Passar full…..

by

Hem tornat a passar full..

El calendari denou ens assenyala que som al mes de gener.

Recomençar..

Propòsits, desigs, voluntat, llistes de coses a fer i llistes de coses a deixar.. tot s’acumula aquets dies.

Però amb l’inici de l’any, comença de nou el cicle festiu que hem acabat ( o començat segons es miri ja l’hivern sembla ser el principi el cicle natural que és el que val en això de començar la festa) amb les festes de Nadal , del solstici d’hivern en llenguatge més prosaic.

Aquí a Vilanova encara tenim el regust de neules i torrons i ja s’acosta la Festa Major d’Hivern ( abans anomenada petita i ara pujada d’escalafó per la feina feta i per la voluntat popular,sens dubte). Sant Antoni un any més ens convida a gaudir de la festa ancestral.  Festa que està arrelada al País de manera transversal. A partir d’aquets dissabte i diumenge  comencem a donar tombs per Catalunya les respectives festivitats ,fins  96 poblacions realitzaran aquest 2016 la tradicional festa dels Tres Tombs, amb un calendari que arriba fins al mes d’octubre, encara que la temporada oficial es tancarà el di 8 de maig a Castellbisbal amb la celebració de la 19ena Trobada Nacional de Tres Tombs., segons explica l’Eix Diari  i encara hi afegeixen : “La festa dels tres tombs amb més de 300 anys d’història s’ha convertit en tot un museu vivent i itinerant més important dels nostres dies, reflexa de la memòria històrica del nostre país del transport de passatgers i mercaderies. Els Tres Tombs contribueixen a la recuperació del patrimoni històric de carros, guarniments i estàndards dels gremis i entitats, a la conservació de la raça del cavall de tir a la conservació de la tracció animal en les feines del camp i a la conservació d’oficis com el ferrer el carreter o el baster.”

 La Festa de Sant Antoni doncs és una festa profundament arrelada a les nostres contrades . Té plasmació diferents però és també uns dels exponent de la Setmana dels Barbuts, ja que hi ha diversos Sants que lluïen un espesses barbes i també és coneguda aquesta setmana com una de les setmanes que fa més fred de ‘hivern. ( el canvi climàtic potser ho qüestionarà en un futur).

La festa de Sant Antoni és el paradigma de com una festa ha estat capaç d’evolucionar i convertir-se avui com imprescindible en el calendari festiu de la ciutat.

Hi ha al darrera de la pervivència una tossuderia del col·lectiu organitzador que ha batallat dur per, no sols mantenir al festa, sinó d’adequar-la a la realitat d’avui. Segurament ha ajudat a la renovació el fet de que a Vilanova el dia de Sant Antoni fos festiu i això ha fet que la majoria dels vilanovins amb la seva multitudinària presència als Tres Tombs ha ajudat a mantenir viu l’esperit de la festivitat.

L’estructura és molt senzilla, ja que és la mateixa que s’ha fet al llarg del temps la benedicció i desfilada dels animals beneïts pel centre de la ciutat, ara  s’ha hagut d’eixamplar perquè el tomb ja no es podia fer sense encavalcar-se el cap i la cua.

Mica en mica s’hi ha anat afegint actes que li han donat més prestància i relleu, per exemple, demà com a preludi dels Tres Tombs del diumenge 17,   hi haurà el pregó dels Tres Tombs que enguany pronunciarà l’ historiador vilanoví Albert Tubau. També algunes actuacions dels balls populars amb l’ invenció que han fet els de l’Agrupa ( Agrupació de Balls Populars) amb nens i nens que comencen  aprendre els balls propis d ela ciutat. Potser seran un relleu de cara al futur?. Calia?

Tot plegat confegeix un programa d’actes prou notable pel gaudi dels que anirem a veure els tres tombs i un cop mes seguirem admirant la llarga corrua de mules tirant d’algun carro, o les antigues tartana ,o els cotxes de cavalls que rivalitzaran amb elegància. , o el genets i amazones – algunes com a preludi de Carnaval ben disfressades- . Sempre igual. Sempre diferent i sempre també Mb alguna cirereta que dóna al novetat de la cavalcada.

Tot plegat ens va pensar en el futur de la Festa.

Ja sabem que ningú pot predir el futur, però al marge de la predicció el que crec que ha de valdre és la projecció del que avui es fa cap un demà en que amb les variacions que corresponguin i amb les adequacions que la societat demandi la festa perviurà. Però hi ha alguns aspectes claus   :mantenir el caliu humà com element de cohesió i de generar confiança , objectius i projecte de festa i entorn clars i definits, mantenir i augmentar, si és possible el suport institucional, intentar superar el localisme i situar la nostra festa en el conjunt festiu del país, no perdre la proximitat que avui té amb la ciutadania i mantenir aquest valors de treball,esforç, constància, estimació per la terra i la festa, recerca de complicitat…

En fi comencem el calendari de l’any 2016 amb dates marcades amb vermell. A disfrutar-les,

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: