Ja hi ha pressupost.

by

 

El Ple de l’Ajuntament de Vilanova va aprovar la setmana passada els Pressupostos municipals del 2016.
Finalment es va aprovar amb els vots a favor de CiU i PSC que formen el govern ,amb l’abstenció d ‘ERC i PP i amb el vot en contra de Som VNG, la CUP I C’s,
El govern doncs ha salvat el primer escull fort de la legislatura, té els comptes aprovats i pot començar a implementar les polítiques del Pla de Mandat, encara que la realitat és menys afalagadora ja que un percentatge molt elevat del comptes són despeses fixes i retorn d’interessos dels crèdits, per tant poca cosa hi ha per destinar-lo a mesures i accions noves.
Tot i així hi ha camp per córrer,segur.
No és ni de llarg el pressupost que el govern voldria perquè ja hem dit que està mot hipotecat i perquè les restriccions que imposa la legislació aprovada pel PP durant aquests anys impedeix que els ajuntaments facin al seva pròpia política de previsions i disposició de les mateixes.
Tampoc els augments de fiscalitat han estat tants com per deixar un marc ampli.
Potser la construcció que comença a revifar de nou encara que lentament pot donar una mica d’aire a les xifres municipals, però no serà ni de lluny el que es podia recaptar fa un anys. Moderació doncs en l’augment d’ingressos.

De fet segons el govern el principal augment de despesa va a la neteja de la ciutat , a millora les platges i també a despeses de caràcter social com poden ser les beques menjador i a les ajudes domiciliàries i les mesures contingudes en el Pla de Xoc, un treball transversal dedicat a pal•liar les necessitats més urgents a les famílies a qui la crisi a situat en una tessitura difícil.
El PP tot i que deia que hi havia pocs diners pel manteniment de la via pública es va abstenir i ERC que fa fer una crítica al pressupost i en general a l’acció del govern va acabar demanar tres aspectes que poc tenen a veure amb el pressupost com són una auditoria del deute, un cens de pisos buits i la presentació del Pla d’acció Municipal per acabar abstenint -se i facilitant que els pressupostos siguin efectius.
Poc marge tenia ERC si no volia haver d’entrar en la fase de negociar un govern alternatiu per la moció de confiança que hauria d’haver presentat el govern d’haver estat derrotat en el pressupost.
Ningú segurament més enllà del govern en els moments de dificultats reals en l’economia municipal deu voler agafar la responsabilitat de fer girs importants en els pressupostos.

El bloc del “no” que va acollir a forces tant distants com a C’s i la CUP també va fer plantejaments diversos així mentre C’s va criticar qualsevol acció que tingués flaire de catalanista ja fos la partida de normalització lingüística o la quota de l’AMI la CUP va fer crítica de la despesa consignada pel retorn del crèdits al bancs , ja saben que la CUP explica aquí se’ls vulgui escoltar que deixar de retornar bona part del deute existent. Però tampoc explica com després es finançaria…
Som VNG, vota en contra perquè diu que els pressupostos no són prou socials ( i quins ho son ?) i demana un canvis substancials en la manera de plantejar-los.

Vet aquí doncs que el govern ha sortit , encara que sigui pes pèls, indemne del primer embat que tenia.
Es troba a faltar algunes partida més àmplia pel que fa a inversions ja que es mantenen les poques hi havia sobretot en equipaments municipals però no hi ha en perspectiva fer una disseny de quines seran els gran obres de futur a la ciutat. I encara tot plegat condicionat a les subvencions que es pugin rebre de les altres administracions.

Poca alegria doncs en unes xifres condicionades pel topall en les depeses i per les obligacions contretes pels crèdits. Tot això segur que poden donar joc sobretot en la priorització de determinades polítiques i també , quan hi ha pocs diners, segurament el que cal es avançar la planificació, projectar de cara al futur per quan la situació millori.

Amb l’aprovació del pressupost el govern té marge per començar a actuar amb decisió en aquells aspectes que han de marcar el seu mandat, la confecció del mateix pressupost ja dóna una idea de coma anirà aquest quadrienni però alhora també consolida el pacte de govern ja que el debat intern genera si més no més complicitats internes i això sempre acostuma a enfortir els governs de coalició.
A l’oposició sobretot a ERC segurament se’ls hi ha escapat una oportunitat d‘arribar a acords que realment influïssin en els xifres i en algunes partides , tenen ara un any per tornar-ho a intentar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: