Sinó ara ,serà ben aviat.

by

Ja ha començat la campanya electoral per les eleccions a Corts del 20 de desembre i aquest començament coincideix gairebé amb l’aniversari  de l’aprovació de  la Constitució de l’any 1978. Segur que la seva reforma, continuïtat o, ja clar rebuig serà un dels aspectes que en aquesta campanya serà objecte de debat i de posicionament.

Any 1978 a Catalunya el resultat és clar i diàfan amb una participació al voltant del 70 % ( el 67,9 2.986.726   de votants sobre un cens de 4.398.173   ) el 90,5% dels votants va donar un sí  a la constitució  (2.701.870  vots afirmatius)  un 4,6  va votar en contra (137.845  vots negatius ) i entre blancs i nuls es va arribar al 5 %. Els resultats a Vilanova estan en la línia dels obtinguts a Catalunya.

D’ençà de llavors hi ha hagut una continuada i creixent desafecció (augmentada exponencialment després de la sentència sobre l’Estatut al 2010) al text constitucional que ha arribat a que avui es pot afirmar sense massa risc d’equivocar-se que plantejat de nou el referèndum segur que els vots afirmatius no arribarien al 50 % i encara m’atreviria  a dir  que seria molt més baix. Entre els que ja creuen que no hi ha cap recorregut amb aquest text i que cal desconnectar per usar un terme popularitzat darrerament i els que volen canviar-la amb profunditat  resultaria que avui l’actual Constitució no te ja la validesa que presumptament  va tenir en el seu moment.

Res és etern i res és immutable. I en política encara menys. Ja se sap que no hi ha mal que cent anys duri.

Ens trobem avui amb clar esgotament del model constitucional nascut a l’any 1987 que ha entrat en crisi profunda i el mateix text constitucional fruit del seu propi naixement en circumstàncies tutelades i el fet que no s’hagi modificat fa que  avui generi conflicte en molts aspectes.

I ara el que cal són canvis profunds del marc i de l’escenari en que ens de moure en el futur.

Els elements rígids acostumen a trencar-se; la condició de flexible dóna molt més joc en funció de la seva capacitat d’adaptar-se i emmotllar-se a cada repte  i cada situació sense perdre l’essència. La rigidesa de la Constitució, o millor, la rigidesa de la seva interpretació  per molts governs i sobretot pel Tribunal Constitucional l’ha trencada. L’ha fet avui , almenys per una majoria de catalans,  com un element que no ajuda ni a la convivència ni a  les aspiracions majoritàries. Trenta i escaig d’anys més tard l’ instrument ja no és vàlid , ja no serveix per recollir les aspiracions  d’una bona part de la ciutadania de Catalunya. Malgrat els resultats d’aquell moment  avui, amb diverses generacions no se la senten com a pròpia, perquè no la  van votar per qüestió d’edat , però moltes altres  perquè havent-la votat i fer-ho massivament  ja no la veuen capaç de resoldre al situació que estem vivint. Hi ha qui busca posicions més obertes , però crec que arriben tard. Hi pot haver voluntats  de fer-ne modificacions  que intentin donar cabuda a moltes de les reivindicacions del país, però ,l’experiència ja demostra que a l’hora de la veritat  tot plegat s’ha quedat en bones (?)paraules sense cap mena de realitat.

Trencat aquest marc constitucional , cal substituir-lo per un de nou i posats a substituir possiblement un procés constituent català és el que pot donar un nou pacte de convivència enter al ciutadania i un nou marc des de la sobirania entre Catalunya i Espanya.

No sabem si serà ara , amb els embolics ( gairebé de comèdia)  pel pactes per fer govern – potser ja resolt quan surti això- però no hi ha dubte, si no és ara, serà ben aviat.

Un nou pacte de convivència és possible i del tot necessari.

I per reblar-ho diu Pérez Royo ,eminent constitucionalista: El sistema se ha quedado sin legitimidad, la Constitución ha quedado vacía , no tiene lama , es un cascaron vacío i se hunde.

Més clar l’aigua.

 

Publicat al Diari de Vilanova , el 4 de desembre del 2015

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: