Del “gordo” als innocents.

by

Els titulars destacats del 22 de desembre al migdia eren dos, que el “gordo” havia passat de llarg de Catalunya i que Junts pel sí havien presentat la proposta que han fet a la CUP per investir President i poder formar govern.

O sia que a Catalunya el “gordo” de veritat que ha caigut és el document presentat solemnement per Romeva i els seus companys e candidatura. Com si fos un premi.

Ara el document haurà de ser validat o per la CUP en l’assemblea que farà a Sabadell ( si no hi cap més canvi) el proper dia 27 de novembre , tres mesos després de les eleccions i precisament quan ja és típic fer innocentades.

Així passarem del Gordo als innocents.

I segurament s’’ha de ser un pèl innocent per creure’s que ara tot el que es proposa es portarà a la pràctica.

Sobretot perquè qui fa la proposta ha tingut l’oportunitat de fer-ho al llarg de forces anys i ha mirat cap una altre banda o senzillament que ara és tot possible per poder assolir la presidència de la Generalitat al preu que sigui.

El document és llarg però prou interessant, no ho negaré.

Destaca més enllà de tot un seguit d’aspectes polítics i administratius ( que sonen a un exercici de ficció) per tirar endavant el nou estat, destaca mot però  el que diu el pacte respecte al pla de xoc.

Pla de xoc que intenta pal·liar els efectes de al crisi que ha sacsejat Catalunya.

Però el Pla de Xoc que ara es proposa ha tingut una acollida més aviat crítica que podríem resumir amb els paraules de Teresa Crespo presidenta del Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars que afirma que el pla de xoc negociat amb la CUP conté mesures que el Govern mai va voler aplicar que a més , qualifica de “pèrdua de temps” els quatre anys que ha estat al capdavant d’aquest organisme. En fi una veu qualificada que desemmascara aquesta situació que estem vivint i posa en dubte al credibilitat de les operacions que es porten a terme.

Algunes dades concretes que fan pensar que el Pla de Xoc és una amalgama de propostes que ja existien i que ara es fusionen per donar una certa aparença de sensibilitat social.

Un parell d’exemples

Llegim al document de proposta de pacte amb la CUP

 Reducció d’un 50% del temps mig de les llistes d’espera de primera visita a especialista i proves diagnòstiques així com del 10% de les llistes d’espera quirúrgiques.

Per fer ho s’aporten els següents recursos

Primera visita a l’especialista: 13.600.000 €

Proves complementàries: 8.400.000 €

Intervenció quirúrgica: 74.000.000 €/any

 Podem llegir en els resolucions aprovades en el Debat General sobre l’increment de la pobresa i de les desigualtats

6.7 Garantir unes llistes d’espera transparents que mai suposin un desavantatge per aquelles persones que no tenen cap altre mitjà que el sistema públic per accedir a la intervenció necessària per la seva salut (igualtat de condicions d’accés per tothom, només sota criteris clínics contrastables).

6.8 Reduir les llistes d’espera de diagnòstic que assegurin que cap persona, pel sol fet de només dependre del sistema públic, pugui ser perjudicada pel tractament de la seva possible malaltia

Evidentment aquest segon paràgraf no s’ha porta a terme.

Ara ens haurem de creure que sí que es farà?

Ara doncs sembla que hi ha diners però segons dades oficials, el 2010 el pressupost del departament de Salut era de més de 9.000 milions -concretament 9.709.389.100 euros- , una xifra que va anar baixant progressivament fins que aquest 2015, que té pressupostats 8.466 milions, ha augmentat per primera vegada en els darrers cinc anys respecte a l’any anterior. Tot i que suposa un lleuger augment en comparació amb l’any 2014, segueix estant molt lluny de les xifres de 2010, 2011 o 2012. Entre 2010 i 2013 el pressupost es va mantenir per damunt dels 8.500 milions d’euros però el 2014, per exemple, va tocar fons amb prop de 8.200 milions. En total, les reduccions pressupostàries han suposat que avui es compti amb 1.300 milions d’euros menys que el 2010.

Un altre exemple, en aquest cas sobre la renda mínima

Diu el document de Junts pel sí:

Renda Mínima d’Inserció. Recuperar la Renda Mínima d’Inserció com a dret subjectiu; ampliar el pressupost per garantir el 100% de cobertura; i garantir el manteniment en el programa de la RMI a totes les persones que, passats els 60 mesos de permanència, mantenen les circumstàncies que van generar el dret a percebre-la.

Previsió pressupostària: 70 M € addicionals al pressupost executat de la RMI durant el 2015 (200 M €) .

 En Una de les resolucions aprovades en el Debat General sobre l’increment de la pobresa i de les desigualtats podem llegir:

 1.2 Garantir que el Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya inclogui un pressupost que abasti, com a mínim, quatre exercicis pressupostaris i incorpori les actuacions i estratègiques que estan impulsant tan la resta d’administracions que operen al nostre país com les entitats del tercer sector social, per tal que esdevingui un pacte realment nacional.

1.3 Definir, a través del Pacte per a la lluita contra la pobresa

 c) Crear un grup de treball amb la participació de tots els agents implicats que estudiï les propostes de rendes socials d’equitat i les seves possibilitats de finançament

En fi ja em diran i així podríem anar fent Aquest mateix exercici en matèries com l’educació i en el tema de les beques escolars .

Ara ens caurà la “grossa” en forma de pacte i tot serà doncs un camí de roses.

Però en altres àmbit la reculada de Mas i els seus és també espectacular.

El mateix document del pacte ens informa que:

Barcelona World . El programa electoral de Junts pel Sí estableix el compromís de “revisar i impulsar el projecte de complexos turístics integrats del camp de Tarragona, per concretar l’aposta de captació de mercats llunyans i de protecció econòmica del territori, en el segment del turisme familiar i dels esdeveniments i convencions, en un marc de compromís amb el turisme de qualitat, responsable i sostenible” . Tanmateix, es deixa en suspens la tramitació del PDU. Es crea un grup de treball per abordar una possible revisió del pla entre el Govern, Junts pel Si i la CUP. La vigència de la suspensió del PDU es mantindrà fins que no hi hagi un acord per consens.

 Reprodueixo titulars de la premsa concretament del digital “delcamp.cat”del moment en que el projecte era la panacea pel país :

 Artur Mas: «El Camp de Tarragona ho té tot per triomfar i ho farà»

CiU i PSC han fet oficial aquest migdia la signatura de l’acord sobre BCN World

 La Torre del Pretori de Tarragona, ha acollit aquest matí, diumenge 30 de març, la signatura de l’acord de lle de BCN World entre el govern de la Generalitat i el Partit Socialista de Catalunya. L’acte ha estat encapçalat pel president de la Generalitat, Artur Mas; el primer secretari del PSC, Pere Navarro; i els alcaldes de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; de Vila-seca i també president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; i de Salou, Pere Granados.

«és un projecte que es basarà en les bones pràctiques i hi ha una llei que ens assegura que no serà el campi qui pugui». Per una altra banda, ha remarcat que l’objectiu és la capitalitat turística de Catalunya i Tarragona: «el Camp de Tarragona ho té tot per triomfar i ho farà. Tenim totes les condicions, ho volem tot i Catalunya ho tindrà», ha dit Mas.

Finalment, va defensar que amb BCN World Catalunya vol convertir-se en “un focus mundial per atreure convencions i congressos, és a dir, turisme de negocis i turisme familiar”. “No fomentar ludopaties severes i que una part dels ingressos del joc es reinverteixin en acció social i territorial”, va concloure.

Val alguna cosa la signatura del President?

És l’acord amb la CUP el “tipp-ex” que esborra la signatura  dels compromisos que ha contret  el President?

El cinisme s’instal·la dissortadament en tot aquets procés.

Consti a mi ja em va bé que no es faci això de Barcelona World, fa ferum de “pufo”, però vaja no em refiaria del President ni amb l’eufòria pròpia del Cap d’Any.

Demà, principi del dia dels Innocents sortirem de dubtes , però els dades concretes i reals queden per la història.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: