Castells a la festa.

by

Si el temps ho permet ( l’autoritat ja fa temps que ho ha permès) ja que s’anuncien pluges aquesta tarda la Plaça de la Vila viurà la jornada castellera de la Festa Major.

La pólvora cremada ahir a la nit encara es va sentir al carrers de la ciutat immersa ja en els dies forts d ela Festa Major d ela marededéu de les Neus.

Jornada que ha anat guanyant pes en el decurs dels anys.

Encert en triar els colles, fer-ho en un dissabte a la tarda cosa que permet força afluència i bona disposició del públic i afeccionat ha fet que la diada castellera de Festa Major a Vilanova quedi subratllada en vermell al calendari de les grans diades. .

L’experiència de portar els vilafranquins, llevat d’un parells d’anys per unes situacions d’enfrontaments absurds, ha fet que la colla dels verds també es prengui la jornada com un actuació que cal anar a per gammes extres. Aquesta colla fixa també porta que els altres convidades hagin de fer una actuació del milloret que tinguin.

I naturalment els Bordegassos de Vilanova que van a totes també, voler omplir la plaça de groc ja és un mostra de que volen anar més lluny, els assaig de la torre de vuit folrada sembla que han anat més o menys bé, la solidesa de la base fa pensar que hi ha moltes possibilitats d’assolir amb èxit el castell.

Es trobaran a la plaça tres colles amb dilatada història i amb castells potents.

Hem extret alguns fragments de la història d eles colles de les seves particulars webs.

 

La Colla Jove Xiquets de Tarragona és una colla castellera de Tarragona creada l’any 1979. El color de la seva camisa és el morat. Finalment, el 4 de novembre de 1979 la colla va fer la seva primera actuació sense camisa ni nom oficials a Cornudella de Montsant. Van carregar el pilar de quatre actuant junt amb els actualment desapareguts Brivalls de Cornudella.

L’any 1980 es va fer la presentació oficial, adoptant el color lila per a la camisa i el nom de Colla Jove Xiquets de Tarragona (a la fotografia, un 4 de 6 descarregat per la Diada de la Colla). L’el·lecció del color de la camisa va provocar un enrenou important, ja que se suposava que el color lila i el color blau marí havien estat prohibits en un pacte de sang durant la reunificació l’any 1970.

L’any 2012 era el posterior al primer gamma extra carregat per la colla i començava amb molt bones sensacions. A principis de maig es descarregaven dos castells que mai s’havien fet a aquestes alçades de la temporada, a Gràcia es descarregava el 2 de 8 amb folre i quinze dies després El Vendrell veia el primer 4 de 8 amb l’agulla descarregat de la colla a la localitat. Després de ser convidats per segona vegada a la diada de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, d’on sortien amb la tripleta màgica descarregada després d’un mes d’agost irregular, assolien la millor actuació del seu historial en la Diada del Primer Diumenge de Festes de Festes de Santa Tecla de Tarragona, amb el 3 de 9 amb folre, el seu primer 9 de 8, el 5 de 9 amb folre carregat i el pilar de sis.

Aquesta temporada ja ha assolir castells de nou.

*****

La colla Castellers de Vilafranca es va fundar el mes de setembre de 1948, de la mà d’Oriol Rosell, qui en va ser el primer cap de colla. Els inicis van estar marcats per la consecució dels primers castells de set i per les estretes relacions amb les altres colles del moment. Durant aquests anys, els caps de colla van ser l’Oriol Rosell (1948-1952) i el Ramon Sala (1953-1955) i el color de la camisa va ser el rosat, primer, i el vermell, posteriorment. A partir de 1995 la colla entra en una espiral d’èxits. S’aconsegueixen les màximes fites: descarregar la torre de nou amb folre i manilles, el pilar de set amb folre, el pilar de vuit amb folre i manilles (el primer del segle XX), el quatre de vuit amb l’agulla (el primer del segle XX), el quatre de nou amb folre i l’agulla (el primer de la història dels castells), el cinc de nou amb folre i el tres i quatre de nou amb folre simultanis (per primer cop i únic en tota la història castellera), i carregar la torre de vuit (primera del segle XX), el quatre de nou i el tres de deu amb folre i manilles (el primer de la història dels castells). Francesc Moreno “Melilla”, va ser cap de Colla del 1995 a 2003 i durant aquest període la colla va guanyar el Concurs de Castells de Tarragona del 1996, 1998 i 2002.

 

*****

Des del 1972 la capital del Garraf compta amb colla castellera pròpia: els Bordegassos de Vilanova. La colla de la camisa de color groc terrós és l’única que ha assolit els nou pisos després d’haver descarregat tota la gamma de vuit. Però també va ser la primera, l’any 1979, que va coronar un castell de vuit amb una nena al pom de dalt. Durant aquests gairebé 40 anys els castellers vilanovins les han vist de tots colors, però sempre han acabat remuntant el vol. Vilanova i la Geltrú pot presumir de ser la vila que va acollir el tercer castell de nou documentat fins ara. Va ser l’any 1852, a la diada de les Neus, quan la colla dels Xiquets de Valls va completar un castell de nou que tot apunta que va ser el tres. I és que a Vilanova, primer de la mà dels Xiquets de Valls i després dels Nens del Vendrell, el caldo casteller s’havia anat preparant a base de segles. Durant molt temps els aficionats locals havien de conformar-se a donar suport a la pinya de les colles convidades. Però amb l’efervescència del final del franquisme, quan la nova democràcia s’albirava a l’horitzó, a Vilanova naixia una colla marcadament rupturista en molts sentits. Per començar, amb el nom. Bordegàs a Vilanova equival a dir noi, i no té cap connotació negativa com sí que passa a altres contrades. Però a banda de qüestions estètiques com el color de la camisa, la colla també va innovar amb la manera d’entendre els castells que a la llarga acabaria triomfant: la integració total de la dona als castells i l’aposta per les construccions lleugeres de pes.

Hi haurà molta experiència acumulada aquesta tarda a al Plaça i desitjar que es tradueixi amb castells, més alts que mai i més segurs.

Pinya no en faltarà, ganes i il·lusió tampoc.

L’èxit sembla doncs garantit.

Pit i amunt!!

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: