I si també hi poséssim la cultura?

by

 

Després de presentar el Pla de Mandat el govern ha fet públic , un cop fet el corresponent procés participatiu , el Pla de xoc d’emergència social pel 2016.
A partir d’una primera proposta que es va sotmetre a la possibilitat d’esmena, aportacions i qüestionaments, ara el govern ha fet la refosa amb el seu criteri , amb les seves possibilitats econòmiques i amb la priorat política que s’han marcat i han fixat i que serà reflectida en el pressupost pel 2016.
A partit d’uns criteris i prioritats polítiques fonamentades en els cinc eixos que conté el Pla, Eix social, Eix educatiu, Eix cohesió social i participació ciutadana, Eix de l’habitatge, Eix ocupació i treball, s’ha fet un excel·lent i acurat treball per part del responsables i tècnics de diverses regidories. Matisant , en ocasions, el que ja es venia fent, corregint i esmenant allò que l’experiència ha fet pensar que es podria canviar o rectificar per millorar-ne els resultats i encabint-hi noves propostes adequades a la percepció de la realitat de les necessitats que hi ha en aquest moments d’una certa precarietat i emergència social.
El Diari en va ja informar abastament ja però en voldria destacar un parell de coses, el Pla és un bon exercici de transversalitat entre diverses àrees cosa difícil quan es governa en coalició i crec que en aquest pla almenys sobre el paper s’aconsegueix. I, per altra banda, em sembla prou important que el pla segui acotat en el temps , any 2016, i porti la corresponent partida econòmica que s’aplicarà. Serà mot més fàcil d’avaluar la seva real execució.
Per altra banda però en les accions segur que cadascú, segons el seu criteri o prioritat, en destacaria o relativitzaria alguna, posaria més atenció i recursos en aquesta i no en una altra, podríem discutir si calen més aportacions per programes per la get gran o per la infància però cal admetre que és el govern qui prioritza i qui en té després la responsabilitat . Caldria també visualitzar el paper de la Generalitat i sí compleix els seus compromisos i obligacions. Segurament no en trauríem cap d’accions, però potser n’hi afegiríem alguna i en aquest sentit crec que hi manquen propostes i accions basades en la cultura que sempre s’ha dit que són fonamentals en qualsevol acció comunitària i aquest Pla n’és una . Si el Pla de Mandat concep la cultura com un element de transformació social, hi encara hi podríem afegir sense risc a equivocar-nos, que la cultura trava la cohesió social, aporta referents socials col•lectius i pot identificar a la comunitat en uns valors socials i cívics concrets, no s’entén que hi hagi una manca absoluta de presència del marc cultural en el Pla. Ens hem vantat mil vegades – amb més o menys raó i fonament- de l’enorme i important teixit associatiu cultural de la ciutat. Ara i en aquest Pla era el moment de palesar aquesta fortalesa tenint una presència real i cabdal en la seva plasmació i ajudar a través de l’acció cultural a com una aportació important en el benestar de les persones, més quan l’Estatut ,encara vigent, parla de la cultura com un dret fonamental.
Passar d’entendre l’acció cultural d’ ornamental a estructurant també ajudaria sens dubte al Pla d’Emergència social.
La regidora de serveis socials deia -no crec errar l’esperit de les seves paraules- que el Pla hauria de servir perquè tothom al marge de els condicions per raó de naixement o sobrevingudes hauria de tenir a la ciutat de Vilanova les mateixes oportunitats i poder realitzar el seu projecte vital. Quanta raó! Però millor si hi poséssim també la cultura, oi?.

Publicat al Diari de Vilanova el 12 de febrer del 2016

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: