De lectures

by

Las lecciones peligrosas

Alissa Nutting

Panorama de narrativas,890

Editorial Anagrama

Barcelona, 2015

Novel·la trencadora, pel tema, pel llenguatge, per la trama  tot i que el tema ja ha estat abordat des de forces perspectives. Per una banda sempre hi haurà alumnes que s’enamorin dels professors i professores, no es tant habitual que el professorat s’enamorin dels seu alumnes. En aquets novel·la tracta del joc de seducció, gairebé de l’actitud depredadora de la professora Celeste Price que analitza amb paciència  però amb eficàcia  quin alumne vol convertir en el seu amant . El relat del procés de la seducció, el perquè d’aquesta actitud i com la professora ha de trampejar al seva vida de casada amb un policia, vida força artificial i com tot plegat acaba… i inevitablement acaba amb trencaments…

Alissa Nutting és una escriptora de ficció nord-americana. Nascuda a Ohio treballa de professora de literatura creativa a la Universitat John Carroll i estudiant de doctorat a la Universitat de Nevada . Escriu i és editora de la revista Testimoni i col·labora activament en moltes publicacions de caràcter literari. Va debutar a l’any 2010 amb el relat Ocupacions per a les dones i les nenes que va obtenir el premi Starcherone , per obres literàries innovadores , el jurat estava presidit per l’escriptor Ben Marcus. Ha publicat diversos contes i narracions que ha publicat en volums col·lectius. Las lecciones peligrosas és al primera novel·la i que ha esdevingut un èxit de lectura i també ha tingut una molt bona acollida per part de la crítica.

La novel·la és una excel·lent combinació de sàtira de la societat americana actual, de critica a la mateixa societat per actituds hipòcrites davant determinades situacions i també una novel·la amb determinats elements eròtics. Fa una crítica a l‘actitud de doble moral sobretot quan aquesta fa referència a a adona i a les demandes que es fan d’ella davant determinades situacions. La trama de la novel·la es desenvolupa al voltant d’una professora d’instituts que té relacions sexuals amb alguns dels seus alumnes , i sobretot s’inspira amb una història real, com la que va protagonitzar la professora Debra Lafave que va ser condemnada i apartada del seu treball docent per haver mantingut relacions amb un alumne seu de catorze anys.  Els fets són semblants als que descriu el llibre però evidentment en la novel·la hi ha molts altres aspectes que també són d’indubtable interès. El llibre va tenir algunes dificultats perquè algunes llibreries es van negar a  vendre’l.

Celeste Price és una professora que sent la necessitat, en alguns monents obsessiva, de mantenir relacions amb algun dels seus alumnes, no qualsevol, sinó que els tria i hi els sotmet a tot un procés d’aproximació i seducció. Celeste aparentment manté un matrimoni model, el seu marit policia està moltes estones fora de casa i això li permet a Celeste disposar de temps per els seves elucubracions. El matrimoni sembla perfecte però com tants d’altres amaga alguna imperfecció – o més que imperfecció- i en aquest cas un cert rebuig  e la Celeste a mantenir relacions amb el marit. La seva presència la l’escola rodeja del cosmos d’alumnes, professorat de tota classe i manera de pensar és un indret apropat per la seva recerca de l’alumne que li permeti manetnir una relació que òbviament trenca els límits del que la societat americana – i moltes altres -admetria.

Celeste i Jack inicien doncs relació impulsada per la professora però que a ulls de l’alumne sembla que ell sigui qui porta la iniciativa. Es produeixen nombrosos encontres sexuals en les diversos llocs possibles  fins que van a casa del Jack i allà el pare els descobreix, però en el fet de descobrir-los el pare hi veu l’oportunitat de poder callar a la Celeste i mantenir ell mateix una relació.

Tot plegat , com és d’esperar, es complica els riscos que van prenent i complica i tot plegat els aboca a una situació irreversible que acaba amb tota la història i acaba amb conseqüències per tots els protagonistes. L’alumne en Jack, que perd de cop i volta la innocència d’una incipient  joventut que ha viscut de pressa, la Celeste perquè ha d’enfrontar-se amb l’escàndol social – amb altres dosis d’hipocresia ,clar – però també amb la justícia i pels danys col·laterals, alguns irresolubles, amb les famílies d’ambdós.

No és una novel·la fàcil sobretot perquè descriu , una conducta socialment reprovable i  passa a ser una conducta que estimula sobretot a seguir llegint i també a mediatitzar determinats prejudicis valoracions estereotipades. No es justifica la conducta de la professora probablement rebutjable sobretot pels nivells de manipulació amb que actua, però també caldria analitzar el context i també l‘ambient en determinades aules de les escoles dels EEUU – i d’arreu, naturalment- . La gran virtut de l’autora, a més de crear un llibre interessant amb un determinat contingut eròtic ben tractat es el que fa versemblant i creïble a la professora i el seu joc.

El ritme narratiu és intens com intensa és la història i com es de trencador davant un tabú respectat des de gairebé  sempre i encara ara perdura. S ela volgut contraposar a la novel·la de Nabokov, Lolita . És inevitable fer-ho  però la distància és també força gran.

La novel·la més enllà de l’aventura de seducció i el punt de manipulació de la Celeste a tots els que la rodegen , és sobretot una gran construcció del personatge. I en això l‘autora excel·leix.

Interessant i de bona lectura

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: