Dubtes presidencials

by

No he votat mai a Artur Mas i no ho faré mai ( si mai es pot dir…) però em sembla que la seva llista ha obtingut el resultat suficient perquè esdevingui president.

Dit això també tot el respecte per les decisions que puguin prendre altres partits.

Nos s’entén ara ( s’entén ,clar ) la pretensió de que un partit retiri el que ha dit al llarg de la campanya i amb més èmfasi encara després de les eleccions sobre la investidura.

La Cup, que ara per ara, té la clau d’un govern clarament independentista rebutja la investidura de Mas i ho fa el seu cap de llista amb contundència en una entrevista a TV-3:”. “Des del punt de vista d’esquerres és una figura que associem a les retallades, al tancament d’empreses i a les privatitzacions, i per nosaltres és una figura que no és vàlida”, ha argumentat. “El nom del president és irrellevant, no volem ni corruptes ni retalladors ni que hagin format part del cas Quintana. No es tracta d’una venjança contra Artur Mas. Comencem una etapa neta, el candidat ha de ser de consens”.

Certament s’ha quedat descansat i alleugerit.-

Tot però abans de començar les negociacions que poden fer canviar posicions en funció de compromisos i també de que qui aspira a presidir s’avingui a incorporar propostes que puguin defensar els hipotètics socis d’investidura.

I ja sabem que un procés negociador requereix discreció, cosa que sembla que de moment no té la CUP que proclamant que Mas representa l’etapa passada i que cal trobar un altre candidat.

Ja vam veure el procés gairebé agònic a Andalusia per la mateixa raó, finalment l’abstenció d’un grup ca permetre l’elecció presidencial. Aquí però de moment amb l’abstenció no n’hi ha prou , cal, que de moment la CUP tingui un paper actiu és a dir que voti positivament a Mas més d’un diputat o diputada. ( l’esperança de Junts pel sí sembla posada en el vot exterior que decanti un diputat més per la seva coalició)

Les opcions són definides, o Mas president , o un altre president de Junts pel sí , o bé noves eleccions.

Un govern alternatiu és impossible.

Però l’acord del grup majoritari amb un altre grup que no sigui la CUP també caldrà estudiar-la, però segur que portaria algunes renuncies potser poc intel·ligibles pels votants d’uns i altres, però possible certament .

Cal recordar que ara fa cinc anys el PSC va facilitar la investidura de Mas en una situació similar i després CIU va pactar la majoria dels tems importants amb el PP. Ara no serà així certament .

Però també seria difícil d’explicar i encara més d’entendre que la força guanyadora amb distància important sobre la segona, i sense una majoria alternativa possible , no pugues acabar obtenint la possibilitat d’investir president i governar encara que sigui amb minoria.

Aquesta situació , fruit de la llei electoral , potser hauria de ser valorada en la redacció de la llei electoral de Catalunya que fa trenta anys que està aturada per la incapacitat dels partits catalans de posar.-se d’acords ( només cal escoltar a Inés Arrimades els comptes que fa amb una llei més equitativa que l’actual, ja es veia al govern) i cercar fórmules com per exemple la que val als ajuntaments que en segona volta la llista més votada assumeix el govern i potser posar-hi algun element corrector, com per exemple que es sotmetés a una moció de confiança en un any, permetent que en aquets temps es trobés alguna majoria estable. En fi ara per ara la situació es ben complexa.

I si a sobre tenim la imputació ( innecessària i em sembla que ratllant l’estultícia) doncs estem a punt de tenir el primer màrtir del procés.

Encara res és urgent ja que queden encara dies per la constitució del Parlament però comencen a detectar-se alguns nervis i neguits, malgrat que en les declaracions oficials tot semblin flors i violes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: