Tercer aniversari a seguir endavant

by

La premsa ens sí mateix poques vegada hauria de ser notícia, poques vegades s’hauria de parlar d’ella per anar bé i la majoria de les vegades quan  és notícia no és precisament per coses bones. Però sembla que a la ciutat ,i per extensió al territori ,aquesta afirmació es pot posar en qüestió sortosament. Tenim una nova versió del Diari de  Vilanova, que en procés de superació de la crisi s’ha remodelat i actualitzat molt positivament , també ens   diuen que a primers de l’any vinent el Punt tornarà a publicar edició al Penedès i tornarem a tenir un nou punt de vista que enriquirà el panorama informatiu, la televisió pública, Canal Blau, malgrat la crisi sembla que té bona salut tot i que en al meva opinió ( modesta i intranscendent) haurien de fer un replantejament profund de molta de la seva programació  . I per reblar aquesta aparent ( volem creuer que real)  bona salut ( o mal salut de ferro) , coincidint amb la Fira ha fet tres anys que  començava a publicar-se i entrar a nostra vida informativa a través de l’espai  l’Eix Diari i per tant és una bona notícia que es compleixi un nou aniversari amb la seva companyia.

Ara fa tres anys  escrivíem al mateix Eix-Diari, celebrant la sortida del mitjà informatiu:

l’aparició d’ Eix Diari, substituint a Vilanova Digital , és una bona notícia. Sempre que apareix un nou diari, encara que aquets sigui substituint-ne  un altre, és una excel·lent notícia i ho és perquè demostra una enorme vitalitat en moments difícils de la premsa i  manifesta també la voluntat de continuïtat d’un projecte de referència com ha estat Vilanova Digital. 

Primera. L’aparició d’un diari , en aquest cas digital mostra al voluntat d’un col·lectiu de professionals d’emprendre una aventura empresarial , en aquest  cas editorial, i cal que sigui un projecte viable i sostenible, però que en moments en que la crisi ens matxuca, projectes com aquets obren una certa esperança de que és possible trobar sortides positives i engrescadores . Que, a més,el diari es faci usant els noves tecnologies és també un pas endavant  en la distribució, la immediatesa de la informació i la possibilitat de la interactuació entre els lectors. Tot un món per descobrir

 Segona. La pluralitat d’opinió hi guanya. La possibilitat d’expressió plural i diversa és altament positiva , per la necessitat d’expressar opinions i de contrastar notícies i informacions . Afegir un diari nou a l’àmbit del nostre territori és prou important perquè augmentarà les possibilitats d’opinar i una garantia de mantenir i augmentar la pluralitat la diversitat.

 Tercera. Eix Diari, serà una eina imprescindible per la cohesió del territori del Penedès com a expressió d’una voluntat àmpliament estesa. Un territori el conformen moltes coses des dels referents culturals fins el paisatge , passant per els estructures econòmiques i la cohesió social. Però els mitjans de comunicació poden jugar  ( han de jugar) un paper capdavanter en aquest  aspectes referencials i  en els de la cohesió social. L’oportunitat és doncs impagable. 

 Quarta. Els mitjans de comunicació són bàsics per enfortir la democràcia. I més ho poden ser ara en que hi ha aspectes com la crisi, o una determinada pèrdua de drets socials o pel injust desprestigi de la política i les temptacions populistes. La premsa des de la seva llibertat  ha d’apostar i jugar fort per la defensa dels valors de la democràcia i de la convivència pacífica i cohesionada.

Certament avui, tres anys més tard  podem afirmar sense cap mena de dubte que aquests aspectes que consideràvem positius de la sortida de l’Eix Diari, entre molts altres ,  s’han complert abastament i han portat a que la riquesa de les publicacions de la nostra ciutat hagi augmentat no sols en qualitat, augmentant la diversitat i la pluralitat,  sinó en quantitat i fa que la  ciutat tingui ja un referent de diari digital.

Els que tenim com a   mal costum llevar-nos molt d’hora, molt d’hora ( però no perquè ho digués un famós entrenador de futbol,eh) sabem que podem trobar la companyia de l’Eix Diari i posar-nos al corrent del que passa al territori. Informats ja podem posar-nos a la feina.

I això amb noves formes expositives i informatives,  noves maneres d’entendre la informació i de trametre-la a la societat, plural en opinió, obert a la societat. I és important la  possibilitat de la immediatesa, la possibilitat de contrastar en el temps reals algunes informacions fa que una nova dinàmica hagi generalitzat l’ús d’aquets sistema d’informació. La possibilitat d’interacció i participació és també un element prou important en l’expansió del diari

I és evident que tot plegat , que darrera a quest tres anys hi ha un bona tasca professional i empresarial.

No era fàcil l’aventura. Però hi ha hagut voluntat, constància, esforç ,mancomunat , visió estratègica i per descomptat hores , moltes hores de feina per acabar fent un producte, com tot en la vida millorable, de qualitat informatia, actual, dinàmic que s’ha convertit ja imprescindible en el panorama informatiu de la ciutat i amb al voluntat de ser – i ja és-  un referent en l’àmbit del Penedès.

La història de la premsa  a la nostra ciutat és una història llarga , amplia, convulsa  i carregada de títols en els èpoques de democràcia i sequera informativa en èpoques fosques políticament , però també és , en bona mesura, la història masses vegades de la precarietat, de la manca de recursos i de manca de projecte empresarial i de la desaparició massa aviat de moltes capçaleres. L’Eix- Diari està avui en la línia de tenir una vida llarga.

Les noves tecnologies cada cop són més usades per emetre i rebre informació per tenir i generar opinió i sobretot fer-ho des de la llibertat i des de la defensa dels valors d’una informació contrastada, des de la voluntat de ser un servei d’ús públics, des d ela voluntat de fomentar el civisme i la cohesió social  i ajudar a  la transformació de la mateixa societat a la que serveix.

Tres anys encara són pocs en el recorregut que desitgem al projecte  però ja són una fita en el bon camí per seguir consolidant, ja no un projecte , sinó una realitat constatable en el camp informatiu del nostre territori.

En l’editorial que ha publicat L’Eix per celebrar aquets tres anys hi podem llegir: “Ens espera molta feina per endavant, perquè aquest projecte no vol deixar de créixer, i l’afrontarem amb la responsabilitat que l’encàrrec requereix”

Ho tenen clar.

Per molts anys !. Ànims i endavant.

 

Publicat a l’Eix Diari el 23 de novembre del 2015

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: