Barcelona-Paris-New York. D’Urgell a O’Keeffe.

by

Per quart estiu consecutiu al Monestir Museu de Sant Feliu de Guíxols i ha l’espai batejat com a Espai Carmen Thyssen s’hi ha organitzat una exposició amb una bona mostra de quadres de l’enorme fons que té la Carmen Thyssen.

Enguany l’exposició porta com títol Barcelona-Paris-New York. D’Urgell a O’Keeffe.

“L’exposició mostra com ha evolucionat la representació de la ciutat des del Romanticisme fins a les Avantguardes, i les tres metròpolis del títol en són l’exemple.

Les influències estètiques i la personalitat dels artistes a l’hora de tractar el tema expliquen aquest pas del segle dinou al vint : el trànsit del món rural a la vida urbana i la transformació de la societat. Barcelona, París i Nova York són les protagonistes, però també els que hi viuen. Ciutadans que, immersos en el remolí urbà, busquen la intimitat sigui en l’espai domèstic, sigui en un jardí tancat”.

La mostra es divideix en cinc espais temàtics, el primer “El despertar d’un nou món” dedicat als canvis d’època amb l’arribada de la modernitat i la resposta dels pintors romàntics que evoquen el móns de la relació entre l’home i l’entorn,. El segons espai “Barcelona ciutat viscuda” vol explicar amb imatges l’evolució de la ciutat i després de la celebració del l’Exposició Universal de l’any 1888 que va significar uns canvis excepcionals en l’urbanisme de la ciutat i el creixement urbà, va acompanyat d’un canvi de costums que els pintors intenten reflectir en les seves obres . El tercer espai París: instants eterns que va esdevenir la ciutat més moderna del món en el canvia del segle del XIX al XX, mostra també l’evolució de la ciutat fins a convertir-se en l’espai emblemàtic d’acollida d’artistes . Retrats dels ambients i de les persones que viuen a la ciutat en aquets moments del creixement cultural de la ciutat. El quart espai que porta per títol “De portes endins” és una ullada als espais interiors, a les persones en els moments dels canvis de paradigmes culturals i urbans La intimidat de les cases o de les habitacions privades o bé l’esplendor dels jardins hi són ben representats. I finalment el cinquè espai New York : projecció cosmopolita. L’esclat de la nova vida urbana es mostra amb imatges de la ciutat més oberta del món. Personatges habituals, escenes dels barris obrers i d’immigrants,i l’espectacle i la permanent activitat queda ben mostrada en les pintures i finalment els paisatge urbà per excel·lència queda palesat magníficament amb diverses pintures contemporànies entre elles la extraordinària ‘Carrer de Nova York amb lluna’, de Georgia O’Keeffe que es converteix en una icona de la transformació de la ciutat cap a al modernitat..

L’exposició conté una cinquantena d’obres d’artistes americans i europeus de diversos estils i formats. La nota localista vilanovina és un oli de Gaspar Miró en l’espai dedicat a   París. L’exposició constitueix doncs una bona mostra de com els artistes van interpretar el canvi i trànsit del segle XIX al segle XX amb tost els moviments socials,econòmics i de costums que van portar . La comissària de l’exposició ho explica sintèticament afirmant que l’exposició “tracta d’explicar la història a través de l’art”,

I certament ho aconsegueix.

L’exposició comença amb Modest Urgell i acaba amb la modernitat Geòrgia O’Keeffe i hi trobem firmes tant universals com Monet, Pissarro, Loiseou i els catalans Meifrern o Pere Pruna entre altres . Alguna de els obres surten exposades per primera vegada.

Sens dubte tot un luxe per Sant Feliu i per la cultura , i tant de bo cada estiu ens pugui seguir oferint mostres de gran nivell i d’indubtable interès.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: