El franquisme diseccionat

by

Aquesta tarda seguint el programa previst a l’Aula D’Extensió Universitària de la Comarca del Garraf es farà al presentació del llibre El Franquisme que no marxa a càrrec del seu autor Lluc Salellas i amb Pròleg del periodista David Bassa

En Lluc Salellas es presenta a si mateix en el seu bloc:

Nascut a Girona a les últimes hores de 1984. Feia poc que Karate Kid, Terminator o Amadeus havien estat estrenades.  Joan Coromines i Vigneaux havia rebut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i la “Dama de Ferro” i diversos homes, anomenats “estadistes” (Reagan, Mitterand, González,…) pels periodistes, guiaven l’economia cap al capitalisme financer que tanta misèria ha sembrat. Nét de pagesos de Viladamat i de comerciants de Celrà. Fill d’una infermera valenta, amb caràcter i generosa i d’un advocat, activista i savi que em van educar en la fermesa i en els valors que beuen de la igualtat.

Crescut a través de l’educació pública (que duri) i de l’escoltisme. Llicenciat en Ciències Polítiques i Periodisme, vaig enllestir un Màster en Estudis del Nacionalisme el 2010 a la Universitat d’Edimburg. He treballat en diversos mitjans de comunicació i des de fa més d’un parell d’anys dedico bona part del dia a la gestió comunicativa d’Òmnium Cultural. Cerco i trobo estones per poder viure-les amb les persones que estimo. I la resta del temps el dedico a l’activisme:  periodisme crític, dinamització del Casal Independentista El Forn, l’associació de veïns o el municipalisme alternatiu. Fugint de les ortodòxies, dels clixés, dels dogmatismes i afrontant les contradiccions que tots carreguem, m’atreviria a dir-me independentista i socialista. Del que no dubto és de l’amor en aquesta terra i la seva gent, a qui provo sempre d’escoltar i de qui procuro sempre aprendre. No som ningú sense la resta.  No sóc ningú sense vosaltres.

 El llibre El franquisme que no marxa és el quart volum de la col·lecció Periodistes d’Edicions Saldonar, en què membres del Grup de Periodistes Ramon Barnils publiquen textos d’interès general i d’impacte mediàtic que han estat silenciats o tractats insuficientment pels mitjans de comunicació. El primer número de la col·lecció va ser Et presento al jutge Garzón de Sònia Bagudanch, el segon, Castro al bombolla sísmica de Jordi Marsal i el tercer, Els senyors del boom de Gemma Garcia Fàbrega.

Del llibre en diuen :

“El franquisme que no marxa és un viatge al cor mateix de les famílies responsables de la dictadura franquista. Un trajecte que posa davant la societat els noms i els cognoms de les persones amb més pes durant el franquisme que van sobreviure durant la Transició i hi van continuar manant, tot i carregar a l’esquena el pes d’una infàmia de quaranta anys. Els noms i els cognoms dels responsables de la dictadura que han mantingut els privilegis amb la democràcia

El periodista del Grup de Periodistes Ramon Barnils Lluc Salellas i Vilar documenta i relata com les elits franquistes es van ressituar amb les màximes facilitats dins les estructures de poder de la nova democràcia, a diferència dels casos de Portugal i Grècia.

La conclusió d’aquest treball d’investigació és que el grup social que determina en gran manera el nostre dia a dia encara és el mateix avui. Els fills i els néts del règim absolutista, sense cap dubte, continuen al capdavant de les principals empreses i no han perdut pes polític. Una aportació de referència a l’acció col·lectiva per demostrar quines són les bases sobre les quals reposa la democràcia espanyola.”

Ben segur que serà molt interessant escoltar l’anàlisi que fa l’autor de com el franquisme sociològic encara domina bona part de els estructures socials i financeres de l’estat espanyol quaranta anys més tar d ela mort del dictador.

Aquella vella proclama que atribueixen a Franco de que ho deixava : “todo atado y bien ataddo” sembla que tenia una certa versemblança si ens atenem a  al que s’exposa al llibre.

Valdrà la pena escoltar-lo per conèixer el fruit del seu treball d’investigació i com el franquisme quaranta anys més tard encara té nivells d’influència notables en les decisions que es prenen a l’estat.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: