Portes obertes de bat a bat

by

 

D’aquí pocs dies començarà com cada any el procés de matriculació a les escoles. Aquest dies es viurà  de nou el neguit de pares i mares que hauran d’escollir l’escola en la que els seus fills i filles hi faran el primer cicle educatiu. Han de triar  i triar en temes transcendents – i triar l’escola pel seu fills ho és- genera un cert desassossec a les famílies fruit d’incerteses pròpies de la novetat , de les voluntat i de les prioritats que hom es fa respecte a l’elecció de centre, ja sigui per proximitat, sigui per coincidència amb el projecte educatiu , per convicció religiosa o per qualsevol altre raó.

A les escoles aquets dies es viuen, també, amb neguit però també amb il·lusió . Les jornades de portes obertes que cada any es fan en aquestes dates són una bona oportunitat per mostrar la feina que fan a les escoles , la bona feina que es proposen portar a terme. Les jornades de portes obertes serveixen per palesar la voluntat de mostrar fil per randa el propi projecte educatiu i que sigui valorat i sigui tingut en compte de cara a la prendre la decisió per part de  les famílies. És una carta de presentació de com volen exercir l’educació ,de com s’enfronten a les noves metodologies, de com volen inserir-se en el seu marc territorial, de com volen ampliar l’ensenyament dels idiomes o de com fomenten valors socials i cívics.  Posar a  disposició dels futurs pares i mares un projecte educatiu en el que creuen , que l’han practicat, que l’han millorat any darrera any i bé a ser la senya d’identitat de cada centre.

I neguit perquè un cop més, seguint el criteri dels darrers anys , la Conselleria vol tancar abans del procés de matriculació més de 53 aules de P-3, a Vilanova dues aules menys fet que minva les possibilitats d’elecció de les famílies i  afebleix, un cop més, l’escola publica

A l’escola cada cop se li exigeix més i és lògic que així sigui. La societat és cada cop més complexa i per tant els aprenentatges, les actituds i alguns dels valors són permanentment mutables i la societat , les famílies i l’administració que ha dipositat en la institució escola la formació en tots els sentits dels futurs ciutadans i ciutadanes li reclama un esforç perquè es posi al dia, perquè no existeix una dissociació exagerada entre el que es fa i s’aprèn a l’escola i el món real. I per això el Projectes Educatius preparats pel equips de docents  de centre que aquets dies seran exposats en el marc de les “portes obertes” tenen la seva importància. Cal conèixer l’escola per fer-hi confiança, en ella els fill i filles hi viuran els moments en que es fonamenten no sols els coneixements sinó també les bases de la seva personalitat i els ciments per esdevenir uns ciutadans responsables i crítics. Per això no només és important conèixer el Projecte Educatiu sinó la real implicació de les famílies a l’escola participant-t’hi activament,implicant-s’hi en els debats i actuacions i respectant el marc professional dels docents i fent costat sempre a les reivindicacions que ajudin a millorar l’escola i els processos educatius.

El repte de la millora de l’educació és competència  de tota la societat, dels diversos  nivells de l’administració, dels pares i mares, dels i les professionals, del propi entorn. I tothom des de la seva vessant per més crítica que sigui cal que hi aporti els seus esforços perquè millorar-la sigui una realitat tangible. No està de més recordar-ho ara que tot just comença el procés de matriculació. Les portes estan obertes  de bat  a bat, entrem-hi amb tota confiança.

 

Publicat al Diari de Vilanova el 26 de febrer del 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: