De lectures

by

Nou dies d’abril.

Jordi Sierra i Fabra

Rosa dels Vents.

Barcelona , març 2015

 

El subtítol és “Un nou cas de l’inspector Mascarell”, i ja és el sisè cas d’aquest policia represàliat per la seva pertinença a la policia catalana durant la República. La saga literària va començar amb Quatre dies de Gener, on sembla que ell dispara el darrer tret a Barcelona, que a les poques hores serà ocupada pels “nacionales”, per desmantellar una xarxa d’explotació de noies. Set dies de Juliol on segueix l’estela de la investigació del primer cas i es troba amb una xarxa de corrupció de la burgesia industrial del tèxtil. A Cinc dies d’octubre, el trobem cercant la tomba d’un jove mort mentre a Madrid hi ha un important judici contra un grup nombrós de maquis. I a Dos dies de maig, el trobem embolicat en un intent d’atemptat amb la vista de Franco a Barcelona. Tots els casos estan ambients excel·lentment en una Barcelona de postguerra  amb una recreació històrica dels moments en que succeeixen les accions del comissari Mascarell. I a  Sis dies de desembre a través dels seu vell conegut Lenin, un petit delinqüent s veu embolicat en una trama internacional sobre el contraban d’obres d’art robades pels nazis .

Jordi Sierra i Fabra és una del autors més prolífics i reconeguts de la literatura catalana actual. S’explica que és un autor que va començar a escriure a la seva infantesa i amb poc més de dotze anys ja havia escrit la seva primera novel·la llarga. Aquesta precocitat va lligada a una gran capacitat de treball que ha portat que fins ara hagi escrit més de 400 llibres i hagi estat traduït a nombroses llengües es calcula que ha venut més de deu milions de llibres, xifra realment important i que el situa entre els autors més llegits de la literatura contemporània.

Sierra i Fabra té una llarga trajectòria en literatura infantil i juvenil. Ha obtingut la majoria del premis que es concedeixen de literatura Columna Jove, Vaixell de Vapor, Gran Angular, Ateneo de Sevilla, el Nèstor Lujan de narrativa històrica i el Premio Nacional de literatura Juvenil a l’any 2007. Ha estat així mateix un estudiós de la música poc i rock, ha fet de comentarista i ha treballat per impulsar diverses revistes d’aquets gènere com Popular 1 i Super Pop.

A Nou dies d’abril un cop més el comissari Mascarell es veu embolicat , sense buscar-ho, en una situació complexa que haurà de resoldre si vol salvar d’una condemna a  mort segura al fill d’un vell amic seu. L’acció comença quan l’ex-comissari es detingut per la policia franquista i traslladat a la comissaria. Pateix perquè no sap per on poden anar els trets, fins que després de ser interrogat pel comissari Oliveros sobre una anotació  en l’agenda d’Agustí Mainat acusat d’assassinat d’un diplomàtic espanyol que havia estat a l’ambaixada de Washington.

Agustí Mainat el jove detingut era fill d’un conegut de Mascarell , l’havia visita feia poc al seu lloc de treball de periodista de la Vanguardia. Mainat afirma a la policia que l’anotació a l’agenda era que volia demanar-li a Mascarell que fos el padrí del seu casament.

Un cop posat en llibertat Mascarell no queda tranquil i es disposa a escatir que ha passat ja que creu impossible que Mainat hagi comés l’assassinat del diplomàtic. Comença un seguit d’investigacions al voltant del jove periodista detingut. La seva família, la seva núvia i els cercles més directes que el coneixien. Tothom coincideix en que Mainat és incapaç de cometre un assassinat però sembla que hi ha proves incriminatòries clares, el van trobar al costat del diplomàtic amb el ganivet que li havia provocat la mort a la mà.

L’amistat de Mainat i del fill de l’assassinat fa que obri una línia d’investigació on es topa amb Sofia , la novia del fill del diplomàtic. La noia ha desaparegut d’ençà de l’assassinat i això fa sospitar a Mascarell que li segueix al pista fins trobar  la noia, que naturalment no és qui deia ser. La trama es desvia  del nucli central aparentment quan Mascarell  posa al descobert una trama d’espionatge que tenia com a protagonista a la Sofia , que es coneguda per diversos noms i personalitats en l’espionatge. Les bases militars que els americans pretenen establir a la península és el motiu de la presència de Sofia, antiga amant del diplomàtic, i ara núvia del seu fill. Hi ha moments d’alta tensió quan  Mascarell es descobert pels espies que estan esperant el millor moment per fugir. En el diàleg que hi manté aquest afirmen amb rotunditat que ells no han mort al diplomàtic.

La tensa situació es resol amb un Mascarell ferit i amb la detenció i descoberta de la xarxa d’espionatge soviètica però l’assassinat no està resolt i per tant sobre el jove periodista Mainat encara hi ha la sospita de la policia amb els greus conseqüències que això por comportar.

Analitzant els diversos sospitosos de la mort del diplomàtic ordeix una trampa ajudat per la seva esposa Patro i el seu conegut Lenin  que fa caure de quatre potes al veritable assassí, resol el cas i permet que alliberin a l’Agustí Mainat.

En la novel·la es descriu una cop més la Barcelona de la postguerra de manera magistral, amb la grisos ambiental i amb la repressió ,que tot i ser ja als anys 50 i buscant el reconeixement internacional d’Espanya, encara s’aplica  sistemàticament.

Ritme frenètic, deduccions fonamentades amb la lògica i també una gran dosi d’imaginació fa que aquest nou lliurament de les aventures del comissari Mascarell que ens sembla que corda per una bona estona encara, almenys per completar el calendari.

Interessant i molt entretinguda

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: