga i extensa bibliografia  de temes vinculats a la cultura. I cal destacar els articles  de reflexió sobre el catalanisme en un seguit d’articles que va publicar  al diari Avui són il·lustratius de la capacitat d’innovar en el camp del pensament polític, d’aquest articles en va sortir el llibre que es esmenat abans Catalanisme Deucentista.. En aquest sentit  recomanar a lectura de conferència inaugural del Curs 2008-2009  a l’Ateneu Barcelonès que sota el títol: “Catalunya any zero:la finesa política dels catalans” ja que és un magistral lliçó sobre el futur de Catalunya i del catalanisme. I en temps en que tothom hi diu la seva a vegades amb poca reflexió i massa passió, amb molta cridòria però a buit intel·lectual , reconforta  la lectura de textos com el que esmento per la seva agudesa i profunditat.

En aquest moments  en la perspectiva política que estem vivint el tema de la cultura esdevindrà, segur,  fonamental en l’estructuració de la nova societat catalana. Per tant escoltar el que en diu Mascarell serà gairebé imprescindible.

Ferran Mascarell serà presentat pel vilanoví Francesc Vila, que té també un notable recorregut en el camp de la gestió cultural, Responsable de Cultura de la Diputació de Barcelona , Secretari general de la Conselleria de Cultura amb Caterina Mieres, gestor cultual , regidor de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, va participar activament en la redacció del llibre Blanc de la Cultura.

En definitiva pot ser una sessió de clausura de curs prou  interessant.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: