De lectures

by

La luz que no puedes ver.

Anthony Doerr

Editorial Sumadeletras.

Barcelona, març del 2015.

Interessantíssima novel·la en que deus vides paral·leles acaben confluint en mig dels desastres i horrors de la guerra mundial. Una trama excel·lentment ordida amb dos personatges que aixequen simpatia només conèixer-les i que van desenvolupant la seva vida fins que les circumstàncies els porta a trobar-se en bàndols enfrontats però amb una sintonia que en mig de l’enfrontament en que estan sotmesos i en mig d’un destrucció inenarrable és possible que la innocència venci a la perversitat. L’expressió d’una gran sensibilitat en forma de narració. Fruit de l’èxit que ha tingut el llibre. Ha estat un dels llibres que més temps ha estat en les llistes dels llibres més venuts. Certament creiem que  s’ho mereix.

Anthony Doerr va néixer i es va criar a Cleveland, Ohio. És l’autor de les col·leccions de contes The Shell Collector i Memòria de paret, les memòries, Four Seasons a Roma, i les novel·les sobre la About Grace  i Tota la llum que no podem veure, que va ser guardonat amb el premi 2015 Pulitzer per la ficció  i també amb  altres guardons .

La revista britànica Granta va incloure a l’any 2007 a Doerre com una dels 21 millors escriptors dels EEUU per la qualitat de les seves obres i per l’acollida que cadascun del seus llibres ah tingut.

Entre els nombrosos premis obtinguts destacaríem al 2010 Stroy Prize considera el premi més prestigiós de literatura als EEUU i també  Sunday Times EFG considerat el premi més important del món a  un relat.

Més enllà dels premis que hagi pogut obtenir no hi ha dubte que la novel.la La luz que no puedes ver és una narració amb enorme capacitat d’emocionar i amb uns personatges magníficament descrits.

La novel.la comença quan s’intueix l’ambient d’un possible conflicte bèl·lic. Dons nens en dues ciutats diferents la Marie Laure, perd la visió fins  quedar cega  i ha d’aprendre a conviure amb el seu handicap, l’ajuda el seu pare que és l’encarregat dels panys i candaus del Museu de Història Natural de París. Amb la seva habilitat li fa una maqueta del entorns d’on viuen perquè la Marie Laure vagi aprenent els itineraris i pugui caminar sola per París.

A un miler de quilòmetres viu el Werner un orfe que malda per sobreviure en un orfenat , el seu destí és treballar a les mines que hi ha prop de la residència, allà viu amb la seva germana i té una afició extraordinària per la mecànica i es dedica a reparar aparells de ràdio. Aquesta afició , gairebé obsessió fa que es fixin amb ell i el porten a una escola de les joventuts hitlerianes a  on anirà perfeccionant el seus coneixements a l’entorn de la ràdio.

Un cop la guerra esclata fan recorreguts diferents però tots dos acaben a la ciutat de Saint-Malo . La Marie Laure inicia amb el seu pare la fugida quan els alemanys entren a  Paris i el pare rep l’encàrrec de protegir  una preuada joia que té una llegenda al voltant de la immortalitat. Arriben després d’una llarga peripècia a la ciutat on s’hostatgen a la casa del oncle avi de la de la Marie Laure. El pare es detingut mentre estava fent una maqueta perquè la filla s’orientés , desapareix . Ella es queda amb l’oncle avi i s’endinsa  en la via de la resistència ja que l’avi emet missatges a través d’una ràdio pels anglesos i americans quan just estan a punt d’arribar a la ciutat de Saint -Malo

Precisament aquestes emissions de ràdio són les que porten a Werner fins a Saint-Malo, ja que amb es dedica a detectar emissions clandestines i localitzar-se. En mig d’un bombardeig Werner queda atrapat en un soterrani i a través de la ràdio escolta  Marie Laure que ,sola a casa , ja que l’oncle avi ha esta detingut ,emet per la ràdio i musica i va llegint capítols de Jules Verne. Werner fascinat per la veu de la jove quan aconsegueix sortir del soterrani busca fins a trobar la casa des d’on emet la noia. Arriba just per salvar-la d’un sotsoficial alemany que ha recorreu Europa cercant la joia que el pare de la Marie Laure havia amagat.

Entre els dos joves neix una corrent de simpatia i ambdós intenten allunyar-se  de la  ciutat que serà bombardejada sense treva mentre duri la resistència. Aconsegueixen fugir de la primera línia de foc La Noia retroba el seus familiars i ell es detingut i fet presoner pels americans.

El desenllaç de la novel.la es situa ja en l’actualitat quan es retrobem les famílies dels protagonistes.

Dos personatges que viuen els primers anys del nazisme si ho viuen en una certa incomprensió en part per la seva vulnerabilitat malgrat  vagin superant els inconvenients i entrebancs que la vida  els va posant. Al·legat contra el nazisme sense però que hi la novel.la sigui una narració de  al guerra, aquesta és el marc  per anar  desenvolupant els itineraris dels dos joves.

Dos joves , dos herois involuntaris que amb la seva innocència vencen l’horror de la guerra , una atracció que potser en altres circumstàncies hagués pogut ser una gran història d’amor. Ara esdevé una relació especial de supervivència, un petit punt de llum en la foscor de la guerra.

Crec que és una lectura inoblidable combinant magníficament una atmosfera semblant a la d’un thriller i amb un resultat ambiciós pel que fa al contingut d’una solvència narrativa extraordinària.

Un llibre que emociona i que barreja magníficament fets i sentiments.

 

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: