De lectures

by

Valor

Clara Usón

Col·lecció Biblioteca Breve.

Editorial Seix Barral (Planeta)

Barcelona , octubre 2015

Novel·la en que els seus protagonistes més  importants , un capellà, un militar, i una directora  de banc lluiten per la seva supervivència amb resultats diferents i ho fan  en ambients hostils i contraris a qualsevol suposició mínimament amable de la vida. A la novel·la es barregen els plans narratius, els temps i els personatges que van dialogant ens espai diferents.

No és una  novel·la fàcil. Dura, cruel en alguns moments però també amb una certa dosi d ‘ironia en alguns dels plantejaments.

Aquesta doble contradicció entre la duresa i la ironia és possiblement una de les contradiccions que fan que la vida esdevingui un equilibri entre les situacions que pertoquen viure i com les vivim.

Clara Usón va néixer a Barcelona en 1961 es va llicenciar en Dret,però simultàniament va desenvolupar la seva vocació literària.
Ha residit a Londres i a Mèxic, al petit poble de Valle del Bravo i actualment viu a Barcelona.

En 1998 va obtenir el premi de novel·la Femení Lumen, per la seva primera novel·la, La Nit de Sant Joan.

En 2009 va guanyar, amb Cor de napalm, el Premi Biblioteca Breu de l’editorial Seix Barral. Ha escrit també El Viaje de las Palabras  a l’any 205 i seguidament  va publicar Perseguidoras i a l’any 2012 va publicar la novel·la La hija del este, que va obtenir nombrosos guardons des del Premi Ciutat de Barcelona fins  el Premi Bouchon de Cultures a França.

Clara Usón coneix perfectament la literatura russa i és el concepte de tragèdia d’aquesta literatura a la que l’autora moltes vegades en la seva literatura.

En les seves obres ha abordar moltes vegades el conflicte que va sacsejar Europa durant al guerra de l’antiga Iugoslàvia.

A Valor, Clara Usón embolica i ho fa  molt bé , certament,  un trama en que diversos personatges viuen em temps històrics   diferents però que es van superposant sobretot perquè s’enfronten a situacions altament conflictives i que de com i quan s’acabin resolen poden marcar al seva vida definitivament.

Ens trobem a un militar Fermin Galán, davant el repte d’encapçalar la proclamació de la República, la Mati , una directora d’una sucursal d’una entitat d’estalvi que ha col·locat perfectament a tor i a dret i en amb una vida privada atzarosa , abandonada pel marit i amb una filla que no la suporta i un tercer protagonista un capellà, en el seu ja tram final de la vida, Casimiro , croata exiliat  a Espanya perquè va estar com capellà d’un camp de  concentració on es van  assassinar impunement molts serbis per motius ètnics i religiosos. representa clarament les arrels del feixisme i d’un catolicisme integrista i etnicista. El tres units per la confrontació que tenen amb la mateixa vida i amb la situació que volgudament o per via de l’atzar els ha tocat viure.

A través de la Mar, la filla de la directora de banc, ens introdueix a la història i apareix Fermín Galán un militar atípic, conspirador,honest, potser una mica il·lús en el sentit de confiar a molta gent que no eren precisament de fiar. Quan s’alça en armes a favor de la República poc d’aquets suposats amics li fan costat . Galán acaba afusellat per voler vindicar els valors de la república i mor convençut que ha fet el que li calia i conseqüent amb el que sempre havia pensat i volgut. La Mati viu una vida atzarosa amb la feina al banc, cercant inversors i clients i endossant les participacions  preferents als seus entorn més immediats pressionada pel seus superiors i ara marginada socialment i insultada per haver complert amb al seva feina i  estant amatent a la seva filla una adolescent esbojarrada  que no suporta  a la mare  i que vol ser gogo, i precisament questa afició la portarà a la tragèdia  final  i que induirà també  el final de la mare que manté llargues i divertides  converses amb la seva amiga  per l’amiga ,Flor, que es mou en el món de l’esoterisme i de les cultures d’un espiritualisme més de façana que de realitat, i,  finalment el capellà Casimiro, que va ser un ferm defensor de l’Estat Independent de Croàcia durant la segona guerra mundial  còmplice dels “ustachas” nazis croats que van dedicar-se  a perseguir serbis i a les anomenades rasses inferiors per part dels nazis alemanys. Des del seu llit del la residència on passa els seus darrers dies  i protegit durant anys per la dictadura franquista passa ara comptes de la seva vida. Tots tres  s’enfronten a situacions difícils i complexes,  i opten pel blanc  contra negre per comptes de cercar els matisos i els grisos. Tots tres posen el seu coratge per assolir allò que per ell és el valor suprem, la república, els diners, la fe i la neteja ètnica . La pregunta que en alguns moments es fan els tres és si la consciència cal que jugui un paper en els desenvolupar els seves accions per aconseguir els fins objectius proposats.

La barreja del plans ,temps i personatges que podria esdevenir un handicap en la lectura de la novel·la s’acaba convertint en un dels recursos que fan del llibre una excel·lent novel·la.

Ficció investigació històrica, els conflictes individuals elevats  a la categoria narrativa, i els llaços que van fent que la simultaneïtat en l’aparició dels personatges estiguin justificades en la narració i en un final sorprenent i esclaridor de moltes coses.

Malgrat la complexitat de la trama és una lectura lleugera i dinàmica, intensa i salpicada de punts  d’ironia i de farsa que es van barrejant amb les tragèdies que són la base del llibre.

Magnífica.

 

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: