De lectures

by

El Lleopard

Jo Nesbo

Col·lecció A Tot Vent.

Editorial Proa

Barcelona, octubre 2014

Un nou cas de l’inspector Harry Hole que posarà damunt del paper un cop més la capacitat de Jo Nesbo per produir una narrativa molt eficaç al servei del misteri i de la investigació. Harry Hole és un policia que no segueix els patrons habituals, alcoholitzat, en aquesta novel·la el trobem amb addicció a les drogues i irrespectuós amb el sistema. La seva manera de ser i de fer li ha portat que sigui el blanc preferit d’un cert establishment dintre de la mateixa policia que el volen fer servir com a cap de turc en carregar-li els errors i els fracassos.

Jo Nesbo és nascut a Oslo Ha treballat en el camp de la música però fonamentalment se’l coneix com escriptor, un dels més preuats representatius de la novel·la negra escandinava, que s’ha situat com a número ú d e vendes, superant al conegudíssim Stig Larsson. A l’any 1997  va publicar la seva primera novel·la,  el Rat Penat, que va ser guardonada amb el premi  Riverton a la millor novel·la negra noruega i el premi Grassokkelen a la millor novel·la negra dels països nòrdics. D’ençà d’aquesta primera entrega de la sèrie del Harry Hole ja n’han aparegut 9 novel·les amb el mateix protagonista. Els seus llibres s’han traduït a molts idiomes.

Nesbo viu, a Oslo,. Va estudiar Economia i Negocis És principalment conegut per les seves novel·les de gènere d’investigació i sobretot les de l’inspector Harry Hole, però també és el cantant del grup de rock. A més de les novel·les de la sèrie negra amb l’inspector Harry Hole, també ha començat una línia infantil/juvenil sobre el Doctor Proktor, un científic boig, inventor.

Té uns seguidors fidels que segueixen amb interès les evolucions de la seva novel·la i també del seu protagonista Harry Hole, que malgrat els seus defectes és fa apreciar i és un personatge proper i que genera empatia.

Aquesta novel·la , El Lleopard, comença quan la detectiu Kaja Solness ha de viatjar fins a Hong- Kong per intentar localitzar a Harry Hole que voluntàriament es va allunyar de la seva ciutat  tocat i gairebé desestabilitzat anímicament  després de resoldre el cas del Ninot de Neu que va provocar que es trenqués la seva família ja que aquesta va estar en perill per l’obsessió de l’assassí del Ninot de Neu. Al llarg de tota aquesta nova novel·la hi ha referències constant a l’anterior obra  narrativa , que ajuden a crear un ambient eficaç respecte a l’aparició d‘un nou assassí  en sèries, tot i que un anàlisi  en profunditat i sistemàtic de les víctimes fa pensar que hi ha una relació entre elles.

La Kaja Solness localitza a Harry Hole i aconsegueix convèncer de que retorni  amb ella a Oslo per intentar localitzar a l’assassí que ha mort a diverses persones sense que la policia  no tingui cap pista ni indici del perquè de la mort i això podria ajudar  a trobar un fil comú entre les víctimes. L’assassinat d’una diputada porta el cas a les portades del diaris i dels informatius i això provoca una reacció de la policia que crea a l’entorn d’ Hole un grup gairebé secret per intentar trobar la solució  a les morts. Aquest grup però té en contra a un dels inspectors de policia que té el suport de les autoritats polítiques i vol tota l’atenció de la premsa i el protagonisme únic en la resolució del cas i si cal actuar de manera bruta i fent xantatge i extorsions a Hole ho farà.

És inevitable al llarg de l’obra, i això també li dóna més interès, la vida professional i la investigació es barregi amb la vida personal trasbalsada, convulsa de Harry Hole . Els enfrontaments amb les estructures de la policia, a traïció d ‘alguns del seus col·laboradors, el retrobament dels seus antics amics, la situació terminal del seu pare són elements que ben barrejats i situat conformen tot un seguit de sub-trames que ajuden a  la trama central i li dóna un interès creixent a cada pàgina que es llegeix.

No hi ha dubte que al llarg de les set-centes planes que té el llibre hi ha tot un seguit de farciment possiblement innecessaris d’anades i vingudes en la investigació , d’errors en la diagnosi , d’avenços i retrocessos, però al final, la resolució de la trama està molt ben encertat  i es tanca el cicle de causes del perquè dels assassinats i també de l’ implicació personal de Hole en les seves investigacions i l’atracció que sembla generar en els assassins. Aquesta mena de complicitat entre el policia i l‘assassí és un element clau en la resolució dels assassinats. És com si hi hagués un repte enter els dos personatges per veure com es desenvolupa la trama i arriba  el final de la història.

És una novel·la intensa en tots els sentis, una acció que desborda les prensions, uns personatges que viuen al límit, unes relacions en masses casos viciades i amb un transfons d’interessos no sempre clars, una ritme trepidant, uns successos cada cop més enrevessats i més complexes. Una investigació difícil i encara més pels entrebancs que Hole va trobant però també molt ben resolta a base de deducció, intuïció i també algun que altre cop de sort.

Bona novel·la negra, en la línia de els anteriors, potser , ja hem comentat una llargada excessiva , ara, aqueta llargada fa que hi hagi més històries col·laterals i trames secundàries que també tenen el seu interès però potser en algun cop fa perdre el fil principal.

Val la pena llegir-la per passar unes molt bones estones seguint els treballs d’investigació i les vicissituds personals de Harry Hole, un trencador de motlles i d’estereotips.

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: