Agost declina i la mare de totes els eleccions s’apropa

by

Agost declina, ni la caloreta ni la xafogor sembla que vulguin marxar però. El calendari festiu de les festes majors de la ciutats del Penedès van apagant-se. Van Començar per Ribes, al ja llunyà juny i acabarem aquest cap de Setmana a Vilafranca. La verema ja ha començat, enguany donades les condicions climatològiques sembla que una mica abans. Degut a la primavera seca i temperada, i a un estiu molt calorós, hi haurà menys collita que l’any anterior, diuen els experts de torn,cosa que ja es va poder constatar quan van començar a sortir els raïms als ceps. A causa d’aquestes condicions climàtiques, la condició del raïm és de les millors dels últims anys, s’espera doncs una alta qualitat del vi, fet que podria portar aquesta anyada fos considerada excel·lent . Menys vi però més bo.

Agost però també ha estat tenyit de notícies i de moltes imatges impactants , que ens fan avergonyir i sentir impotència , sobre l’epopeia a voltes dramàtica que han de passar els immigrants. Imatges de milers de refugiats en condicions deplorables arriben a la “vella” Europa, arribades massives a les costes gregues i italianes i també naufragis que han augmentat el nombre de morts,escenes de persecució policial pels gendarmes   al Pas de Calais, o a la frontera amb Macedònia amb la policia llançant gasos lacrimògens. Tot plegat fa que el tema de la immigració, que en altres agosts ja havia sigut protagonista, hagi agafat una deriva realment dramàtica. Europa vol posar barreres cada cop més dures però segur que no hi ha barreres que puguin aturar a les persones que han de lluitar per la seva vida, per la seva supervivència física ni les barreres físiques ni les barreres d’endurir les lleis i la persecució , la realitat és que continuaran arribant persones mentre no hi hagi unes condicions igualitàries amb major o menor grau pau i prosperitat en els països d’origen.

La solució no és fàcil ni ràpida  però segurament Europa hauria d’abordar conjuntament i concertadament el repte que té plantejat, i tenir més sensibilitat per gestionar la reubicació d‘aquestes persones – persones, no només immigrants ni plagues i per tan amb drets- amb recursos i amb destinacions on podessin refer les seves vides i també potenciant les polítiques d’inversions en els llocs d’origen previ a la pacificació d’uns territoris carregats d’interessos econòmics , també europeus ,i portat a la pràctica bones polítiques de veïnatge és enllà de la pura defensa dels interessos econòmics .

I en segon lloc en aquest agost ha estat noticia rellevant la xacra de la violència de gènere que sembla que també ha arribat a cotes impensables. Morts violentes que commocionen per alguna de les situacions que descriuen i que aixequen les protestes més o menys nombroses i les declaracions de les autoritats. I naturalment cal exigir que aquestes autoritats hi posin totes les mesures que evitin aquestes luctuoses situacions, i per canviar el paradigma actual i actuar preventivament cal posar atenció i recursos a l’educació en tots els àmbits possibles, família, escola, …. Treballar a fons les hàbits o/i actituds que des de la més petita infància poden canviar mentalitats i eliminar el rols estandarditzats i també cal fer passos per canviar la cultura de les relacions. Bona part dels experts en aquets matèria lamenten que després de forces anys d’haver-se aprovat la Llei contra la violència de Gènere poques de les recomanacions que es feien al voltant de la prevenció s’ha portat a terme. Llàstima, segur que dissortadament haurem de seguir lamentant-nos. Més enllà de la condemna individual calen accions col·lectives i l’educació en la diversitat i l’equitat segur que n’és una d’important.

Agost declina amb aquesta càrrega feixuga de notícies negativament impactants i ara s’acosta ja l’allau – que no ha deixat de caure també durant aquets mes- d’informacions sobre la “mare” de totes les eleccions que sembla que hauran ara de compartir protagonisme amb les eleccions de Grècia que tenen també el seu interès.

Aquí les eleccions poden tenir tots els qualificatius que vulguem, plebiscitàries, instrumentals, excepcionals, extraordinàries, històriques, autonòmiques, constituents,úniques ….. Sigui com sigui seran realment diferents i ningú no ho podrà negar però si per alguns l diferència està legítimament en que a partir del 28 córrer el temps, per en 18 mesos, constituir-nos en un nou estat o almenys votar la nova Constitució ( Santi Vidal, alerta!) per altres legítimament també seran diferents perquè quan hom pregunta sobre el programa a desenvolupar de la llista Junts pel sí ( que a priori , només a priori sembla que guanyà) la resposta del seu cap de llista és realment excepcional , no cal debatre segons què: “Això no té importància, estem en un moment històric, la gran oportunitat de Catalunya”.

Però aquesta gran oportunitat si encara triga uns quants mesos caldrà seguir governant, o no?

Com? Amb qui? De quina manera? Amb quines propostes?.

I encara hi ha un debat per resoldre en que ja poden anar dient el que vulguin ja que cadascú ( cada candidatura) tira l’aigua al seu molí. Si les eleccions se’ls vol donar ( repeteixo que per alguns) el caràcter de plebiscitàries que es contarà els vots o els escons? Uns diuen són eleccions i per tant, escons i altres repliquen però si els hi dieu eleccions plebiscitàries ( desconeguda fórmula fins ara en política) caldrà comptar vots, oi?:

En fi que acostant-nos a la mare de totes les eleccions no sols caldrà pensar amb tot això – que possiblement ja ho hem anat pensant- sinó sobretot en el dia 28 que realment es quan comença tot.

 

Publicat al Diari de Vilanova el 28 d’agost del 2015

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: