Bones notícies

by

 

L’any 2002 es va constituir el consorci que donaria pas a l’ Institut Ramon Llull, inicialment estava format pels governs de Catalunya i Les Illes Balears, posteriorment i a través de la Fundació Ramon Llull hi entraren els govern d¡Andorra ,l’Alguer i ciutats dels País Valencià ja que el seus governs mai han volgut tenir cap presència aquesta institució de caire cultural i de projecció de la llengua i la cultura catalana. No oblidem que una bona part dels governs i diputats del PP no reconeixent que el català i el valencià són dues variants dels mateix idioma, s’han entestat sempre a negar l’evidència científica i fent servir el tema idiomàtic com un element de confrontació política..

El seus objectius fundacionals són prou evidents:

“L’Institut Ramon Llull és un organisme públic creat amb l’objectiu de promoure a l’exterior els estudis de llengua i cultura catalanes en l’àmbit acadèmic, la traducció de literatura i pensament escrits en català, i la producció cultural catalana en d’altres àmbits com el teatre, el cinema, el circ, la dansa, la música, les arts visuals, el disseny o l’arquitectura.

Amb aquesta finalitat, l’Institut subscriu acords amb universitats de l’exterior per tal de promoure-hi la docència d’estudis catalans i coordina i ofereix suport a més de cent quaranta centres amb presència dels estudis catalans a tot el món. En paral·lel, secunda les associacions internacionals de catalanística i estimula els estudis avançats i la recerca lingüística en universitats de prestigi. Com a organisme oficial de certificació dels coneixements de català a l’exterior, organitza proves per a acreditar els diferents nivells, d’acord amb el Marc europeu comú de referència per a les llengües.”

I cal dir que ha fet al seva funció amb prou solvència com aper considerar que la feia feta ha permès la projecció de la llengua i la cultura catalana, ha permès ajuts a les traduccions i al coneixement dels autors catalans més enllà de les pròpies fronteres i han fet una tasca formativa amb l’organització de cursos de llengua en innombrables capitals de molts països.

Fa uns anys , quan Bauzá , presidenta de les Illes pel PP va començar una croada contra la llengua, entre les seves manifestacions més clares hi va haver el decret del tri-lingüisme que amb l’ excusa d ela introducció d’un tercer idioma ( cosa be lloable) reduïa substancialment les hores de llengua catalana. Això va aixecar un rebuig frontal de la comunitat educativa i segurament és una de les causes que l‘ha porta a perdre la majoria i a veure com era desplaçat del govern. Una de els altres conseqüències d’aquesta actitud respecte a la llengua i a la cultura catalana va ser la retirada del l’Institut Ramon Llull.

Va ser una sortida que només es podia explicar des de l’anticatalanisme coordinat dels governs de les Illes i del País Valencià ja que no hi havia hagut cap mena d’enfrontament ni cap batussa política que condicionés cap actuació.

Així les coses els canvis polítics que hi ha hagut tant al País Valencià com a Les Illes obria la possibilitat de nova col·laboració sobretot perquè la irracionalitat d’aquesta mena de boicot era pel capa baix absurd i desmesurat.

El canvi polític segur que es manifestarà en moltes parcel·les de l’administració però el tema de la cultura havia de fer un gir copernicà i recuperar la col·laboració, coordinació i treball institucional que permetés anar tost a la una per poder millorar la projecció i rendabilitzar esforços comuns.

 

Ara la situació ha donat un altre gir, de moment i de nou .El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, el conseller de Presidència de Balears, Marc Pons, i la consellera de Cultura balear, Esperança Camps, s’han reunit per establir un conveni marc per recuperar i enfortir els vincles culturals entre ambdues comunitats. I això s’ha fet quan just fa un mes que s’ha constituït el nou govern balear i per tant indica una prioritat clara de valorar l’esforç conjunt en la cultura

S’ha descrit la reunió com “una trobada que parteix amb la idea de cuidar les bones relacions entre bons veïns”.

Però a més de tenir un bon veïnatge s’han fixat un doble objectiu afavorir i projectar conjuntament la cultura i fer-ne la difusió corresponent. Això vol,dir que les Illes Balears s’integren de nou en l’Institut Ramon Llull i a més tenen previst crear mecanismes de cooperació i col·laboració amb l’Institut Català de les Empreses Culturals (Icec) i l’Institut d’Estudis Catalans (Iec).

Realment bones notícies i cal afegir-hi que a més que director de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), Josep Cerdà, i les autoritats culturals catalanes ren tenir finalitzat al setembre, per beneficiar a creadors balears i catalans en la seva projecció tant nacional com a internacional amb la clara voluntat de que s’aprofitin experiència i projecció exterior, així com també optimitzar els recursos econòmics.

Ara seria bo que a més el País Valencià donés algun pas en aquest mateixa direcció, seria molt beneficiós per conjuntar el treball de difusió i projecció al cultura dels Països Catalans.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: