Noms propis (V)

by

Arnaldo Otegui  dimarts passat després de complir sis anys de presó dels deu a que fou condemnat ha sortit de la presó. Va ser condemnat  segons la sentència a deu anys de presó per ser dirigent d’ETA i seguir les instruccions de la banda per reconstruir Batasuna. Posteriorment, el Tribunal Suprem va revisar la sentència de l’Audiència Nacional i va rebaixar la pena a sis anys i mitjà en excloure-ho del grau de dirigent. Queda pendent un recurs d’empara presentada pels condemnats davant el Tribunal Constitucional.

Otegui però és vist com al persona que des de posicions abertzales ha reconduït bona part de la seva acció política a intentar que s’iniciés un procés de negociació que arribés a la pacificació d’Euskadi.

Otegi amb el temps s’ ha anat convertint-se en un dels símbols del nou temps polític a Euskadi. No en va, tant ell com Rafa Díaz –ex secretari general del sindicat LAB, empresonat en la mateixa operació policial- van ser alguns dels principals artífexs del canvi de rumb en l’esquerra abertzale tradicional. La seva aposta per les vies pacífiques es va veure ratificada a l’octubre de 2011, quan ETA va anunciar el cessament de l’activitat armada.

Ara amb la seva sortida de la presó aixeca moltes expectatives sobretot pel paper polític que pot jugar ja que enguany mateix hi ha eleccions al País Basc i sembla , almenys per els manifestacions que ha feta  diversos diaris entre ell el New York Times, que Otegi aspirarà a presentar-se com a candidat a Lendakari per la seva formació Sortu-Bildu.

Hi ha també una certa opinió generalitzada que el seu empresonament ha estat injustament exagerat i sobre ell encara pesa la pena d’inhabilitació fins el 2021 però com que no es concreta la inhabilitació al jurisprudència indica que podrà presentar-se.

En fi, d’haver purgat exageradament la seva acció polítics sobretot pel seu paper es clar en al pacificació a la política activa.

Així doncs que sigui per bé!

 

Marcel Surià L’exalcalde de Santa Fe del Penedès (Barcelona), ,  ha ingressat la tarda  de  dilluns passat  a la presó de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires. A Surià se li ha negat l’indult després de ser condemnat a dos anys i tres mesos de presó per signar informes falsos per facilitar la residència d’immigrants il·legals.

Súria (CiU) va ser condemnat el 2014 a dos anys de presó per falsedat documental i, en principi es lliurava de la presó al no tenir antecedents i en haver reconegut els fets i haver col·laborat amb la justícia per esclarir els fets .

No obstant això, el fiscal va recórrer la sentència al Tribunal Suprem (TS) que va elevar la condemna fins als dos anys i tres mesos en considerar que hi havia hagut un error de càlcul en la pena, amb la qual cosa la pena ja va sobrepassar els dos anys, implicant el seu ingrés a la presó.

Va ser llavors quan va intentar sense èxit que el Govern central li concedís l’indult, davant el qual va al·legar que havia actuat de bona fe, per raons humanitàries per ajudar els immigrants i que mai es va beneficiar econòmicament, segons ha explicat a el seu advocat, Jesús Santís.

L’exalcalde també va defensar que no sabia que darrere hi havia una xarxa d’immigració il·legal que facilitava l’entrada de marroquins a Espanya a canvi de diners, el cap tenia un locutori a Vilafranca del Penedès (Barcelona). La mateixa sentència aclareix que l’ex-alcalde no va cobrar cap euro per la seva gestió.

És evident que la sobre dimensió de la condemna respecte als fets es notori.

Només cal veure el panorama al nostre voltant de persones amb delictes confessos que encara estan campat en plena llibertat.

És evident i  el mateix Surià ho reconeix que s’ha produït un il·legalitat en fer aquells documents d’empadronament però potser cal fixar-se amb les motius i els objectius de fer-ho, però ja sabem – això diuen-  que la justícia ha de ser sorda i cega però potser  a voltes a la molta part de la ciutadania ni ens ho sembla ni ens ho criem.

Sobretot llegint cada dia el diari i veure algunes coses que passen i que  resten impunes.

Volem desitjar que ben aviat l’ex-alcalde que ha reconegut  la seva “culpa” pugui recupera la llibertat.

 

 Rosa Huguet, un altre càrrec públic en el punt de mira, l’alcaldessa de Canyelles ha estat portada del diaris del territori per una denúncia d’un col·lectiu de ciutadans davant l’oficina antifrau. Es presenten un seguit d’informacions al voltant de al gestió de l’alcaldessa en diversos contractes.

Per davant de tot al presumpció d’innocència.

Per davant de tot creure en l’honestedat dels càrrecs públics.

Ella mateixa en roda de premsa ha manifestat que “sempre he actuat i actuaré seguint la legalitat vigent, li pesi a qui li pesi”.

Alhora que també´ creu que les denúncies només responen a l’interès d’un particular i es reserva el dret d’emprendre les accions legals que consideri oportunes per restablir la seva honorabilitat.

Una cosa són les denuncies encara que s’acceptin a tràmit i després ja veurem en que queden.

Sembla avui molt fàcil fer denúncies a càrrecs públics, en un clima artificial de corrupció generalitzada,  després la majoria de les vegades queden en un no res, però el ventilador ja s’han engegat.

 

La Unió Vilanovina Seguint amb les tertúlies que des de La Unió Vilanovina s’han  programant des de ja fa dos anys,  pel dissabte dia 5 de març, a les 7 del vespre al nostre local de la Plaça del Pou, hi ah programada  una nova tertúlia al voltant d’un tema que sempre ha estat present en l’imaginari local: la riquesa del teixit associatiu de la vila. La tertúlia porta com a títol “ En quina barca vas? Una mirada al teixit associatiu de la ciutat” 

En aquesta ocasió hi participaran  el president de Can Pistraus, el Carles Renyer, al president dels Bordegassos, el Miquel Àngel Arnal, i al president de La Unió, l’Oriol Castro, que  presentaran  el seu punt de vista d’aquest mite o realitat que representa l’activitat associativa i la seva incidència en la vida cultural, lúdica, esportiva i d’oci de Vilanova i la Geltrú.

El moderador serà el Jordi Lleó, Per la importància del tema que es tracta en aquesta tertúlia s’ha valorat com molt positiva la participació d’altres entitats vilanovines que formen part d’aquest teixit associatiu, i és per això que s’ha pensat en convidar a participar també d’aquesta tertúlia des de la fila zero, per tal de posar en comú les voluntats, les inquietuds, les necessitats, … del món associatiu local.

Veurem que dóna de sí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: