De lectures

by

 

El ratpenat

Jo Nesbø

Col·lecció: A tot vent

Editorial,Proa

Barcelona,  març 2105

El Ratpenat és la primera història protagonitzada per l’inspector Harry Hole. Un policia que trenca els patrons habituals i políticament correctes del que s’espera d’un defensor de la llei. Hole és un policia alcoholitzat , drogoaddicte i amb poques ganes de tenir relacions socials que batalla per sortir-se’n però per altra banda és un personatge que genera una certa empatia en aquells que el coneixen bé i sobretot entre les dones. En aquesta primera història coneixem l’inspector i alhora veiem com desenvolupa la seva feina i en aquest cas a la ciutat de Sidney on es enviat – una mica per treure-se’l del damunt -on ha estat assassinada una noia, Inger Holter, una jove noruega de vint-i-tres que treballava en pel·lícules sense massa recorregut.

Jo Nesbo és nascut a Oslo Ha treballat en el camp de la música però fonamentalment se’l coneix com escriptor, un dels més preuats representatius de la novel·la negra escandinava, que s’ha situat com a número ú d e vendes, superant al conegudíssim Stig Larsson A l’any 1997  va publicar la seva primera novel·la   el Rat Penat, va ser guardonada amb el premi  Riverton a la millor novel·la negra noruega i el premi Grassokkelen a la millor novel·la negra dels països nòrdics. D’ençà d’aquesta primera entrega de la sèrie del Harry Hole ja n’han aparegut 9 novel·les amb el mateix protagonista. Els seus llibres s’han traduït a molts idiomes.

Nesbo viu, a Oslo,. Va estudiar Economia i Negocis És principalment conegut per les seves novel·les de gènere d’investigació i sobretot les de l’inspector Harry Hole, però també és el cantant del grup de rock. A més de les novel·les de la sèrie negra amb l’inspector Harry Hole, també ha començat una línia infantil/juvenil sobre el Doctor Proktor, un científic boig, inventor.

Té uns seguidors fidels que segueixen amb interès les evolucions de la seva novel·la i també del seu protagonista Harry Hole, que malgrat els seus defectes és fa apreciar i és un personatge proper i que genera empatia.

En aquesta primera novel·la, Nesbo  ens presenta en detall a Harry Hole, i tot el que l’envolta tant familiarment com a nivell de personalitat. un detectiu poc convencional a través dels sues comandament  és enviat a Sydney perquè col·labori amb les autoritats australianes a resoldre el crim d’una jove immigrant noruega que ha aparegut brutalment violada, assassinada i llençada al mar. La jove ha tingut un seguit de treballs i també de relacions diverses que es van coneixement fruit de les investigacions que van fent. Començarà la peripècia del nostre home descobrint una ciutat i els seus baixos fons i una terra on els aborígens malviuen poc integrats en la societat australiana.

Al costat de Harry Hole hi trobarem Andrew Kensington, un aborigen australià de la policia de Sidney que li designen com a  company en el procés d’investigació . Amb ell ho confraternitza ben aviat malgrat els diferències culturals i socials. Junts descobriran que no es tracta, com inicialment semblava i sospitaven , d’un cas aïllat, sinó que després d’analitzar diversos episodis de violència sobre dones hi ha una sèrie d’assassinats sense resoldre amb un patró semblant. I com més s’acosten a l’assassí, més clar té Harry que tothom és sospitós.

 L’acció continuarà amb assassinats brutals que acabaran desestabilitzant el protagonista que no arriba comprendre la situació sobretot quan sembla que no avança amb la investigació i el camins que segueix sembla que hagi entrat en una mena de espiral  sense sortida. La situació és tant tensa que  ha aconseguit després d’una certa normalització personal tornar a situació de conflicte personal. Aquest passat que tortura al nostre detectiu farà que els lectors que ja han llegit les novel·les posteriors entenguin ara d’on ve i què va viure el nostre protagonista. El fet de publicar aquest primer episodi fa entendre situacions que veurem en altres llibres posteriors.

La novel·la està plena d’acció, de situacions de conflicte, de visió del país i de com és el tracte amb els aborígens i com la diferència de costums i treball entre el país de Hole i Austràlia no són problema perquè el detectiu tingui la mateixa sagacitat a l’hora de fer el treball tot i que en un principi li costa adaptar-se a les metodologies de la policia de Sidney  i . Coneixent ara la trajectòria de l’autor ja es pot afirmar que aquesta primera era una bona novel·la negra, amb intriga, potser excessivament realista , amb escenaris força particulars i situacions trepidants…

És també una novel·la que s’endinsa en la problemàtica dels aborígens australians, que estan avui encara  en una situació d‘una certa marginalitat i també en ocasions discriminats pel que fa a determinats espais socials. L’autor ho explica dient : . “Els colons europeus van intentar crear una societat per a tothom, però no és tan fàcil; i en canvi sí que ho és jutjar les decisions polítiques que s’han pres.” L’autor ha intentat comprendre el sentiment de “frustració i culpa” que es viu al país.

El ratpenat és una bona novel·la ,

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: