Les xifres ja ballen.

by

Tot va començar a Madrid.

El diari La Razón va publicar una primera enquesta en al que augurava que el sobiranistes tot sumat no arribava ni als 60 diputats .

Fa uns dies també un digital de Madrid. Público, feien un estudi comparatius de diverses enquestes i amb la comparativa del històric de les eleccions posava a les forces partidàries de la intendència en uns còmodes 80 escons, per tant una folgada situació no sols per poder conformar govern sinó per tallar de soca rel qualsevol objecció al resultat perquè a més sumaven més del cinquanta per cent de vots.

Xifres semblants donava el diari El Punt. Entre Junts pel sí i la Cup sumarien entre 73 i 80 escons, en vots, just arribarien al 50 % i la novetat és que Unió no entraria al Parlament. I també donava un cert estancament al que fins avui s’havia atorgat a Catalunya si que es pot.

La curiositat és que Junt Pel sí no suma més escons que fins avui tenen ERC i CiU sumats.

Aquesta enquesta ha estat desqualificada per està feta per la mateixa empresa que va dir que CiU a les darreres tindria majoria absoluta i després la realitat va fer que perdés dotze escons.

Segurament el comentari és maliciosament intencionat per desqualificar l’enquesta desfavorable pels unionistes…

I la més recent enquesta és al del Periódico que torna a donar majoria absoluta als sobiranistes però més ajustada ja que la llista de Junt pel sí i la Cup just arribarien entre 67 i 70 escons ( un per sota o dos per sobre) però amb la particularitat , prou important, que no arribarien als 50 dels vots emesos i es quedarien en un aproximadament el 45 % del vot emès .

Aquesta enquesta respecte a les altres mostra un augment de C’s fins a quedar-se en la segona força política del Parlament i una certa recuperació del PP , efecte Garcia Albiol? I del PSC i en canvi qui sembla que no està aconseguint créixer com es preveia al principi es Catalunya si que es pot.

Finalment el diari El Mundo també aporta la contribució a les enquestes i en publicava ahir una en que novament la suma de Junts pel Sí i Cup superava la majoria absoluta menys però del que ara sumarien al Parlament en escons però es quedava per sota en percentatge de vots del 50 %. La resta d’enquesta era també molt semblant a la resta, la tendència de baixada del PP i PSC i augmenta C’s i Catalunya sí que es pot i en aquest treball Unió té representació que alguna altra enquesta li nega.

Així resumidament estan les prospeccions demoscòpiques fins avui. En vindran més, segur , però sense refiar-nos de les enquestes sí que la tendència es prou clara, victòria del sobiranisme però la gràcia serà per saber en quin percentatge i si hi ha una majora suficient de vots -en escons el biaix de la llei electoral distorsiona força els resultats- com per poder garantir que tot el procés tingui la necessària legitimitat.

Ja sabem que el ball de xifres aquets copiar serà realment un ball frenètic.

No ens creiem les enquestes, diuen, però segur que les segueixen amb atenció.

Ja sabem que l’enquestes que val és al del dia de les eleccions però per orientar la campanya segur que serveixen.

Ja sabem que les enquestes són el reflex d’un moment determinat però també és un element per mobilitzar el propi electorat.

Ja sabem que les enquestes tot i no decidir res si que apunten cap on podem anar.

Ja sabem que no els encerten mai però segur que resseguim els fitxes tècniques per saber com han evolucionat respecte a les anteriors publicades…

En fi que les xifres ballen i segur que ballaran forces dies, fins que el marcador del dia 27 –S a la nit fixi el resulta final.

Després més que enquestes es faran hipòtesis i escenaris de futur…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: