Aquesta és la realitat.

by

Tal com preveia la Llei dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2016, la revalorització general de les pensions de Seguretat Social ha quedat establerta en un 0,25%.

D’acord amb el RD 1170/2015, de 29 de desembre, sobre revalorització de les pensions del sistema de Seguretat Social i d’altres prestacions socials públiques per a l’exercici 2016, aquesta actualització del 0,25% és aplicable tant al límit màxim com a les quanties mínimes de les pensions contributives, de les no contributives, de les pensions residuals del SOVI i de les assignacions a favor de fills amb discapacitat amb 18 anys o més.

Publicat a la premsa.

I constatar que la realitat és que un cop més la pujada de les pensions es queda per sota la pujada de preus, malgrat l’ IPC de Catalunya la taxa d’inflexió s’ha situat en el 0 %, però tenint en compte quin preus s’agafen per la pujada de l’IPC ( on la benzina hi té un paper clau)és poc real respecte a la pujada de les pensions.

En l’anàlisi que es feien des d’algun sector sindical fila prim, deix clar que la pujada del 0,25 constitueix un cop més una pèrdua d e valor adquisitiu.:

Respecte a la xifra de la revalorització, i tenint en compte que l’IPC a Catalunya sol ser

més inflacionari que el del conjunt de l’estat, cal lamentar que aquest 0,25% ni tan sols arribi a compensar l’increment dels preus del 2015 d’aquells béns i serveis de primera necessitat (0,7%), que majorment són consumits pels i per les pensionistes.

 Si bé és cert que al llarg del 2015 l’IPC general a Catalunya (darrera dada disponible:

variació interanual a novembre de 2015) s’ha mantingut invariable respecte de l’any anterior (0%), els preus dels productes de primera necessitat (alimentació, vestiti habitatge) en termes agregats no ha seguit la mateixa evolució i han crescut un 0,7%.Els preus de l’alimentació i de les begudes no alcohòliques han crescut un 2%, els preus del vestit i el calçat han crescut un 0,5%, essent compensats només parcialment per la caiguda conjuntural dels preus de l’habitatge (-1,8%) degut al menor preu de l’energia.

 Però la revalorització del 0,25% no només no corregeix la pèrdua del poder adquisitiu de 2015 per aquells articles de primera necessitat, sinó que queda lluny de restaurar la pèrdua acumulada del poder adquisitiu de la majoria de pensionistes des d’inicis de la recessió de 2007.

 Cal tenir en compte que la pèrdua de poder adquisitiu va accelerar-se especialment a partir de les polítiques d’ajust engegades al 2011 quan, fruit de les retallades en l’accés a serveis i a prestacions públiques, les persones van haver de destinar més part de la seva renda (també més reduïda) a pagar per serveis públics anteriorment disponibles. En

aquest context, la congelació de la majoria de pensions durant el 2011 i 2012, i les successives revaloritzacions en un escàs 0,25%, han provocat el debilitament accelerat de la renda disponible familiar.

 Queda clar doncs que per més que el govern espanyol vagi parlant de recuperació de l’economia i que vol escenificar que al millora de l’economia és una realitat.

Però la realitat és una altra , la pèrdua del poder adquisitiu i l’augment de la pobresa entre les persones més grans , sobretot, entre els dones. I aquesta realitat és la que cal posar damunt la taula en els debats sobre el futur dels sistema de pensions de l’Estat en l’anomenat Pacte de Toledo.

La modificació unilateral del PP de la llei de pensions abusant de la seva majoria absoluta no ha comportat cap millora. Bé és cert que el tema de l’IPC, pot en alguns moments, penalitzar les pensions però la proposta del PP amb aquest augment del 0.25 i amb possibles apujades en funció de funcionament de l’economia, criteri arbitrari i dependent del ministeri d’hisenda sembla un sistema poc propens a situar apujades poc reals i poc substancials com perquè els sistema de pensions tingui l’adequada actualització.

En definitiva que com en tantes altres aspectes el govern del PP ha estat negatiu pel país. Ara hi ha l’oportunitat de canviar-lo.

A veure si és possible.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: