Com més amunt millor!!

by

Diumenge passat l’atenció castellera es situava majoritàriament en dos punts: Girona i Valls.

A Girona , festes de Sant Narcís i els minyons de Terrassa ja fa anys que tenen aquets actuació marcada com una actuació important, de luxe, d’aquelles en que ho donaran tot.

I a Valls Sant Úrsula, data significada, mítica en les consecucions castelleres de les dues colles vallenques. Les dues colles malden per superar-se a si mateixa, a l’altre i a les resta de colles del país, almenys des de que tenen una certa equivalència en el nivell casteller superior .

A Valls ciutat anomenada justament el “bressol dels castells” i ara més modernament com el “Km 0” dels castells ha viscut una jornada esplendorosa. Tota l’ambientació dels dies previs a l’actuació on els castells són el tema principal de comentaris i  de debat més important a la ciutat no ha decebut i s’ha escrit una nova plana dels èxits castellers.

Però a totes dues places es van veure actuacions més que notables que han escrit novament ( i en van….) de l’èpica castellera.

Sobretot cal destacar l’actuació e al colla Vella dels Xiquets de Valls , han carregat els tres de deu, la torre de vuit i novament ha descarregat els quatre de nou. La colla dels Joves tampoc ha desmerescut la plaça per dos cops ha intentat sense èxit els tres de deu , però s’ha anotat per primera vegada la torre de nou amb folre i manilles. L’actuació de la Vella constitueix al parer dels experts al millor actuació d’una colla. Però al marge d’aquestes consideracions cal destacar l’esforç, la voluntat de superació i al qualitat tècnica de la colla per bastir excel·lent castells.

Minyons també ha donat una rèplica important carregant i descarregant els tres de deu el cinc de nou i la torre de nou   a la plaça gironina, però no han pogut amb la torre de vuit. És  realment una actuació important.

Si aquí s’acabés la temporada un cop més seria històrica.

Però encara queda Tots Sants i els vilafranquins estan en disposició  – almenys anímica- de continuar superant diades històriques.

Després del que hem vist per Sant Úrsula i al Girona – per posar les darreres actuacions- fa pensar que els Vilafranquins estaran amb voluntat de no perdre l’hegemonia que han tingut en els darrers anys, quan a cada final de temporada el seu balanç era inequívocament el millor.

Enguany els hi ha posat difícil per repetir la primacia castellera.

La Vella i Minyons han posat el llistó molt alt.

Coneixent l’ambició del verds i la voluntat de seguir estan al capdavant plantejaran la diada de Tots Sant com un rúbrica a la seva excel·lent temporada i intentaran – si les condicions així ho permeten- superar l’actuació de  la Vella de Valls, cosa difícil i que posa aquesta data en el focus de l’atenció de l’aficionat.

Totes les mirades estan doncs fixades en la Plaça de la Vila vilafranquina.

I la convocatòria és la migdia obrint plaça els Castellers de Vilafranca i després Els Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants i Xiquets de Tarragona.

Segons les especulacions, comentaris i previsions els vilafranquins van de tres de deu, torre de vuit i el tercer castell per determinar que segurament hauria d’anar en línia de superació. S’ha parlat també – potser es especular ja massa- que els vilafranquins intentarien el pilar de 9 amb folre, manilles i puntals, inèdit fins el moment . El pilar de vuit el broden per un pis més ja ratlla potser una certa temeritat, però és cert que això també ho dèiem dels tres de deu i avui com a mínim quatre colles l’han fet i altres han bastit intents creïbles.

Ja portem uns quants anys en que cada final de temporada significa un avenç i superació respecte l’anterior. Sembla que les colles es fixin objectius i límits més alts i acabin aconseguint-ho. L’ impuls del món casteller ha estat continuat i una revisió de l’hemeroteca ens fa adonar que estem vivint uns anys gloriosos, l‘època d’or ha estat àmpliament superada.

Tots Sant sempre ha estat una diada en que els verd vilafranquins ha anat a totes, per tant esperonats, aquest any, pels resultats de les altres colles, sobretot Valls i Terrassa ,es veuen impel·lits a trobar l’actuació perfecte que intenti superar els registres actuals. No serà fàcil però segurament possible i probable.

Si el temps acompanya tant de bo al final de l’actuació puguem fer servir altre cop el suat tòpic de que haurem viscut una jornada històrica.

A veure si es veritat!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: