Avui, ens convidaran a la festa.

by

Els gegants ja han dormit a la Casa de la Vila.

Ahir entrada ja la nit van baixar dels Josepets a on dormen habitualment. S’han creuat amb els mulasses que recollien xumets de la canalla i els balls de gitanes que han animat la vila amb la seva gràcia i “salero”.

Han baixat els gegants.

I aquest acte de la baixada dels gegants s‘ha convertit, malgrat la seva senzillesa i modèstia – ja em direu, objectivament, veure els gegants baixar per la rambla tampoc és res de l’altre món-   en un acte multitudinari, emblemàtic i potser, potser ja molt representatiu de la nostra Festa Major. La sorpresa, la curiositat, la il·lusió en la cara dels nens i nenes que esperen amb fruïció ajuda , com no, a la màgia del giravolts dels gegants i gegantes al so de la música . Tot plegat em fa pensar que no cal exposar els gegants en la hipotètica Casa de la Festa que volen muntar, descobrir-los de tant en tant , poc i gustós, ajuda a mantenir la màgia de la baixada i del retrobament entre els gegants i la ciutadania, sobretot la més menuda – però també la dels grans ,encara que no ho vulguin demostrar tant obertament-

Els gegant doncs han dormit al pati de l’Ajuntament, cal que descansin ja que els esperen un dies molts atrafegats.

Avui ens convidaran a la Festa, i ho faran al saló de Plens de l‘Ajuntament, el saló més noble de l’ajuntament lloc a on es prenen les decisions que volen afavorir a la ciutat i a la seva gent, al saló encara duen ressonar, però, els aplaudiments de la magnífica jornada castellera de dissabte passat , amb uns vilafranquins que estan fora dels límits amb una actuació magistral amb la torre de nou i el pilar de vuit executats amb precisió mil·limètrica , els joves Xiquets de Tarragona que van lluitar els castells i un pilar de set èpic, defensat fins el final i el Bordegassos de Vilanova que van signar la seva millor actuació en anys, tota al gamma de castells de vuit, a destacar la torre de vuit i el pilar d de sis només carregats. Gran actuació de festa major…

Dèiem que al saló de plens serem convidats a celebrar la festa a través del Convit a al festa ,acte que enguany fa trenta anys de la seva celebració, farà  un escriptor vingut d’arreu dels Països Catalans, – Aquesta era la voluntat primigènia dels instauradors de l’acte- aquest cop però ho farà una vilanovina, escriptora, i que coneix la festa prou bé, so sols per haver-hi participat sinó perquè n’ha estat al seva responsable política en la seva tasca de regidora de cultura uns anys, es tracta de la Mercè Foradada

De la Mercè en la presentació d’un del seus llibres vaig escriure

“Barcelonina de naixement però Vilanovina de cor , de veïnatge i de voluntat per tant VTV ( Vilanovina de tota la vida) que va estar fora forces anys campant per fora de la nostra ciutat però quan era petita segur que havia begut aigua de la Plaça del Carros que com un beuratge màgic crea una relació amb la ciutat que malgrat els anys que passi fa que hi retornis, així almenys ho explicava el venerable Sr. Padró, barber i conserge del Museu Balaguer durant forces anys. Els que hem tingut la sort d‘haver pogut treballar i compartir projectes sabem del seu treball sempre esforçat , constant, desinteressat , de la seva generositat personal aportant sempre una visió positiva i transmeten un optimista enganxadís   , sabem de la seva lleialtat inqüestionable , de la tenacitat permanent de convertir el temps en or , i del seu alt sentit de la responsabilitat i d’una actitud carregada de valors cívics.”

I avui tornarà a fer mostra de civisme tot convidant a al festa als vilanovins i vilanovines en un acte profundament civilitzat, escoltar a una persona que ha fet de la paraula un exercici creatiu que ens cridi a través de la paraula a una de les accions que més demostra la vitalitat col·lectiva d’una comunitat com és la festa. Escoltem una persona que ens crida a gaudir de la festa com a símbol de la vida, de la joia ja que la festa, en paraules del primer convidador el poeta valencià Josep Piera : “ens expressa i allibera, ens desperta els sentits i la memòria, ens torna infants eterns per uns instants, ens regenera i humanitza….”.

Sembla que ara la Festa Major ja no té un principi formal, hi ha ganes de festa i ja fa dies que la programació fa dies que va. L’acte del Convit té una formalitat que és donar pas al ritual d’anunciar la festa través dels morterets, que amb el seu tro arriben a tost els indrets de la ciutat. Els dies centrals de la festa arranquen i són bé, bé 36 hores de bogeria, de no parar, de la successió de l‘ambient festiu.

Algú es preguntava com es pot convidar a la festa a aquells que la viuen plenament. Sí, el convit és una mena de recordatori, de toc d’atenció preparar-se per gaudir col·lectivament d’uns dies que trenquen amb al rutina de tot l’any.

Rebrem el convit , amb ganes de sentir-nos una cop més partícips d’una de les manifestacions socials més civilitzades, la festa. I a Vilanova, Major.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: