De lectures

by

Sombras sobre Berlín.

Volker Kutscher.

Col·lecció Grandes Novelas.

Ediciones B

Barcelona, octubre 2010.

Fa anys Berlín ja va ser l’escenari d’unes magnífiques narracions que sota la denominació de “Trilogia del Berlín negre” escrites per Philip Kerr. En aquesta trilogia ens descobria al comissari Bernie Gunther que pateix la separació d el cos per la seva no adscripció al partit Nazi. Les novel·les van constituir un magnífic retrat de la ciutat de Berlín en l’apogeu nazi i també l’alemanya desfeta desprès de la guerra. A Gunther li arriba ara un nou company el comissari Gereon Rath i li pren el relleu i situa l’acció d’aquesta primera novel.la en el Berlín de l’any 1029. Les comparacions són inevitables i així en la majoria dels comentaris crítics que s’han fet el tema ha sortit. En aquest sentit l’autor ha decalar-te que a fugit del “personatge a l’estil Bogart i una mica fatxenda del detectiu Gunther de Kerr” i ha afegit que “ no m’agraden els herois perfectes . Rath te defectes, menteix molt i té una ambició malaltissa perquè vol demostrar-li al seu pare que és un bon policia i per això usa mètodes que voregen la il·legalitat”. Això sí com el comissari Gunther tampoc Rath es deixa influir ni seduir pels cants de sirena del nazisme com faran tants d’altres companys seus, amb les lògiques conseqüències que això els comportarà..

L’autor en Volker Kutscher és un historiador i periodista que es va especialitzar en la història del Berlín dels anys 30. L’autor es proposa novel·lar des d’aquest any fins a l’any 1936 any en que es van celebrar els jocs Olímpics de la capital alemanya. Seran doncs un total de 8 volums en les que s’intentarà descriure la situació de al ciutat de Berlín i els canvis socials que van esdevenint relacionats amb els canvis polítics que també van succeint fruit de l’ascens dels moviments nazis i el enfrontaments constants que van tenir amb les autoritats del moment.

El llibre s’obre amb una frase del ministre de la república Walter Ratheanu “ Berlín ha muerto, en su lugar crece Chicago”, com a exemple de la situació que es va produint a la ciutat amb la pèrdua de la històrica tranquil·litat i la deriva cap a una ciutat amb enfrontaments constants i l’establiment de els diverses màfies i grups organitzats que campen arreu deixant una estel.la de corrupció i violència.

La novel.la comença amb un batuda de la policia contra uns difusors de fotografies pornogràfiques en les que apareixen dobles dels personatges influents de l’època. A partir d’aquí la narració deriva capa a l investigació dels baixos fonts, els enfrontament de la policia i els comunistes durant a les jornades del primer de maig amb una repressió dura i indiscriminada de les forces de l’ordre i també comencen a intuir-se algunes actituds prefeixistes i tot plegat porta a trobar-se amb els grups de russos que van arribar a la ciutat de Berlín i es van organitzar i van constituir societat que sota l’aparença d l’ajuda als exiliats acaben convertint-se en autèntics grups de delinqüència.

L’exili de nombrosos ciutadans provinents de Rússia després el final de la primera guerra mundial i amb la caiguda del Zar i la victòria de la revolució va convertir en les gran capitals d’Europa en lloc d’acollida i trobada dels nombrosos exiliats que cercaven poder viure amb una certa tranquil·litat. Si en el recent llibre de Guenassia , “El club del optimistes incorregibles” constatàvem una nombrosa colònia russa després de la guerra mundial aquí els tenim en una ciutat com Berlín que viu de manera apassionada els feliços anys 20. Berlín era una ciutat d’ambients frívols de diversió i també d‘una certa normalitat de la droga amb festes permanents .Aquest ambients però generen també una determinada delinqüència que és a la que s ‘ha d’enfrontar el comissari Rath que arriba Berlín després d’haver tingut un incident a la seva ciutat, Colònia, que el va portar a ser l’objectiu del diari més important de la ciutat . Necessita posar espai entre els fets succeïts i la seva nova vida a Berlín.

L’autor que és un bon coneixedor de l’època d ela República de Weimar però en les seves narracions no pretén fer un determinat anàlisi històric del perquè de la deriva cap el nazisme d’una societat progressista democràtic i civilitzat , ell mateix es contesta que possiblement no hi havia prous demòcrates per aturar la bogeria del nazisme.. Kutscher pretén viure el dia a dia de les persones “normals” que més tard acabaran en una situació que segurament mai no haurien imaginat i la convulsió que va provocar no només a Alemanya sinó al món sencer.

La novel.la està ben escrita , carregada de reflexions, d’investigacions col·laterals i també s’esplaia en els descripcions dels espais urbans d ela ciutat que viu una transformació important.

Reflexió de qui s’enfronta diàriament amb una certa maldat i com aquesta s’estén al conjunt de la societat de manera inequívocament imparable.

Interessant des de l’òptica de la pròpia trama i també l’entorn en que aquesta es desenvolupa.

Potser en alguns moments el ritme perd tremo i es fa un pèl carregosa i lenta de llegir.

Però malgrat tot interessant i ben treballada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: