De lectures

by

Les dones de muntanya

David Martí

Col·lecció Èxits 119

Edicions 62

Barcelona , novembre 2104

 

Novel·la més aviat senzilleta de plantejament però que resulta entretenia i agradable de llegir. Si fem una barreja d’herbes remeieres i la seva manipulació per esdevenir remeis , hi barregem entremig alguns dels costum que et pots anar trobant en un imaginari viatge des de la serra del Cadí fins al Delta de l ‘Ebre i en aquest marc hi posem una història clàssica d’amor, gelosia, crueltat i venjances amb uns protagonistes que malgrat al seva dissort reeixien , doncs tindrem la novel·la Les dones de Muntanya . Cal dir que el que hem dit no vol ser en absolut pejoratiu perquè el llibre està escrit amb un llenguatge planer i seguidor i la trama està, creiem, força ben construïda. Tampoc per ser sincers no serà, al nostre entendre,  una obra que tingui un lloc rellevant, com tantes, en la literatura catalana contemporània.

L’autor, en David Martí (Barcelona, 1970), ha estudiat humanitats ha treballat com a professor i també con a consulta sobre l’aplicació de les noves tecnologies en el camp de les empreses i de ‘administració pública. En un moment donat de la seva vida decideix dedicar-se  a l’escriptura i a explicar experiències a través de conferències. Literàriament ha fet ja diversos treballs i s’ha llaurat una trajectòria força coneguda i valorada. Fins ara ha publicat

“La (r)evolución interior”  a l’any 2010 “Les bruixes d’Arnes“, que va ser al primeta novel·la amb una acollida fantàstica, a l’any 2012 “La metgessa de Barcelona“, que també té una bona acollida entre el públic l’any  2013 publica  “El guerrero dormido“, novel·la inspirada en fets reals actualment  presenta  i dirigeix Club Dante, el programa de llibres de Radio Nacional de España-Ràdio 4.

La novel·la ens narra el procés de formació el viatge iniciàtic de la Sofia  que acompanyada de la seva àvia empren per primer cop el recorregut que feien els trementinaries  des de la muntanya fins la plana aportant les seves receptes , ungüents i els seus remeis al llarg del recorregut. Els pobles ja les coneixien i les esperaven per trobar algunes solucions a les malures i epidèmiques que eren habituals en aquells temps.

La parella de dones marxen des de Tuixén en plena carlinada i també fugen de la violència desfermada per la guerra però també per l’actitud d’algun dels pagesos veïns que vol aconseguir al preu que sigui a la Sofia i matarà per aconseguir-ho . El viatge esdevé també una fugida personal, La Sofia per casualitat ha estat testimoni d‘un crim passional  entre germans enamorats ambdós d’ella mateixa i l’assassí la va perseguit per evitar que expliqui el que va veure. Aquest fet es determinant en la seva vida ja que en un des atacs que reben mor l’àvia i ella ha de continuar la seva feina i viatge. S’enganxa a un colla de ramaders de l‘Ebre que porten els cavalls de les muntanyes fins el Delta. La Sofia troba en aquest grup una certa pau, seguretat  i tranquil·litat no exempta però de la persecució de l’assassí que l’anirà seguint mentre ella va compaginat el viatge amb la venda i oferiment de les herbes remeieres per els indrets on va passant.

Arribada al Delta , després d’haver anat recorrent part del país , i la narració va situant-nos també els indrets a base de llegendes, històries, anècdotes que van farcint la història personal de la Sofia i els seus acompanyants, comença una altra aventura la d’aprenentatge.

La Sofia descobrirà  a les Germanes del Riu, un conjunt de dones  que mantenen una relació molt particular amb la natura, mantenint els secrets esotèrics que hi ha haguts sempre en aquest indrets  i coneixen  els signes de la natura i la seva influència en les persones.

Les Germanes acullen la Sofia amb estimació i són conscients de que arrossega no només un pena immensa sinó que viu amb un neguit  provocat per alguns aspectes foscos de la seva existència.

Descobreix els encanteris, les herbes, els remeis que tampoc són tant allunyats del que la practica a Tuixén , mica en mica es va obrint i abocant totes els seves preocupacions fins que se sent prou forta per retornar a  Tuixén i poder esclarir els fets que van succeir amb la mort dels germans que es van barallar per ella , la mort de la seva àvia i també acaba descobrint el cos del seu avi desaparegut feia molts anys. Acaba enfortida i reconfortada amb el retrobament amb el seu pare que havia marxat a guanyar-se  la vida a França feia anys fugint de la misèria i dels atacs del carlins .

Tot un recorregut personal, històric i tradicional per les terres on campaven les trementinaires i una llarga també explicació de com es feien els remeis que aquestes dones  valentes de muntanya portaven fins al pla, amb una experiència vital prou interessant com esdevenir objecte d’aquesta novel·la i de tantes altres narracions.

La novella s’endinsa en el mon de la fantasia ,  com ja havia fet en altres novel·les seves com Les bruixes d’ Arnes.

La narració és realment entretinguda i amb un llenguatge  molt ben expressat. S’endinsa en els misteris de la natura i com aquesta pots servir per guarir bona part dels nostres maldecaps . A més de la història de la Sofia, el seu entorn i la seva família és un autèntic compendi de les plantes remeieres, els olors i colors de la natura i de les qualitats guaridores dels elements d’aquesta  natura. Només per  aprendre tot això ja val la pena llegir la novel·la.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: