Els primers passos

by

El mandat municipal 2015-2019 ha donat els seus primers passos i com sempre els primers passos poden assenyalar clarament el rumb que pren el govern.

El pacte de governabilitat ja fixava per on seguirà la política del govern, ara  caldrà que es concreti molt més en el Pla de Mandat i tingui reflex en  les corresponents partides pressupostàries , mentrestant però el govern ha llençat uns objectius prioritaris i urgents i alhora s’ha dotat de l’estructura orgànica per funcionar i encarar els quatre anys que no seran fàcils .

Ja se sap que el primer ple, el de l’organigrama, sous i càrrecs de confiança, és un ple que dóna molt de sí.

Des de comentaris estrafolaris dels propis regidors fins a generar llegendes urbanes i no tant urbanes sobre quantitats, dispendis, feines, càrrecs i altres aspectes  sobre el que cobren els regidors i les despeses que generen al municipi. I no negaré alguna sorpresa en la designació dels càrrecs de confiança política.

En altres municipis aquets cop el tema ha sigut molt més picat , la fragmentació, o la presència de molts grups fa que la negociació hagi sigut més llarga i dura.

Aquí però les crítiques han estat mesurades, tòpiques i recurrents ( la defensa de tema  també , eh, ) i crec que fins i tot han mantingut un to institucional perquè fins i tot i crec que legítimament els grups que han votat en contra i han criticat les mesures després per la via de l’exercici pràctic les acceptem tranquil·lament . És criticable això?. Crec  que no. El debat seria etern i recorda  aquells debats dels principis de la democràcia en que es qüestionava  si quan s’aprova un conveni col·lectiu els suposats beneficis només eren pels representats pels sindicats que negociaven… en fi els càrrecs públics votin a favor o en contra de sous i dedicacions han tenir les mateixes oportunitats i possibilitats que es deriven de l’acord del Ple.

Superat això el govern ha fet públic ,com dèiem, us document de prioritats amb uns terminis molt concrets.

I deixa clar el govern que el document  : assenyala unes prioritats en objectius que  no substituirà el Pla de Mandat que es confeccionarà amb més tranquil·litat.

El gest crec que és important perquè hi ha determinades urgències que no poden esperar masses temps i a més palesen si no s’entorpeix massa el camí que aquest, serà un govern resolutiu i que anirà per feina.

El document en qüestió potser el trobaria un pèl ambigu de contingut, no menys que altres documents semblants perquè la seva execució no només implica el govern i a les seves competències ,  però en canvi sí que té un calendari ben definit i per tant vol dir que l‘ambigüitat es concretarà i  en un termini d’un mes veurem com es van formalitzant les accions aquí apuntades : el document apunta quatre temes:

Habitatges socials

El Govern ja ha mantingut una primera trobada amb representats de la PAH a la ciutat per tractar qüestions relacionades amb els desnonaments. Durant el mes de juliol es farà una reunió per treballar conjuntament la solució de casos més urgents i altres accions en matèria d’habitatge.

També s’ha anunciat la incorporació properament de 10 nous habitatges de lloguer social al parc municipal, que es destinaran a famílies en situacions de vulnerabilitat.

Pacte social i Pacte per l’Ocupació

D’altra banda s’ha concretat també la data per fer la primera trobada amb les entitats de la ciutat, el 7 de juliol, per tal de constituir el Pacte Social que comptarà amb actuacions prioritàries com el Pla de Xoc per l’Emergència Social.

Una altra acció que s’ha posat en marxa és la definició del Pacte per l’Ocupació. El Govern s’ha posat com a objectiu prioritari activar aquest pla durant el mes de juliol amb una primera trobada amb els agents econòmics, sindicals i polítics.

Salut

També es durà a terme al juliol la reunió amb la conselleria de Sanitat, per tal de tractar temes com la gestió del CAPI de Baix-a-mar i la construcció d’un nou hospital a Vilanova la Geltrú.

Urbanisme

En l’àmbit urbanístic, en el Ple del mes vinent es portarà a aprovació la creació de la comissió de seguiment dels treballs del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

 És evident que l’actuació s’ha centrat en aquells aspectes de caire social que són urgents de resoldre o d’iniciar perquè tenen un recorregut molt més llarg i que poden anar desenvolupant-se amb mesures concretes al llarg del mandat municipal,. Posar les bases amb promptitud permetrà que les actuacions es visualitzin i tinguin efectivitat. Tot i que hi ha alguns aspectes que realment són avui per avui més un desig que una possible realitat com és el cas del nou hospital, tema que hauria de tenir una proposta raonable i potser un calendari d’actuacions esglaonades i  que hauria potser de començar amb un millorament i potenciació  de les urgències.

La lletra del document  es llegeix bé però ara caldrà una solfa que també soni bé, que lligui i que a més sigui coneguda i reconeguda per la ciutadania..

Caldrà treballar l’operativitat de les propostes perquè siguin factibles

S’haurien de fixar  resultats tangibles o si més propostes assumibles efectivament i amb una valuació permanent de la proposta i com avança  .

Estaria bé la participació activa, efectiva i real  de la ciutadania i els sectors implicats en els temes

I possiblement també el govern hauria de treballar a fons per  trobar consens i complicitats amb els altres forces polítiques amb representació a l’ajuntament.

Veurem si el que planteja el govern s’aconsegueix si és així magnífic i si no s’aconsegueix caldrà anar explicant els passos i dificultats que hi ha per no fer possible assolir el compromís.

Principi , esperançat amb les propostes urgents si manté aquest ritme i no es distreu en elements secundaris o amb discussions bizantines   és possible que tinguem un  govern que malgrat al seva minoria sabrà interpretar les necessitats de la ciutat i coneixent-les segur que la resolució estarà més a  l’abast.

No es podrà negar  malgrat el govern ens agradi o no , malgrat estiguéssim per altres opcions que ha sabut actuar amb diligència i amb menys d’una setmana ha plantejat temes importants i ha posat damunt la taula un calendari.

Els primers passos són com a mínim interessants, el que val però és el final, sens dubte

A veure si res no espatlla el camí.

Publicat a l’Eix Diari el 7 de juliol del 2015

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: