Passos enrere.

by

Programa del PSC a les eleccions al Parlament de Catalunya de l’any 2012

“Manifestem el nostre convenciment que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya hauran de decidir lliurement sobre qualsevol proposta de canvi substancial de les relacions entre Catalunya i Espanya, acordada entre les institucions catalanes i espanyoles, a través d’un referèndum en el qual es plantegi una pregunta clara a la qual s’hagi de respondre de forma inequívoca, acceptant o rebutjant el projecte sotmès a consulta.

Ens comprometem a promoure les reformes necessàries per tal que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya puguin exercir el seu dret a decidir a través d’un referèndum o consulta acordat en el marc de la legalitat.”

Proposta del Programa del PSC a les eleccions al Parlament de Catalunya per les eleccions previstes pel setembre del 2015

Defensem una reforma federal de la Constitució Espanyola i considerem necessari sotmetre a referèndum aquesta reforma constitucional, permetent que la ciutadania manifesti el seu suport o el seu rebuig a aquest nou acord amb una votació.

La nostra proposta de reforma hauria de servir per acordar, entre d’altres, les següents qüestions:

  • La transformació de l’Estat de les Autonomies en un Estat federal.
  • El reconeixement de les singularitats pròpies de les nacions històriques, tenint en compte els fets diferencials i els drets històrics ja reconeguts per la Constitució i els Estatuts vigents (article 5 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya).

Que ha passat?

No hi ha dubte que en aquest període de temps el PSC ha sofert alguna de les convulsions més fortes de la seva història.

Escissions a dojo, canvi en un Congrés Extraordinari del primer secretari per renuncia de Pere Navarro…

Sengles derrotes electorals.

En definitiva es pagava l’ambigüitat derivada de no haver resolt la dicotomia històrica de les dues ànimes.

Però ara de cop i volta sense que hi hagi hagut cap debat ampli el PSC retorna a la casella de sortida , com si res hagués passat. La promesa i compromís del referèndum es dilueix entre una mena de cortina de fum apel·lant al recurs ja gasta del federalisme que tampoc acaba d’aclarir-se com i quan.

Un cop més el poder i influència del PSOE aclapara al PSC. D’aquell estat plurinacional seus emblava un pas entabanat els socialistes ara es passa a un ambigua diversitat de l’estat, en definitiva un pas enrere i a defensar la sacrosanta unitat de l’estat , i unitat aquí vol dir uniformització profunda i esterilitzant.

Només cal llegir algunes de les declaracions fetes pel mateix Sánchez i per gent influent des de l’ombra com l’ex-lendakari Patxi López en que no van més enllà del reconeixement de diferència ( abans en deien peculiaridades) sense però entrar en acceptar termes com plurinacional o ni de lluny el concepte de nació per Catalunya.

Passos enrere certament.

Un cop més competir amb l’espanyolitat amb el PP per veure si apleguen alguns vots a els espanyes, però aquí realment situen al PSC en via morta o en camí d’esdevenir residual.

Enguany el programa lectoral que portarà el PSC les eleccions al Parlament no s’ha debatut, “algú” n’ha escrit unes bases i després et demanen que si vols fer-hi aportacions les facis, però sense cap espai de debat més enllà d’alguna sectorial però tampoc sembla que ningú t’acabi dient que t’accepten o no l’aportació.

Bé doncs n’he fet algunes i aquí deixo la que he fet respecte el tema territorial.

A veure si em diuen alguna cosa a la penúltima oportunitat que em dono:

El PSC considera Catalunya com una nació i per tant un subjecte polític. Com a nació ha d’aspirar al màxim de sobirania per millorar les condicions de vida dels catalans i catalanes. El dret a decidir és irrenunciable des d’una posició del catalanisme progressista que sempre ha defensat el PSC. En aquest sentit,el d’obtenir el màxim nivell d’autogovern que vulguin els ciutadans i ciutadanes el PSC farà possible per la via de la negociació o per la via de l’acció, si la negociació no és possible, un referèndum d’autodeterminació per Catalunya que permeti conèixer la voluntat majoritària i inequívoca del poble català respecte a la seva relació amb Espanya.

 El PSC reclamarà de l’estat espanyol les competències necessàries per   la formulació d’aquest referèndum i del compliment del seu resultat.

 Un cop més, com els crancs, passos enrere fins a perdre’ns en el magma del federalisme impossible….

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: